Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Italië dicht bij deal met EU over nieuw Alitalia'

'Italië dicht bij deal met EU over nieuw Alitalia'

ROME (ANP/BLOOMBERG) - Italië en de Europese Unie zijn dicht bij een akkoord over de oprichting van een nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij. Volgens de Italiaanse krant Il Messaggero kan komende week een akkoord worden bereikt over de doorstart van de eerder failliet verklaarde maatschappij Alitalia.

De besprekingen over de nationalisatie van Alitalia, die als Italia Trasporto Aereo (ITA) te boek zal staan, met de Europese Commissie zaten na verschillende overlegrondes in een impasse. Brussel eist onder andere een duidelijke scheiding tussen de bezittingen van de maatschappij en het personeel

De nieuwe maatschappij kan tussen de 4500 en 5000 personeelsleden in dienst hebben en beschikken over ongeveer 55 tot 60 vliegtuigen, aldus de krant. De EU eist dat de luchtvaartmaatschappij geen meerderheidsaandeel heeft in de afhandelings- of onderhoudsactiviteiten van ITA.

Commerciële partnerschappen

De luchtvaartmaatschappij zou volgens de krant ook in gesprek zijn met het Duitse Lufthansa en Delta Air Lines uit de VS over commerciële partnerschappen.

Ook Corriere della Sera berichtte over de onderhandelingen en noemde Delta en United Airlines als mogelijke partners op de belangrijke Amerikaanse markt. Delta bevestigde aan de krant dat het in gesprek is met de Italiaanse luchtvaartmaatschappij om "de relatie te consolideren en te verdiepen." United gaf geen commentaar.

Alitalia staat momenteel onder beheer van de Staat. Vanwege de moeilijke situatie in de luchtvaartsector door het coronavirus ging een geplande verkoop van het Italiaanse concern niet door.

Meer uit Financieel

Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

36 minuten geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

37 minuten geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

44 minuten geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

1 uur geleden
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

2 uur geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

8 uur geleden