Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Isabelle van den Berge gaat met koffer vol ‘zicht’ naar Malawi

Isabelle van den Berge gaat met koffer vol ‘zicht’ naar Malawi

HEINKENSZAND - Doordat Mart Kot, voorzitter van de stichting For a Change, deel uitmaakt van haar klantenbestand, kwam Isabelle van den Berge (50) - opticien en eigenaar van de Visser Optiek in Heinkenszand - meer te weten over het werk van de stichting. En daar bleef het niet bij.

In Kwanjana, een dorp in het zuiden van Malawi (Oost-Afrika), maakt de stichting werk van het streven naar een gezonde, duurzame en bloeiende gemeenschap door de cirkel van armoede te doorbreken. Isabelle: “Kinderen uit de armste gezinnen worden opgenomen in het sponsorprogramma en verbonden aan een sponsor in Nederland. Ik besloot twee kindjes te sponsoren. Door mijn bijdrage kunnen Flocy (een meisje) en Isaki (een jongetje) van vijf en zeven jaar naar school. Daar krijgen ze ook twee maaltijden per dag.”

Ze volgt de ontwikkeling van ‘haar’ kindjes met meer dan gewone belangstelling. “Van jongs af aan heb ik altijd ontwikkelingswerk willen doen, maar het is er om verschillende redenen nooit van gekomen. Dat ik nu de kindjes die ik sponsor graag wil gaan bezoeken ligt dan ook best voor de hand.”

Tweede-kans brillen voor Malawi

De beslissing om naar Malawi af te reizen was nog vers toen Isabelle besefte dat ze ter plaatse ook iets nuttigs zou kunnen doen. “We krijgen in ons vak nogal eens de vraag of we iets kunnen met oude brillen. Dat werd het uitgangspunt voor onze brillenactie voor Malawi. Samen met mijn optiek-vriendin Pascalle van der Staak van Etui & Zo in Udenhout zamel ik oude brillen in en kijk die allemaal na. We checken de glazen, meten ze door en zetten de middelpuntcentra erop. Eén van mijn leveranciers heeft me een autorefractormeter ter beschikking gesteld om mee te nemen: dat is een op een verrekijker lijkend apparaat dat automatisch een meting doet, waardoor we ter plaatse sneller kunnen werken. We vertrekken op 14 mei voor twee weken naar Malawi en kunnen allebei een koffer met 23 kilo aan brillen en toebehoren meenemen. We zamelen tot 1 mei in, zodat ik daarna de laatste brillen ook nog kan nakijken. Als we veel mensen willen helpen, dan is enige voorbereiding ter plaatse een must. We zijn goed op dreef en genereren veel aandacht, maar ik heb geen idee wat ik in de praktijk over mezelf afroep”, lacht Isabelle.

Gelukkig kan ze terecht bij Mart Kot, die nu in Malawi is. “Hem heb ik een letterkaart meegegeven om alvast wat te inventariseren voor ons, want we willen de tijd en onze bijdrage ook echt aan de mensen besteden die het hard nodig hebben.” Behalve de brillenactie proberen Isabelle en Pascalle ook financieel een mooie bijdrage te realiseren om mee te nemen. “Van elke verkochte bril in april doneer ik zelf twintig euro voor de stichting, maar ik schrijf ook mijn leveranciers allemaal aan met de vraag of ze een bijdrage willen doen.”

Blog

Haar reisgenote neemt de communicatie op Instagram voor haar rekening (2friends4Malawi) en zal daar straks een blog en foto’s op publiceren om de mensen die doneren bij te praten. “Ik probeer mezelf voor te bereiden op deze reis, want ter plaatse heb ik vast de neiging om ze allemaal mee naar huis te nemen. Maar we willen hoop en kwaliteit toevoegen aan het leven van de armste gezinnen in hun eigen habitat.”

Meer uit Beveland

'Door die heerlijke houtgeur ben ik blijven hangen'

GOES - In een hoekje van het Ambachtscentrum ruikt het al bij de drempel heerlijk naar hout. Hier timmeren en zagen Dingeman de Feiter en Albert van Egeraat er met andere handige vrijwilligers op los. Ze hanteren daarbij ouderwetse boormachines en andere tot de verbeelding sprekende gereedschappen. Dit ambacht brengen ze graag over op kinderen.

10 uur geleden
Vrachtwagen gekanteld op bypass Deltaweg (N256) bij Zandkreeksluis

WILHELMINADORP - Op de bypass van de Deltaweg (N256) bij de Zandkreeksluis, de grens van de gemeenten Goes en Noord-Beveland, is vrijdag een vrachtwagen gekanteld. Daardoor moest de bypass in beide richtingen worden afgesloten. De hoofdrijbaan, de weg ‘rechtdoor’, bleef wel beschikbaar.Het ongeluk gebeurde rond 11.30 uur toen de tankwagen vanaf de ophaalbrug kwam en de bocht nam aan de zuidzijde van de bypass. De chauffeur van de vrachtwagen raakte gewond en is door ambulancemedewerkers behandeld. De chauffeur zat niet bekneld en hoefde volgens de politie niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. De brandweer werd ook opgeroepen en heeft hand- en spandiensten verleend.

12 uur geleden
Weekendweerbericht: zaterdag regen, zondag zon

GOES - Het eerste weekeinde van april laat wisselend weer zien. ‘Zaterdag overheerst de bewolking en valt er geruime tijd regen, zondag is het droog en laat de zon zich zien’, meldt weerbureau Weeronline. ‘De temperatuur vertoont een dalende trend. Zondagmiddag is het 8 tot 11 graden.’

12 uur geleden
Binnenkijken bij Ambachtscentrum Goes: Romy en Dennis zijn creatieve duizendpoten

GOES - In het Ambachtscentrum in Goes staat het atelier van illustratoren Romy Sterkman en Dennis Menheere vol met hun handwerk. Romy, die ook styliste en hoedenontwerpster is, verkoopt er ook vintage kleding.

15 uur geleden
Busje op z'n kop in sloot bij Westerscheldetunnelweg

BORSSELE - Langs de Westerscheldetunnelweg (N62) bij Borssele is donderdagmiddag een personenbusje op zijn kop in een ondiepe sloot beland.

1 dag geleden
Haags trio Goldband sluit Bevrijdingsfestival Zeeland af

VLISSINGEN - Het Bevrijdingfestival Zeeland wordt afgesloten door de Haagse formatie Goldband,  bekend van hits als ‘Stiekem’ en ‘Noodgeval’. Het Bevrijdingsfestival Zeeland wordt gehouden op 5 mei op diverse podia in de Vlissingse binnenstad.

1 dag geleden
Zeeland barst uit muzikale voegen op 1 april

MIDDELBURG - Deze week staat ook heel Zeeland in het teken van muziek! Muziekschool Zeeland trekt regionaal de kar van de landelijke Kindermuziekweek met een bomvol programma aan toffe activiteiten en optredens. Zo gaat de rijdende concertzaal Classic Express in Tholen langs basisscholen én wordt de week afgesloten met een open dag van Muziekschool Zeeland op diverse plaatsen op 1 april.

1 dag geleden