Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël stevent door regeringscrisis af op nieuwe verkiezingen

Israël stevent door regeringscrisis af op nieuwe verkiezingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israëliërs moeten binnenkort voor de vierde keer in twee jaar naar de stembus als de huidige coalitiepartijen Likoed en Blauw en Wit geen begrotingsakkoord weten te sluiten. De huidige Knesset wordt automatisch ontbonden als de partijen er dinsdag om 23.00 uur Nederlandse tijd nog niet uit zijn.

Een wetsvoorstel om de partijen van premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en minister van Defensie Benny Gantz (Blauw en Wit) een week extra de tijd te geven, kwam in het parlement niet verder dan 49 van de 120 stemmen. Als de huidige deadline niet wordt gehaald, vinden er op 23 maart nieuwe verkiezingen plaats in Israël.

De coalitie tussen de rivalen Netanyahu en Gantz kende sinds het begin al problemen, maar recentelijk groeiden de spanningen. In het coalitieakkoord was overeengekomen dat de regering een tweejarenbegroting voor 2020 en 2021 zou vaststellen. Netanyahu krabbelt echter terug, en zegt nu dat hij vanwege de coronacrisis alleen voor het huidige jaar een begroting wil vaststellen. Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in de komende herfst als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals ook is afgesproken in het coalitieakkoord.

Botsing

Netanyahu en Gantz kwamen eerder ook al in botsing over de benoeming van rechters en de bevoegdheden van de minister van Justitie. Bovendien loopt er een strafzaak wegens corruptie tegen Netanyahu, waarbij Gantz zijn coalitiepartner ervan beschuldigt dat die alles doet om onder de rechtszaak uit te komen.

Nieuwe verkiezingen kunnen zowel voor de rechtse Likoed-partij als het centrumrechtse Blauw en Wit pijnlijk uitvallen, nu oud-minister en voormalig Likoed-lid Gideon Sa'ar met de kersverse rechtse partij Nieuwe Hoop - Eenheid voor Israël wil meedoen. Vorig jaar nam Sa'ar het nog op tegen Netanyahu in de verkiezing om het Likoed-leiderschap. Dat een regerend premier wordt uitgedaagd geldt in die partij als hoogst ongebruikelijk.

Meer uit Buitenland

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

SANAA (ANP/DPA) - UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen. UNICEF waarschuwde vrijdag dat 2,3 miljoen Jemenitische kinderen aan ondervoeding lijden. Meer dan 540.000 kinderen zijn zo zwaar ondervoed dat hun levens gevaar lopen als ze geen hulp krijgen.

4 minuten geleden
13 doden bij politie-inval in Rio de Janeiro

BRASILIA (ANP) - Bij een politie-inval in een krottenwijk in de buurt van Rio de Janeiro zijn donderdag tenminste 13 mensen omgekomen, onder wie een leider van een drugsbende uit het noorden van Brazilië, aldus de plaatselijke autoriteiten. "Er zijn 13 doden, twee mensen zijn gearresteerd en een grote hoeveelheid wapens is in beslag genomen", vertelde politiewoordvoerder Fabricio Oliveira op een persconferentie.

3 uur geleden
EU-leiders sluiten eerste dag top in Brussel ongewoon vroeg af

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben de eerste dag van hun top in Brussel afgesloten. Op het ongewoon vroege tijdstip van kwart over negen donderdagavond hadden de 27 hun gezamenlijke conclusies over onder meer Oekraïne, concurrentiekracht, energie en migratie afgetekend. "Ja inderdaad! We zijn eens op tijd klaar", zei premier Mark Rutte na afloop aangenaam verrast. EU-toppen zijn doorgaans uitputtingsslagen die tot diep in de nacht doorgaan.

4 uur geleden
Begrafenis in Berlijn van nazi-slachtoffers na vondst botten

BERLIJN (ANP) - In Berlijn is donderdag een openbare begrafenis gehouden voor slachtoffers van misdaden gepleegd in naam van de wetenschap. Dit volgt na de ontdekking van duizenden botten die vermoedelijk afkomstig zijn van slachtoffers van medische experimenten door de nazi's. Vijf kisten met zo'n 16.000 botfragmenten werden begraven op de Waldfriedhof-begraafplaats in de Berlijnse buitenwijk Dahlem.

4 uur geleden
Israël wil ondanks protesten door met juridische hervormingen

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische regering is vastbesloten door te gaan met de omstreden juridische hervormingen waar al drie maanden tegen wordt geprotesteerd. Premier Benjamin Netanyahu zei dat in een televisietoespraak waarin hij ook verklaarde "er alles aan te doen om de situatie te kalmeren en voor eenheid te zorgen".

9 uur geleden
VN-chef waarschuwt EU om China niet in isolement te dringen

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft er volgens ingewijden bij de leiders van de EU op aangedrongen China niet te isoleren. De VN-chef waarschuwde er op de EU-top in Brussel voor zich daar niet toe te laten verleiden door de Verenigde Staten.

12 uur geleden
Media: besluit over vervolging ex-president Trump niet in zicht

NEW YORK (ANP/RTR) - Een besluit over de vervolging van de Amerikaanse oud-president Donald Trump in de zaak rond zwijggeld voor een pornoster, is nog steeds niet in zicht. Een speciale jury in New York zal zich deze donderdag niet over de kwestie buigen, melden Amerikaanse media. Zij houden nu rekening met volgende week.

13 uur geleden