Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IPCC-klimaatrapport: ‘Zeespiegel stijgt sneller dan ooit’

IPCC-klimaatrapport: ‘Zeespiegel stijgt sneller dan ooit’

In 3000 jaar steeg de gemiddelde zeespiegel nooit zo snel als in de afgelopen eeuw, staat in het IPCC-klimaatrapport dat de Verenigde Naties (VN) maandag presenteerden. ‘De afgelopen 100 jaar steeg het water 20 centimeter. En de zeespiegel stijgt steeds sneller. De komende 30 jaar komt er nog eens zo’n 20 centimeter bij. Als de uitstoot van broeikasgassen doorgaat zoals nu, dan staat de zeespiegel over 80 jaar ongeveer 80 centimeter hoger. Wordt de uitstoot teruggebracht naar nul in 2050, dan stijgt de zeespiegel minder snel, maar nog steeds met zo’n 40 centimeter tegen het jaar 2100.’

Dit zijn uitkomsten in het hoofdstuk over zeespiegelstijging in het klimaatrapport. Hierin worden bevindingen uit ruim 14.000 wetenschappelijke artikelen over klimaatverandering met elkaar vergeleken. Aan het rapport schreven 234 klimaatwetenschappers uit de hele wereld mee. Onderzoeker dr. Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), met vestigingen in Yerseke en Texel, is een van de vijf Nederlandse auteurs. Slangen is hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging. ‘Zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door de opwarming van het klimaat’, aldus Slangen. ‘Het is een soort thermometer van klimaatverandering, omdat er veel belangrijke processen in samenkomen. Warmer oceaanwater zet uit en daardoor stijgt de zeespiegel. Ook komt smeltend ijs van gletsjers en ijskappen in de oceaan terecht, waardoor de zeespiegel nog verder stijgt. Daarnaast wordt er grondwater opgepompt voor bijvoorbeeld consumptie en irrigatie van landbouwgrond, en ook dit water komt uiteindelijk in de oceaan terecht.’

Badkuip

Slangen vergelijkt de laaggelegen delta die Nederland is met een soort leeggepompte badkuip, waar ‘wij op de bodem wonen en het water aan de buitenkant steeds hoger tegenaan komt te staan’. Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt, legt de onderzoeker uit. ‘Door de zeespiegelstijging gaan we waterhoogtes die we nu maar eens per eeuw meemaken veel vaker zien. In Nederland wordt dit iedere twee tot tien jaar, afhankelijk van de hoeveelheid zeespiegelstijging. De Oosterscheldekering moet door de stijgende zeespiegel vaker dan nu dicht om overstromingen vanuit zee te voorkomen.’

Meer uit Vlissingen

Forse schade bij ongeval kruising Oost-Souburg

VLISSINGEN - Bij een botsing op de kruising van de A58 en de Sloeweg in Vlissingen zijn twee auto's beschadigd geraakt. Er raakte niemand gewond.

10 uur geleden
Kunstwerk Kees Keizer is nog net niet verloren

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is voornemens om de voormalige Markusschool aan de Falckstraat af te breken. Kunstenaar Ko de Jonge maakt zich zorgen over de toekomst van de 'Gevleugelde Leeuw' die aan de gevel van het schoolgebouw uit 1969 hangt. Het kunstwerk is gemaakt door de West-Brabantse beeldhouwer Kees Keizer.

19 uur geleden
De Vissershaven is eindelijk uit de steigers

VLISSINGEN - Het was voor veel Vlissingers al lange tijd een doorn in het oog: de steigers bij voormalig restaurant De Vissershaven. Maar de schilderwerkzaamheden zijn nagenoeg afgerond en gisteren en vandaag zijn dan toch eindelijk de steigers verwijderd en tonen de panden zich weer in volle glorie.

1 dag geleden
Vlissingse wethouder Sal Cracau legt functie neer

VLISSINGEN - De Vlissingse wethouder Sal Cracau (VVD) heeft dinsdag zijn ontslag ingediend.

2 dagen geleden
Auto uitgebrand in Willem van de Veldelaan in Vlissingen

VLISSINGEN - Een personenauto is maandagavond in vlammen opgegaan in de Willem van de Veldelaan in Vlissingen. Ook een tweede voertuig liep schade op. Er raakte niemand gewond. De politie onderzoekt de zaak.

2 dagen geleden
Positie wethouder Cracau wankel na debat over Vlissingen Maritiem

VLISSINGEN - Wethouder Sal Cracau (VVD) had maandagavond het een en ander uit te leggen aan de gemeenteraad. De aanwezige raadsleden waren vrijwel unaniem slecht te spreken over de gang van zaken rondom Vlissingen Maritiem en de houding die de gemeente tegenover de organisatie van het evenement heeft aangenomen. Pim Kraan, fractievoorzitter van de POV, was dermate ontevreden met de uitleg die Cracau gaf over de ontstane problematiek, dat hij een motie van wantrouwen tegen de wethouder indiende. De motie is met een nipte meerderheid van 11 stemmen tegen en 10 stemmen voor verworpen.

3 dagen geleden
Schrijfster Lisa Weeda te gast bij 't Spui

VLISSINGEN - Schrijfster Lisa Weeda is zaterdag 24 februari te gast in boekhandel 't Spui. Ze wordt er geïnterviewd over haar nieuwe boek 'Dans dans revolutie!'. De boekpresentatie begint om 14 uur.

3 dagen geleden