Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italiaanse werkgevers: neem Europees steungeld aan

Italiaanse werkgevers: neem Europees steungeld aan

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria wil dat de regering steun van de Europese Unie uit het zogeheten ESM-fonds aanneemt. "In zo'n heikele periode is het van beslissend belang alle beschikbare middelen in te kunnen zetten", aldus Confindustria dat de Italiaanse politiek oproept de steun niet tot inzet van politieke strijd te maken.

De EU-ministers van Financiën kwamen vorige week overeen dat er 540 miljard euro beschikbaar komt om de economische klappen van de coronacrisis op te vangen. Daarvan komt 240 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM, dat na de financiële crisis in 2012 werd opgetuigd om eurolanden die in financiële problemen terechtkomen te redden. Italië had echter ingezet op de uitgifte van Europese staatsleningen, ook wel eurobonds of coronabonds genoemd, maar met name Nederland wilde dat per se niet.

De Italiaanse regering liet vervolgens weten geen gebruik te maken van ESM-geld. Aan het noodfonds hingen altijd de voorwaarden dat landen die steun krijgen hun financiën op orde moeten brengen. Die voorwaarde is nu geschrapt, maar veel Italiaanse politici vertrouwen het desondanks niet en vinden dat er meer Europese solidariteit nodig is.

Italië zou zo'n 35 miljard euro uit dit potje kunnen lenen, maar premier Giuseppe Conte liet meteen weten dit niet te zullen doen. Hij noemde het ESM-fonds "niet het passende middel" en wil "tot het einde" blijven strijden voor de uitgifte van coronabonds of voor een andere gezamenlijke compensatieregeling.

Meer uit Financieel

EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

10 minuten geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

36 minuten geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

51 minuten geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

1 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

1 uur geleden
ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

2 uur geleden