Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italiaanse banken stijgen op beurzen door Draghi-effect

Italiaanse banken stijgen op beurzen door Draghi-effect

AMSTERDAM (ANP) - De Italiaanse banken werden woensdag op de beurs in Milaan flink hoger gezet. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de voormalige baas van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, mogelijk de nieuwe premier wordt van Italiƫ. De Europese beurzen gingen licht vooruit, na de sterke opmars in de afgelopen dagen. Optimisme over de bedrijfsresultaten bleef de stemming ondersteunen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 656,47 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 988,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,6 procent. De hoofdindex in Milaan kreeg er 2,9 procent bij. De Italiaanse banken UniCredit en Intesa Sanpaulo stegen rond 6 procent.

Bij de hoofdbedrijven op het Damrak stond speciaalchemieconcern DSM bovenaan met een winst van 1,7 procent. Verzekeraar Aegon profiteerde van een adviesverhoging door Oddo BHF en won 0,6 procent. Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van 2,2 procent. Olie- en gasconcern Shell, dat donderdag de boeken opent, daalde 1,3 procent.

Santander

Philips klom 0,3 procent. Het medisch technologieconcern denkt serieuzer na over een beursgang voor zijn tak die huishoudelijke apparaten als koffiezetapparaten en airfryers maakt. De verkoop van het onderdeel verloopt volgens persbureau Bloomberg namelijk moeizaam door coronabeperkingen. Philips kreeg voor de verkoop van de tak vooral interesse van Chinese kopers. Door reisbeperkingen vinden die het moeilijker om naar Nederland te komen voor het boekenonderzoek.

In Madrid won Santander dik 1 procent. De Spaanse bank leed afgelopen jaar een recordverlies. Door de coronapandemie moest het financiƫle concern meer geld opzij zetten om mogelijke verliezen op leningen op te vangen. De bank verwacht voor dit jaar wel een hogere winstgevendheid. Het Franse reclamebureau Publicis werd 2,7 procent hoger gezet in Parijs dankzij sterke kwartaalcijfers.

Siemens

Siemens klom 1,5 procent in Frankfurt. Het Duitse technologieconcern presteerde afgelopen kwartaal veel beter dan verwacht dankzij een sterk herstel in China, en schroefde zijn verwachtingen op. In Londen vielen de resultaten van het Britse telecombedrijf Vodafone (plus 4 procent) in de smaak.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,2020 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 55,14 dollar. Brentolie klom 0,9 procent in prijs tot 57,99 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

12 minuten geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

41 minuten geleden
Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

1 uur geleden
Onderzoek: salariskloof tussen mannen en vrouwen is gegroeid

BREUKELEN (ANP) - Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.

1 uur geleden
Beleggers op Damrak verwerken jaarcijfers van onrustig Ajax

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat op de eerste dag van een nieuwe beursweek onder meer uit naar Ajax. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub kwam na het sluiten van de beurs voor het weekend met zijn jaarcijfers. Daaruit kwam naar voren dat Ajax, ondanks tegenvallende sportieve resultaten, 39 miljoen euro winst heeft gemaakt. Daarnaast maakte de club bekend dat accountants- en advieskantoor KPMG onderzoek gaat doen naar de rol en belangen van de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

1 uur geleden
Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie laat de grootste achteruitgang zien sinds mei 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de maandelijkse peiling van de organisatie zijn zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders afgelopen maand flink gedaald. Veel ondernemingen verlengen tijdelijke contracten nu ook niet meer.

2 uur geleden
Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

8 uur geleden