Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië komt met extra winstbelasting voor banken door hoge rente

Italië komt met extra winstbelasting voor banken door hoge rente

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De regering van de Italiaanse premier Giorgia Meloni gaat dit jaar een extra belasting heffen op de zogeheten overwinsten van banken in het land. De extra belasting zal volgens het Italiaanse persbureau ANSA de overheid meer dan 2 miljard euro kunnen opleveren.

"Italië is het eens geworden over een belasting van 40 procent op de extra miljardenwinsten van de banken in 2023", zei vicepremier Matteo Salvini op een persconferentie in Rome. Volgens Salvini wordt de opbrengst gebruikt om belastingverlagingen te financieren en extra hypotheeksteun te geven aan starters op de woningmarkt.

Het verrassende besluit werd genomen tijdens Meloni's laatste nachtelijke kabinetssessie voor de zomervakantie. De extra belasting voor banken maakt onderdeel uit van een enorm pakket aan maatregelen van de Italiaanse regering, variërend van taxivergunningen tot buitenlandse investeringen.

ING

De regering van Meloni wees na de aankondiging snel naar de Europese Centrale Bank (ECB). Premier Meloni uitte eerder al kritiek op de aanhoudende renteverhogingen in het eurogebied. "We zeggen al maanden dat de ECB ongelijk had door de rente te verhogen en dit is een onvermijdelijk gevolg", zei Antonio Tajani, die ook vicepremier is, tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

De winst van de Italiaanse banken steeg in het eerste halfjaar flink dankzij de gestegen rente. Banken kunnen daardoor meer rente vragen voor leningen, terwijl ze de rente op spaarrekeningen vaak slechts mondjesmaat opschroeven. Vorige maand verhoogden de Italiaanse banken Intesa Sanpaolo en UniCredit al hun jaarverwachtingen voor de tweede keer op rij. In Nederland wist ING zijn winst afgelopen kwartaal bijna te verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder dankzij de gestegen rente.

Aandelen

Ook in andere landen liggen de banken onder vuur vanwege hun rentetarieven. Zo kondigde de Britse toezichthouder FCA harde maatregelen aan tegen banken in het Verenigd Koninkrijk die hun spaarders maar in beperkte mate laten profiteren van de hogere rentes. Spanje maakte vorig jaar al plannen bekend voor een tijdelijke belasting op de inkomsten van banken. Ook de Baltische staten Litouwen, Estland en Letland overwegen maatregelen om de belastingen op commerciële banken te verhogen.

Op de beurs in Milaan gingen de aandelen van Italiaanse banken dinsdag flink onderuit door het regeringsbesluit. Ook andere Europese banken moesten het ontgelden.

Meer uit Financieel

Luchthavens ruziën over voeren naam 'San Francisco'

SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - Twee luchthavens in de Amerikaanse staat Californië hebben onenigheid over het gebruik van 'San Francisco' in hun naam. San Francisco International Airport (SFO) is het niet eens met de nieuwe naam van San Francisco Bay Oakland International Airport (OAK). Volgens dat eerste vliegveld is die nieuwe naam verwarrend voor reizigers.

13 minuten geleden
Bronnen: Apple en OpenAI dicht bij deal over ChatGPT op iPhones

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Apple zit dicht bij het sluiten van een overeenkomst met OpenAI over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op Apple-apparaten. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Als de deal rondkomt, zal OpenAI bepaalde functies van zijn populaire chatbot ChatGPT beschikbaar stellen voor onder meer iPhones.

2 uur geleden
Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

3 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

13 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

14 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

15 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

17 uur geleden