Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël en Bahrein tekenen akkoord om betrekkingen aan te knopen

Israël en Bahrein tekenen akkoord om betrekkingen aan te knopen

MANAMA (ANP/DPA/RTR) - Israël en Bahrein hebben zondag een overeenkomst gesloten om officieel betrekkingen aan te knopen. Hierdoor wordt de rijke Golfregio verder opengesteld voor de Joodse staat.

Een Israëlische delegatie, onder leiding van Meir Ben Shabbat, hoofd van de Nationale Veiligheidsraad, ging vanuit Tel Aviv naar Manama. Het is de eerste rechtstreekse vlucht tussen de twee landen om de door de VS gesloten overeenkomst, waarmee zij op 15 september in het Witte Huis hebben ingestemd, te formaliseren. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin was daarbij zondag aanwezig.

De minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein, Abdullatif al-Zayani, zei tijdens de ceremonie dat het "het begin was van de betrekkingen tussen de twee landen die leiden tot constructieve samenwerking op verschillende gebieden".

Hij zei dat het besluit om de banden met de Joodse staat te normaliseren voortkomt uit het "geloof in de waarden van tolerantie in een regio waarvan de bevolking heeft geleden onder oorlogen en conflicten". De overeenkomst en de samenwerking zijn volgens hem de meest efficiënte en duurzame manier om echte en duurzame vrede in het gebied te bewerkstelligen.

VAE

Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein hadden medio september in Washington historische overeenkomsten ondertekend over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen. Van de Arabische landen hebben tot nu toe alleen Egypte en Jordanië diplomatieke contacten met Israël.

Saudi-Arabië reageerde terughoudend op de overeenkomsten. Het koninkrijk heeft echter zijn luchtruim opengesteld voor luchtverbindingen tussen Israël en de VAE en Bahrein.

Een steek in de rug

De Palestijnen hebben de Golfovereenkomsten met Israël veroordeeld als "een steek in de rug" voor hun aspiraties om een ​​onafhankelijke staat op te richten.

Het akkoord leidde ook tot woede bij Bahreini in binnen- en buitenland. De regering van Bahrein, waar een soennitische moslimminderheid een sjiitische meerderheid regeert, zei eerder dat de overeenkomst zijn belangen tegen Iran beschermt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS zien voor het eerst meer dan 90.000 nieuwe besmettingen

BALTIMORE (ANP) - In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur voor het eerst meer dan 90.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

37 minuten geleden
Recordaantal handtekeningen voor onderzoek naar Murdoch-imperium

MELBOURNE (ANP) - Een Australische online petitie die oproept tot een onderzoek naar het "monopolie" van mediamagnaat Rupert Murdoch, heeft ruim 410.000 handtekeningen opgehaald. Daarmee is het de de meest ondertekende petitie in de geschiedenis van het Australische parlement. Media die in het bezit zijn van Murdoch zijn verweten ten gunste van de conservatieve Australische regering te berichten.

1 uur geleden
Walmart haalt wapens uit de schappen richting verkiezingen

BENTONVILLE (ANP) - De Amerikaanse supermarkgigant Walmart heeft in aanloop naar de presidentsverkiezingen vuurwapens en munitie uit voorzorg uit de schappen gehaald. De keten doet dat vanwege mogelijke met de verkiezingen gepaard gaande plunderingen of onrust, stelt Walmart in een verklaring.

1 uur geleden
Hof van beroep oordeelt tegen verlengen briefstemmen in Minnesota

SAINT PAUL (ANP) - Een federaal hof van beroep in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat briefstemmen die in de swingstate Minnesota na de verkiezingsdag op 3 november binnenkomen, niet meer meegeteld mogen worden. Daarmee schaart het hof zich achter de Republikeinen in de staat.

1 uur geleden
EU-president: Turkije kiest nog niet de positieve weg

BRUSSEL (ANP) - Turkije toont met zijn "eenzijdige acties" in de Middellandse Zee nog weinig animo om tot een oplossing te komen in het conflict over gas- en olieboringen in de wateren rond EU-landen Cyprus en Griekenland. Dat zei EU-president Charles Michel na afloop van een videotop met de EU-leiders. Het overleg ging over de coronapandemie maar Turkije kwam wel even aan de orde, zei hij.

2 uur geleden
Fransen moeten vooral binnenblijven

PARIJS (ANP) - Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geldt in Frankrijk vanaf vrijdag een landelijke lockdown. Fransen mogen alleen nog het huis verlaten als het noodzakelijk is en het reizen wordt beperkt. De maatregelen duren op z'n minst tot december.

3 uur geleden
Reisadvies Frankrijk verder aangescherpt door virus en aanslagen

DEN HAAG (ANP) - Het reisadvies naar Frankrijk wordt met ingang van vrijdag verder aangescherpt, niet alleen vanwege het coronavirus maar ook vanwege het verhoogde dreigingsniveau wegens de aanslagen in Parijs en Nice.

5 uur geleden