Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italië en elf andere EU-landen kunnen aan de slag met herstelplan

Italië en elf andere EU-landen kunnen aan de slag met herstelplan

BRUSSEL (ANP) - Twaalf EU-landen, waaronder Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland, ontvangen nog deze maand geld waarmee ze aan de slag kunnen met hun nationale coronaherstelplannen. Het gaat in totaal om ruim 392 miljard euro. De EU-ministers van Financiën hebben de eerste plannen dinsdag in Brussel goedgekeurd. Italië is met 191,5 miljard aan subsidies en gunstige leningen de grootste ontvanger, Spanje met 69,5 miljard euro aan subsidies de tweede.

De positief beoordeelde plannen waren al door de Europese Commissie goedgekeurd maar zonder het fiat van de ministers wordt er geen geld uitgekeerd. Nu kunnen deze landen een voorfinanciering van 13 procent tegemoet zien.

Het geld uit het tijdelijke coronaherstelfonds van 672,5 miljard euro, waarvan 312,5 miljard euro aan subsidies en 360 miljard aan leningen, wordt in delen uitgekeerd. Wat de lidstaten met de steun doen wordt scherp in de gaten gehouden. Als het niet goed wordt besteed of afgesproken hervormingsdoelen niet worden gehaald, dan kan de geldkraan worden dichtgedraaid.

Weinig discussie

Volgens ingewijden was er weinig discussie over de twaalf plannen. Volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) zijn ze grondig "door de molen gehaald", zei hij in Brussel. Tussen de lidstaten en het dagelijks EU-bestuur is ook voortdurend nauw overleg geweest.

Inmiddels hebben 25 van de 27 lidstaten een herstelplan in Brussel afgeleverd. Zestien zijn door de commissie goedgekeurd maar wachten nog op groen licht van de ministers, negen worden nog geanalyseerd en alleen Bulgarije en Nederland hebben geen plan ingediend. Den Haag doet dat pas als er een nieuwe regering is. Nederland kan maximaal 6 miljard euro aan subsidies krijgen en ziet af van beschikbare leningen. De meeste andere landen, ook Duitsland, Frankrijk en Spanje, doen vooralsnog geen beroep op de leenmogelijkheden.

Verduurzaming en digitalisering

Van het geld investeren de lidstaten minstens 37 procent in verduurzaming en 20 procent aan digitalisering, is afgesproken. Veel landen gaan het openbaar vervoer groener maken en gebouwen renoveren. Ook wordt geld gepompt in het uitbreiden en sneller maken van de internetinfrastructuur. De landen moeten ook allerlei hervormingen doorvoeren die Brussel voor elke lidstaat apart nodig acht om sterker uit de crisis te komen, zoals aanpassingen in het belastingstelsel of op de arbeidsmarkt.

De andere acht EU-landen waarvan het herstelplan er definitief door is zijn Oostenrijk, België, Luxemburg, Denemarken, Letland, Portugal, Griekenland en Slowakije.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

13 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

17 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

18 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

19 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

19 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

20 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

21 uur geleden