Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iran bestempelt alle strijdkrachten VS als 'terroristen'

Iran bestempelt alle strijdkrachten VS als 'terroristen'

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Iraanse parlement heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen waarin staat dat alle Amerikaanse strijdkrachten en werknemers van het Pentagon terroristen zijn. Vorige week kwam de belangrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani om in Irak door een Amerikaanse raket. Zijn dood heeft de spanningen tussen de VS en Iran doen oplopen.

Iran ziet ook hulp aan de Amerikaanse strijdkrachten als een "terroristische daad". Dat geldt voor militairen, maar ook voor onder meer inlichtingen-, financiële- en technische diensten.

Ook stemde het Iraanse parlement dinsdag voor een verhoging van het budget voor de al-Quds-eenheid, waar generaal Soleimani de leiding over had. Het gaat om een bedrag van 200 miljoen euro. De al-Quds-eenheid voert buitenlandse operaties uit voor de Iraanse Revolutionaire Garde.

Iran heeft beloofd de dood van Soleimani, die dinsdag begraven is, te wreken. De Amerikaanse president Donald Trump zegt 52 Iraanse doelen te hebben geselecteerd die bij een eventuele wraakactie aangevallen kunnen worden. Iran zelf zegt dertien wraakscenario's te bekijken, waarvan de minst erge nog steeds een "historische nachtmerrie" zal zijn voor de VS.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

UEFA: valse kaarten veroorzaken vertraging Champions League-finale

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Valse toegangskaarten zijn volgens voetbalbond UEFA de reden dat de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid in Parijs zaterdagavond een half uur later is begonnen. De wedstrijd zou om 21.00 uur beginnen in het Stade de France, maar werd uitgesteld door wachtrijen van fans die vanwege de neptickets niet binnen konden komen.

2 uur geleden
Zelenski verwacht 'goed nieuws' over wapenleveranties

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt de komende week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. Hij zei dat in een videotoespraak zaterdagavond zonder verdere details te geven.

4 uur geleden
Gouden Palm voor Zweedse regisseur Ruben Östlund

CANNES (ANP) - De Zweedse filmregisseur Ruben Östlund heeft op het 75e filmfestival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept. Hij kreeg de prestigieuze filmprijs voor de film Triangle of Sadness. Het is de tweede keer dat de Zweed in Cannes met de eer gaat strijken.

5 uur geleden
Kinderen dood in gedrang bij een kerkactie in Nigeria

YENAGOA (ANP/RTR/AFP) - In het zuiden van Nigeria zijn zaterdagochtend tientallen mensen om het leven gekomen in het gedrang tijdens een liefdadigheidsactie van een kerk. CNN meldt dat de meeste slachtoffers kinderen zijn. Volgens de politie werd bij een sportaccommodatie in Port Harcourt door de kerk onder meer eten uitgedeeld.

9 uur geleden
Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

12 uur geleden
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

12 uur geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

12 uur geleden