Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Is afval kostbaar?

Is afval kostbaar?

KRABBENDIJKE – De gemeente Reimerswaal start met de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) op scholen. Daarom woonde wethouder Maarten Both maandag een gastles ‘Afval scheiden wordt een feestje’ bij van Milieu Educatie Centrum (MEC) de Bevelanden in groep vijf van De Zevensprong in Krabbendijke.

“Weten jullie wie Mark Rutte is?”, vraagt wethouder Both, terwijl hij zich voorin de klas voorstelt. Een heleboel hoofden knikken. “Eigenlijk doet een wethouder, zoals ik, voor de gemeente wat Mark Rutte voor het hele land doet. Een van de dingen waarmee ik me bezighoud, is het afval. Als gemeente willen we jullie ervan bewust maken hoe belangrijk het is voor het milieu om afval te scheiden.”

PMD

De Zevensprong is één van de zeven basisscholen in Reimerswaal die meedoet aan de gft-inzameling via de gemeente. Gastdocent Elisabeth Hijweegen van het MEC legt de leerlingen uit dat de gemeente dit jaar een proefproject is begonnen met het nascheiden van het afval. Bij nascheiding worden de verschillende soorten afval na de inzameling pas van elkaar gescheiden. “Zo gaan ze kijken hoe de meeste herbruikbare stoffen eruit gehaald kunnen worden. Afval is kostbaar,” zegt ze. Veel kinderen reageren daar verbaasd op. “We kunnen veel dingen opnieuw gebruiken, zoals flessen, blikjes, papier en plastic. In sommige gemeenten scheiden de inwoners het afval thuis, dat heet bronscheiding. Anderen laten het PMD in het restafval zitten. Wie weet wat PMD is?”

Vingers gaan de lucht in, maar het precies vertellen is toch moeilijk. PMD staat voor plastic, metaal en drankenkartons. “Dus de sap- en melkpakken”, verduidelijkt Hijweegen. “In onze gemeente wordt dat er in de scheidingsinstallatie, waar het afval naartoe gaat, uit gehaald.”

500 kilo

Hijweegen houdt het groene emmertje, dat voorin de klas staat, omhoog. “Dit is de gft-bak. Wat mag daar in?”, vraagt ze de klas. “Wij gooien er niets in, want we geven alles aan de kippen,” zegt een blonde jongen. “Dat kan ook”, knikt de gastdocente. “Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten. Wat wordt er van dat afval gemaakt?” Dat is een moeilijke vraag, maar uiteindelijk komt het woord ‘compost’ naar voren. “Dat is goede voeding voor planten,” stelt Hijweegen. “Net als mest van de koe,” zegt waarschijnlijk een boerenzoon.

De leerlingen kijken een filmpje van een composteerhal en zijn ervan onder de indruk dat ze per persoon vijfhonderd kilo afval produceren. Ook vinden ze het stom dat mensen kauwgom en peuken op straat gooien. “Wij hebben thuis grijpers en ruimen zo de buurt op,” vertelt Lois. 

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND

Meer uit Reimerswaal

Nieuwbouw kerk Yerseke geopend tijdens Dag van de Bouw

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan in Yerseke de nieuwbouw van de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg worden bekeken. Van 10 tot 16 uur zet Bouwbedrijf Boogert de poorten open en kunnen bezoekers de voortgang van de nieuwbouw zien.

1 dag geleden
Zaterdag is het Zeeuwse Veteranen Dag in Middelburg

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.  

1 dag geleden
Neergestort vliegtuig bij Rilland blijkt loos alarm

RILLAND - In de omgeving van Rilland hebben hulpverleners gezocht naar een mogelijk neergestort sportvliegtuigje. Er kwam omstreeks 14.50 uur een melding binnen bij de meldkamer van de politie.

1 dag geleden
Final League bij v.v. Kapelle om voetbal voor meiden te promoten

KAPELLE - Iedereen is zaterdag welkom op het complex van v.v. Kapelle voor de Final League. Deze dag promoot voetbal onder meiden. Er zijn wedstrijden en allerlei andere activiteiten. Danique Tolhoek, oud-speelster van Kapelle en vanaf volgend seizoen uitkomend in Ajax 1, verzorgt de prijsuitreiking.

1 dag geleden
Truckrit van Davogé weer terug

OOSTDIJK - Afgelopen zaterdag vond de negentiende editie van de jaarlijkse truckrit van stichting Davogé na lange tijd weer plaats. Een hartverwarmend evenement dat speciaal is georganiseerd voor mensen met een beperking. Er was niet alleen de bekende truckrit, maar ook een spelletjesprogramma, verschillende demonstraties van onder ander de brandweer en nog veel meer.

3 dagen geleden
Urker Mans Formatie treedt op in Yerseke

YERSEKE - Op zaterdag 10 juni hoopt de Urker Mans Formatie een concert te verzorgen in de Herv. kerk van Yerseke. De UMF is een unieke groep van 13 schitterende zangstemmen onder leiding van de ervaren dirigent Martin Mans. Zij zullen een mix van psalmen en geestelijke liederen zingen. Hugo van der Meij (piano) en Jolanda van de Wege (panfluit) zullen de Formatie muzikaal begeleiden en muzikale intermezzo’s laten horen.

3 dagen geleden
Brandweer haalt schaap uit slootkant bij Yerseke

YERSEKE - De brandweer is maandagavond rond 19:30 uur opgeroepen om een schaap uit de slootkant te halen in de Yerseke Moer. Het schaap is op nog onbekende manier buiten de omheining gekomen en stond de spuitgasten uit Yerseke schaapachtig aan te kijken bij hun aankomst.

3 dagen geleden