Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël stevent door regeringscrisis af op nieuwe verkiezingen

Israël stevent door regeringscrisis af op nieuwe verkiezingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëliërs moeten binnenkort voor de vierde keer in twee jaar naar de stembus als de huidige coalitiepartijen Likoed en Blauw en Wit geen begrotingsakkoord weten te sluiten. De huidige Knesset wordt automatisch ontbonden als de partijen er dinsdag om 23.00 uur Nederlandse tijd nog niet uit zijn.

Een wetsvoorstel om de partijen van premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) een week extra de tijd te geven, kwam in het parlement niet verder dan 49 van de 120 stemmen. Als de huidige deadline niet wordt gehaald, vinden er op 23 maart nieuwe verkiezingen plaats in Israël.

De coalitie tussen de rivalen Netanyahu en Gantz kende sinds het begin al problemen, maar recentelijk groeiden de spanningen. In het coalitieakkoord was overeengekomen dat de regering een tweejarenbegroting voor 2020 en 2021 zou vaststellen. Netanyahu krabbelt echter terug, en zegt nu dat hij vanwege de coronacrisis alleen voor het huidige jaar een begroting wil vaststellen. Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in de komende herfst als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals ook is afgesproken in het coalitieakkoord.

Botsing

Netanyahu en Gantz kwamen eerder ook al in botsing over de benoeming van rechters en de bevoegdheden van de minister van Justitie. Bovendien loopt er een strafzaak wegens corruptie tegen Netanyahu, waarbij Gantz zijn coalitiepartner ervan beschuldigt dat die alles doet om onder de rechtszaak uit te komen.

Nieuwe verkiezingen kunnen zowel voor de rechtse Likoed-partij als het centrumrechtse Blauw en Wit pijnlijk uitvallen, nu oud-minister en voormalig Likoed-lid Gideon Sa'ar met de kersverse rechtse partij Nieuwe Hoop - Eenheid voor Israël wil meedoen. Vorig jaar nam Sa'ar het nog op tegen Netanyahu in de verkiezing om het Likoed-leiderschap. Dat een regerend premier wordt uitgedaagd geldt in die partij als hoogst ongebruikelijk.

Meer uit Buitenland

Meta lanceert team tegen AI-misbruik bij EU-verkiezingen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Facebook-eigenaar Meta Platforms gaat een team opzetten dat desinformatie en AI-misbruik moet aanpakken in de opmaat naar de EU-verkiezingen in juni. De snelle groei van generatieve AI die op instructie binnen enkele seconden tekst, afbeeldingen en video kan creëren, heeft geleid tot de angst dat deze nieuwe technologie dit jaar zou kunnen worden gebruikt om grote verkiezingen over de hele wereld te verstoren.

29 minuten geleden
Duizenden Brazilianen demonstreren tegen onderzoek staatsgreep

SÃO PAULO (ANP/DPA) - In de Braziliaanse stad São Paulo zijn zondag tienduizenden aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro de straat op gegaan om te protesteren tegen het strafrechtelijk onderzoek naar het voormalige staatshoofd.

1 uur geleden
Taliban laten Oostenrijkse rechts-extremist vrij

WENEN (ANP) - Na negen maanden gevangenschap bij de Taliban in Afghanistan is een Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten. Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat de 84-jarige man in de Qatarese hoofdstad Doha was geland. Hij werd sinds mei 2023 vastgehouden door de Taliban, die Afghanistan regeren.

3 uur geleden
Netanyahu: IDF presenteert plan voor evacuatie Palestijnen

JERUZALEM (ANP) - Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het Israëlische leger een plan heeft gepresenteerd voor de evacuatie van burgers uit gebieden in de Gazastrook waar gevochten wordt, samen met een "operationeel plan".

4 uur geleden
Angst voor cholera-uitbraak: duizenden vast op cruiseschip

PORT LUIS (ANP) - Meer dan 3000 mensen zitten vast op een cruiseschip voor de kust van het Oost-Afrikaanse eiland Mauritius door het vermoeden van een mogelijke cholera-uitbraak op het schip. Na een reeks gevallen van maag-darmziekten aan boord van de Norwegian Dawn weigerden de plaatselijke autoriteiten zondag het schip te laten aanmeren in de haven van de hoofdstad Port Louis.

4 uur geleden
Israël zegt hoe dan ook door te gaan met grondoperatie Rafah

TEL AVIV (ANP/AFP) - Een mogelijk staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas zal hoogstens uitstel betekenen voor een grondinvasie van de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag. In Rafah verblijven inmiddels naar schatting 1,5 miljoen Palestijnen, in overgrote meerderheid ontheemden.

8 uur geleden
Biden: 'goede seks' is reden voor succesvol huwelijk met Jill

WASHINGTON (ANP/RTR) - De sleutel tot het lange huwelijk tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill is "goede seks". Dat zou Biden althans hebben gezegd tegen Witte Huis-medewerkers, zo blijkt uit een nieuw boek over first lady Jill Biden dat hun 47-jarige romance belicht.

9 uur geleden