
IPCC: 1,5 graad opwarming waarschijnlijk, maar we hebben kansen
INTERLAKEN (ANP) - Zelfs als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert in de komende jaren, is het "waarschijnlijker" dat de opwarming van de aarde in de nabije toekomst boven de 1,5 graad uitkomt dan dat dit niet gebeurt. Tot die conclusie komt het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC in een maandag verschenen rapport. Tegelijkertijd zien de wetenschappers tal van "uitvoerbare en effectieve" opties om de uitstoot te verlagen. Die worden ook steeds betaalbaarder. "Als we nu handelen, kunnen we nog steeds een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veiligstellen", stelt IPCC-voorzitter Hoesung Lee.
De 1,5 graad opwarming wordt in de meeste scenario's al tussen 2030 en 2035 bereikt. Ook als dat gebeurt is ieder beetje temperatuurstijging dat kan worden vermeden van belang, benadrukt het IPCC. Als alle technieken die beschikbaar zijn volop worden ingezet en direct wordt ingegrepen, kan de overschrijding beperkt blijven, klinkt het.
"Het huidige beleid is onvoldoende, maar we zien zeker effecten van klimaatbeleid", zegt de Nederlandse onderzoeker Detlef van Vuuren, die meeschreef aan het rapport. "Er zijn ook hoopvolle ontwikkelingen", vervolgt hij. "In 2014 schreven we dat hernieuwbare energie aantrekkelijk is, maar wel een beetje duurder dan fossiel. Nu kunnen we schrijven dat het op veel plekken goedkoper is."
Gevolgen klimaatverandering omschreven
Het maandag verschenen rapport vat een reeks samen waarin wetenschappers uitgebreid beschrijven hoe klimaatverandering zich voltrekt en wat de gevolgen zijn. De mensheid koerst volgens de meest realistische scenario's nog steeds af op een opwarming van zo'n 3 graden aan het eind van deze eeuw, ten opzichte van voor de industrialisatie. Zeker voor armere landen heeft dat enorme gevolgen, die nu al voor een deel voelbaar zijn. Het IPCC voegt daaraan toe dat het geld dat beschikbaar is voor verduurzaming "achterblijft bij het niveau dat nodig is om de klimaatdoelen in alle sectoren en regio's te halen".
Het panel ziet veel redenen om snel werk te maken van uitstootverlaging. Als ons energiesysteem snel afstapt van fossiele brandstoffen, zal ook de luchtkwaliteit verbeteren en dat is goed voor de gezondheid van mensen. Alleen al de economische voordelen daarvan zouden volgens het IPCC "grofweg gelijk, of mogelijk groter" zijn dan de kosten.
Eerdere doelstelling "niet meer realistisch"
In het Klimaatakkoord van Parijs spraken wereldleiders eind 2015 af om klimaatverandering samen binnen de perken te houden. Later werd op de klimaattoppen in Glasgow (2021) en Sharm-el-Sheikh (2022) erkend dat de gevolgen van 2 graden opwarming veel groter zijn dan die van 1,5 graad. Sommige wetenschappers zien de veelbesproken "1,5" al langer niet meer als realistisch.
Volgens dit laatste rapport moet de wereldwijde uitstoot uiterlijk in 2025 pieken en daarna pijlsnel dalen om binnen de 1,5 graad te blijven. Hoe snel precies, is wat onzeker. Volgens de berekeningen zou de uitstoot van broeikasgassen in 2030 tussen de 34 en 60 procent lager moeten zijn dan in 2019. In het midden hiervan ligt 43 procent. Tien jaar later zou die uitstoot zo'n 69 procent lager moeten liggen, rond 2050 mag bijna geen CO2 meer de lucht in en moet ook de uitstoot van andere gassen sterk zijn teruggedrongen.
Meer uit Buitenland
LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse autoriteiten zeggen opnieuw tientallen personen te hebben opgepakt die steun betuigden aan de verboden pro-Palestijnse groep Palestine Action. Dat gebeurde tijdens een demonstratie in de buurt van het parlementsgebouw. Actievoerders hadden borden meegenomen met teksten als 'Ik ben tegen genocide. Ik steun Palestine Action'.
9 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP/DPA) - De VN-organisatie UNESCO heeft de zogenoemde sprookjeskastelen van de Beierse koning Ludwig II op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het gaat om de kastelen Neuschwanstein, Herrenchiemsee en Linderhof, en het koninklijk huis op de Schachenberg in Beieren.
2 uur geledenTEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iran gaat op een andere manier samenwerken met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), aldus minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi. "Onze samenwerking met het agentschap is niet gestopt, maar zal een nieuwe vorm aannemen", verklaarde de bewindsman tegenover diplomaten. Hij zei dat verzoeken om nucleaire installaties te inspecteren "per geval zullen worden beoordeeld".
2 uur geledenBARCELONA (ANP) - In de Spaanse kustregio Catalonië wordt gewaarschuwd voor hevige regenval en overstromingsgevaar. De autoriteiten roepen inwoners op niet te reizen en uit de buurt te blijven van rivieren en andere mogelijk risicovolle plekken, bericht het regionale medium Catalan News.
3 uur geledenCAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Het overleg over een bestand in de Gazastrook stuit op obstakels, zeggen Israëlische en Palestijnse bronnen tegen persbureau Reuters. Er zou onder meer onenigheid zijn over de vraag hoever de Israëlische krijgsmacht zich moet terugtrekken. Ook wordt naar verluidt gediscussieerd over kwesties rond humanitaire hulpverlening en garanties over het beëindigen van de oorlog.
5 uur geledenPYONGYANG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is zijn bezoek aan Noord-Korea begonnen met een ontmoeting met zijn ambtgenoot Choe Son-hui, berichten Russische staatsmedia. Hij noemde de relatie tussen beide landen een "onoverwinnelijke broederschap".
6 uur geledenANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat een nieuw hoofdstuk is aangebroken voor zijn land omdat de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) is begonnen met een ontwapeningsproces. De eerste wapens werden vrijdag symbolisch vernietigd, een belangrijke stap richting beëindiging van het conflict met de Turkse staat.
6 uur geleden