Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Isabelle van den Berge gaat met koffer vol ‘zicht’ naar Malawi

Isabelle van den Berge gaat met koffer vol ‘zicht’ naar Malawi

HEINKENSZAND - Doordat Mart Kot, voorzitter van de stichting For a Change, deel uitmaakt van haar klantenbestand, kwam Isabelle van den Berge (50) - opticien en eigenaar van de Visser Optiek in Heinkenszand - meer te weten over het werk van de stichting. En daar bleef het niet bij.

In Kwanjana, een dorp in het zuiden van Malawi (Oost-Afrika), maakt de stichting werk van het streven naar een gezonde, duurzame en bloeiende gemeenschap door de cirkel van armoede te doorbreken. Isabelle: “Kinderen uit de armste gezinnen worden opgenomen in het sponsorprogramma en verbonden aan een sponsor in Nederland. Ik besloot twee kindjes te sponsoren. Door mijn bijdrage kunnen Flocy (een meisje) en Isaki (een jongetje) van vijf en zeven jaar naar school. Daar krijgen ze ook twee maaltijden per dag.”

Ze volgt de ontwikkeling van ‘haar’ kindjes met meer dan gewone belangstelling. “Van jongs af aan heb ik altijd ontwikkelingswerk willen doen, maar het is er om verschillende redenen nooit van gekomen. Dat ik nu de kindjes die ik sponsor graag wil gaan bezoeken ligt dan ook best voor de hand.”

Tweede-kans brillen voor Malawi

De beslissing om naar Malawi af te reizen was nog vers toen Isabelle besefte dat ze ter plaatse ook iets nuttigs zou kunnen doen. “We krijgen in ons vak nogal eens de vraag of we iets kunnen met oude brillen. Dat werd het uitgangspunt voor onze brillenactie voor Malawi. Samen met mijn optiek-vriendin Pascalle van der Staak van Etui & Zo in Udenhout zamel ik oude brillen in en kijk die allemaal na. We checken de glazen, meten ze door en zetten de middelpuntcentra erop. Eén van mijn leveranciers heeft me een autorefractormeter ter beschikking gesteld om mee te nemen: dat is een op een verrekijker lijkend apparaat dat automatisch een meting doet, waardoor we ter plaatse sneller kunnen werken. We vertrekken op 14 mei voor twee weken naar Malawi en kunnen allebei een koffer met 23 kilo aan brillen en toebehoren meenemen. We zamelen tot 1 mei in, zodat ik daarna de laatste brillen ook nog kan nakijken. Als we veel mensen willen helpen, dan is enige voorbereiding ter plaatse een must. We zijn goed op dreef en genereren veel aandacht, maar ik heb geen idee wat ik in de praktijk over mezelf afroep”, lacht Isabelle.

Gelukkig kan ze terecht bij Mart Kot, die nu in Malawi is. “Hem heb ik een letterkaart meegegeven om alvast wat te inventariseren voor ons, want we willen de tijd en onze bijdrage ook echt aan de mensen besteden die het hard nodig hebben.” Behalve de brillenactie proberen Isabelle en Pascalle ook financieel een mooie bijdrage te realiseren om mee te nemen. “Van elke verkochte bril in april doneer ik zelf twintig euro voor de stichting, maar ik schrijf ook mijn leveranciers allemaal aan met de vraag of ze een bijdrage willen doen.”

Blog

Haar reisgenote neemt de communicatie op Instagram voor haar rekening (2friends4Malawi) en zal daar straks een blog en foto’s op publiceren om de mensen die doneren bij te praten. “Ik probeer mezelf voor te bereiden op deze reis, want ter plaatse heb ik vast de neiging om ze allemaal mee naar huis te nemen. Maar we willen hoop en kwaliteit toevoegen aan het leven van de armste gezinnen in hun eigen habitat.”

Meer uit Beveland

Activiteiten voor kids tijdens het Vakantiefestival van Bibliotheek Oosterschelde

GOES - In de zomervakantie is er weer van alles te beleven in de Bibliotheek Oosterschelde. In verschillende vestigingen worden er leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen tussen de 2 en 14 jaar. Van uitdagende workshops tot gezellige voorleesfeestjes: er is van alles te ontdekken.

31 minuten geleden
Rubriek Goes Gezien: Waar kijkt zij naar?

Komende weken zijn weer volop evenementen bij te wonen rond de Goese beschermheilige Maria Magdalena. Kijk op mariamagdalenagoes.nl voor het volledige programma. Ondertussen beschouwen wij deze Maria Magdalena. Zij staat niet bepaald op gelijke voet met ons, maar op zo'n zeven meter hoogte tegen de Heilige Maria Magdalenakerk aan, boven de ingang. Dus, voorbijlopers: kijk 's omhoog, want het is een fraai beeld. Het is van gietijzer, omstreeks 1890 gegoten in Noord-Frankrijk, naar een model van de Parijse beeldhouwer Thenon-Meunier. Het staat sinds 1908, toen deze kerk werd gewijd, op deze verheven plek. Eerder stond het in de kleine voorloper van deze kerk, op dezelfde plek. 

15 uur geleden
Treinverkeer ligt stil na aanrijding tussen Goes en Middelburg

ZEELAND - Het treinverkeer tussen Vlissingen en Roosendaal ligt vrijdagmiddag stil. Oorzaak is een aanrijding tussen Goes en Middelburg. 

17 uur geleden
Driedaags muziekfestival Nisse vrijdag van start

NISSE - Drie dagen vol muziek, eten, proeven en drinken, kunst, vintage en klassiekers in een historische omgeving. Dat is het Festival Weekend Nisse, dat vrijdag 12 tot en met zondag 14 juli wordt gehouden in het hart van het dorp.

22 uur geleden
Looprek, rolstoel en kruk komen voortaan uit de muur bij ziekenhuis Adrz in Goes

GOES - Ziekenhuis Adrz in Goes heeft een nieuwe hulpmiddelenautomaat. Daarmee kunnen patiënten voortaan op ieder gewenst tijdstip looprekken en krukken uit de muur te halen.

22 uur geleden
Heel Kortgene bouwt mee aan traditionele skiff

KORTGENE - Sinds januari zijn er in de oude basisschool in Kortgene geregeld vrijwilligers bezig met de bouw van een zogeheten 'St. Ayles skiff'. De inwoners van Kortgene zijn al zo'n beetje in de laatste fase van de bouw van de boot en maken zich klaar voor de doop op 3 augustus.

23 uur geleden
Lezersfoto van de week met bijzondere sfeer

GOES - Deze foto staat deze week in de rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Bevelandse Bode. Marian Willeboer stuurde 'm in.

1 dag geleden