Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inzage medische gegevens tijdelijk na mondelinge toestemming

Inzage medische gegevens tijdelijk na mondelinge toestemming

UTRECHT (ANP) - Huisartsen kunnen tijdens de coronacrisis ook de belangrijkste medische gegevens van patiënten die daarvoor nog geen expliciete toestemming hebben gegeven, beschikbaar stellen voor de huisartsenpost. Ook de spoedeisende hulp krijgt tijdelijk die mogelijkheid.

Het ministerie van VWS, de Autoriteit Persoonsgegevens, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie hebben hun handtekening gezet onder een gedoogbesluit. De instanties geven met deze maatregel gehoor aan een verzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), NHG, InEen, NVZ en de Patiëntenfederatie, om in deze uitzonderlijke situatie snellere en adequatere zorg mogelijk te maken.

Een taskforce is op dit moment bezig met de voorbereidingen, rond Pasen wordt gestart met de nieuwe werkwijze.

Kostbare tijd

Huisartsenposten kunnen nu alleen een samenvatting van de huisartsgegevens raadplegen als de patiënt daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. De nieuwe situatie duurt totdat het coronavirus onder controle is, maar in ieder geval tot 1 juni.

"De maatregel scheelt kostbare tijd, waardoor de wachttijden bij de huisartsenposten (HAP) en de spoedeisende hulp (SEH) minder hard oplopen", zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Mondelinge toestemming

Een belangrijke voorwaarde van de autoriteiten is dat de zorgverleners op de HAP en SEH ter plekke checken of de patiënt instemt met inzage, door mondeling om toestemming te vragen. Alleen als een patiënt of zijn vertegenwoordiger daartoe fysiek of juridisch niet in staat is, kan de instemmingsvraag achterwege blijven.

Op dit moment hebben ongeveer 8 miljoen Nederlanders toestemming gegeven voor het beschikbaar maken van hun huisartsgegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP).

Controle

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangekondigd dat de nieuwe afspraken zullen worden gecontroleerd. "Mocht er sprake zijn van overtreding, dan kunnen we boetes uitdelen. We begrijpen de wens om de regels te versoepelen. Tegelijkertijd wijzen we erop dat óók tijdens crisistijd de privacy van patiënten wel moet worden gerespecteerd," zegt de woordvoerder van de organisatie.

"Medische gegevens zijn gevoelige, zeer persoonlijke informatie. Op die gegevens rust het medisch beroepsgeheim van de arts. Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat zorgaanbieders uiterst zorgvuldig met hun medische gegevens omgaan," schrijft de AP.

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

23 minuten geleden
Advies: bereid je voor op meer meldingen van seksueel geweld

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer mensen maken melding van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag en hun aantal zal de komende jaren blijven groeien. Omdat hulpinstanties vrezen de groei niet aan te kunnen moet de hulpverlening worden uitgebreid, vindt een belangrijke adviseur van het kabinet.

3 uur geleden
Werkdruk gehandicaptenzorg nog verder opgelopen, aldus bond

UTRECHT (ANP) - De werkdruk in de gehandicaptenzorg is volgens een meerderheid van de werknemers daar (64 procent) de laatste twee jaar nog verder opgelopen, zegt FNV Zorg & Welzijn. De bond hield een enquête onder 12.394 van zulke hulpverleners. Veel van de ondervraagden (37 procent) spelen met de gedachte de gehandicaptenzorg te verlaten.

20 uur geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

21 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden