Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran valt 'terroristische doelen' in Irak en Syrië aan

Iran valt 'terroristische doelen' in Irak en Syrië aan

ERBIL (ANP) - De Iraanse Revolutionaire Garde heeft maandagavond raketaanvallen uitgevoerd op "terroristische doelen" in de Noord-Iraakse stad Erbil en in Syrië.

Iraanse staatsmedia deelden een verklaring waarin de garde zegt "spionagecentra" en "bijeenkomsten van anti-Iraanse terroristische groeperingen" nabij Erbil te hebben aangevallen met ballistische raketten. Ook werden raketaanvallen uitgevoerd tegen de "daders van terroristische operaties in de Islamitische Republiek, met name de Islamitische staat in Syrië".

Veiligheidsbronnen melden aan persbureau Reuters dat explosies te horen waren in een gebied zo'n 40 kilometer ten noordoosten van Erbil, in de autonome regio Koerdistan. Onder meer het Amerikaanse consulaat bevindt zich in het gebied waar de explosies te horen waren, net als verschillende residentiële woningen. Twee Amerikaanse functionarissen zeiden tegen Reuters dat de Amerikaanse faciliteiten geen schade hebben. Ook zouden er geen Amerikaanse slachtoffers zijn.

Het vliegverkeer op de luchthaven van Erbil werd na de aanvallen stilgelegd, melden de veiligheidsbronnen. Volgens twee medische bronnen zijn er zeker twee doden. Vijf gewonde burgers zijn naar een ziekenhuis in de buurt gebracht.

Iran heeft in het verleden vaker aanvallen uitgevoerd in de Noord-Iraakse regio Koerdistan. Iran beweert dat het gebied wordt gebruikt als verzamelplaats voor Iraanse separatistische groeperingen en agenten van aartsrivaal Israël.

Volgens de verklaring van de Revolutionaire Garde waren de aanvallen in Syrië een "reactie op de recente terroristische wreedheden in Iran". Eerder deze maand eiste terreurgroep Islamitische Staat de verantwoordelijkheid op voor twee explosies in de zuidoostelijke stad Kerman in Iran. Door de aanslag kwamen volgens de Iraanse autoriteiten 89 mensen om het leven. De aanslag werd gepleegd tijdens een herdenking van generaal Qassem Soleimani, die vier jaar geleden door een Amerikaanse droneaanval werd gedood.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden