Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië wil Europese maximumaankoopprijs voor Russisch gas

Italië wil Europese maximumaankoopprijs voor Russisch gas

ROME (ANP/BLOOMBERG/RTR/DPA) - Italië gaat de Europese Commissie voorstellen om een maximumprijs in te stellen voor de aankoop van Russisch gas. Ligt de prijs daarboven, dan zouden Europese bedrijven geen zaken meer mogen doen met Rusland, zegt minister Roberto Cingolani van ecologische transitie in een interview in de krant Corriere della Sera.Volgens Cingolani zorgt de angst voor verstoring van gasleveringen nu voor hoge prijzen waar alleen Gazprom en dus de Russische staat van profiteert.

Italië is een van de Europese landen die het meest afhankelijk is van Russisch gas. Ongeveer 40 procent van al het gas in Italië wordt uit Rusland ingevoerd. Het Zuid-Europese land werkt daarom hard aan alternatieven. Zo vliegt minister Luigi Di Maio zaterdag samen met de topman van olie- en gasconcern Eni naar Qatar om daar afspraken te maken voor meer gasleveringen. Eerder gingen de twee al op een vergelijkbare reis naar Algerije.

Daarnaast wil Italië ook meer gas uit Azerbeidzjan halen en meer capaciteit voor de invoer van vloeibaar gemaakt gas (lng) creëren. Dat wordt namelijk doorgaans per schip aangevoerd.

Tekort

Tegelijkertijd zou Europa, onder voorwaarden, best een winter zonder Russisch gas kunnen, stelt onderzoeksbureau Aurora Energy Research. Er ontstaat dan een tekort van 109 miljard kubieke meter aan gas, zo'n 38 procent van al het gasverbruik in Europa. Dat moet door andere leveringen en besparingen van verbruik worden opgelost.

Het extra gas uit andere bronnen kan via bestaande pijpleidingen, extra lng-leveringen en het oppompen van meer eigen gas worden gerealiseerd. Ook de gasreserves spelen een belangrijke rol. Die zouden aan het begin van de winter voor 90 procent gevuld moeten zin. Dat kost wel tussen de 60 miljard en 100 miljard euro, denken de onderzoekers.

Kolencentrales

Tegelijkertijd kunnen Europese landen het uitschakelen van kolen- en kerncentrales uitstellen. Daarmee wordt de hoeveelheid benodigd gas met zo'n 12 miljard kubieke meter verminderd. Wel stijgt ook de CO2-uitstoot door de kolencentrales. Als er ook geen kolen uit Rusland meer worden ingevoerd wordt het wel een "grote uitdaging" om nog voldoende stroom op te kunnen wekken.

Meer uit Financieel

Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

6 uur geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

11 uur geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

12 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

15 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

15 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

1 dag geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

1 dag geleden