Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC: doel is niet nul coronagevallen, maar nul verspreiding

IOC: doel is niet nul coronagevallen, maar nul verspreiding

BEIJING (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) doet er alles aan om de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus buiten de olympische 'bubbel' in Beijing te houden. De Chinese organisatie gebruikt de reguliere PCR-test om alle deelnemers dagelijks te controleren, maar heeft de test wel "op een zeer gevoelig niveau" ingesteld. "We willen omikron niet in ons gesloten systeem laten komen", zegt Brian McCloskey, hoofd van de medische commissie van het IOC voor de Winterspelen.

"Het doel is niet om nul coronagevallen te hebben; het doel is om voor nul verspreiding te zorgen. Bij de Spelen van vorig jaar in Tokio wisten we ook al dat er deelnemers zouden zijn die na aankomst positief zouden testen. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat we die gevallen snel eruit pikken en dat het niet leidt tot meer besmettingen. Daarom testen we iedere dag."

Alle sporters, officials en journalisten die naar Beijing komen, moeten in de laatste vier dagen voor vertrek minimaal twee negatieve coronatests afleggen. Bij aankomst in China volgt direct weer een test op de luchthaven. Gedurende de Spelen worden ze iedere dag getest. Volgens experts zijn de tests in China 'gevoeliger' dan gebruikelijk, wat betekent dat ze sneller een positieve uitslag geven. "Hoewel we de tests heel gevoelig hebben ingesteld, hebben we diverse extra onderzoeksmethodes om vals-positieve tests uit te sluiten", aldus McCloskey. "We kijken dan naar eerdere testuitslagen, naar de waardes en naar de vaccinaties. Het kan zijn dat we sporters na een positieve test terug laten gaan naar het olympisch dorp, maar dan wel met extra restricties om de risico's te minimaliseren."

Wie geen coronagerelateerde klachten heeft maar toch positief test, mag weer uit isolatie na twee negatieve testuitslagen met een tussenpoos van minimaal 24 uur.

Meer uit Sport

Van de Zandschulp verliest in eerste ronde Doha van Monfils

DOHA (ANP) - Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het ATP-toernooi van Doha. De Fransman Gaël Monfils was in twee sets te sterk voor de Veenendaler, die op het einde zijn emoties even niet onder controle had: 6-1 7-6 (9).

5 uur geleden
Uitvaart atleet Kiptum eerder door aanwezigheid president Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - De begrafenis van de verongelukte marathonloper Kelvin Kiptum is met een dag vervroegd, meldt de atletiekbond van Kenia. De aanwezigheid van president William Ruto van Kenia zou de reden zijn voor de verschuiving van zaterdag naar vrijdag.

5 uur geleden
Tennisster Muchova ondergaat polsoperatie

PRAAG (ANP) - Tennisster Karolina Muchova heeft een operatie ondergaan aan haar pols. De 27-jarige Tsjechische liep de blessure vorige zomer al op. "Na mijn blessure op de US Open en een uitgebreide revalidatieperiode bleek een medische interventie noodzakelijk", schreef Muchova op X.

6 uur geleden
Experiment in verspringen om foutsprongen uit te bannen

LONDEN (ANP/RTR) - De mondiale atletiekbond World Athletics werkt aan een plan om het aantal foute sprongen bij het onderdeel verspringen uit te bannen. In de loop van het jaar start bij een aantal kleine wedstrijden een experiment waarbij de verspringers kunnen afzetten vanaf een startzone in plaats van vanaf de afzetbalk.

9 uur geleden
Alcaraz opnieuw naar Queen's als voorbereiding op Wimbledon

LONDEN (ANP/RTR) - Tennisser Carlos Alcaraz heeft zijn deelname aan het grastoernooi van Queen's bevestigd. De 20-jarige Spanjaard won vorig jaar de titel op het voorbereidingstoernooi op Wimbledon, voordat hij de Engelse grandslam op zijn naam schreef.

10 uur geleden
Wielrenner Reinderink pakt leiderstrui in Ronde van Rwanda

RUSIZI (ANP) - Wielrenner Pepijn Reinderink heeft de leiderstrui veroverd in de Ronde van Rwanda. De 21-jarige Nederlander van Soudal Quick-Step werd derde in de derde etappe, achter de Colombiaanse ritwinnaar Jhonatan Restrepo en de Brit Joseph Blackmore. Hij neemt de leiderstrui over van de Israëliër Itamar Einhorn.

10 uur geleden
Roeiers testen olympische baan onder uitdagende omstandigheden

PARIJS (ANP) - De Nederlandse roeiers hebben deze week hun eerste meters gemaakt op de olympische roeibaan van Parijs. Bondscoach Eelco Meenhorst bracht met 34 roeiers, verdeeld over tien boten, een tweedaags flitsbezoek aan het meer Vaires-sur-Marne ten oosten van Parijs waar eind juli de Olympische Spelen plaatsvinden.

11 uur geleden