Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwonersgroep voor energietransitie Borsele heeft 5 juni eerste overleg

Inwonersgroep voor energietransitie Borsele heeft 5 juni eerste overleg

HEINKENSZAND - De inwonersgroep van Borselenaren die gaat meedenken over alle veranderingen in de gemeente voor de energietransitie is geformeerd. Op maandag 5 juni komen de ruim honderd leden voor het eerst bijeen.

 ’366 Borselse inwoners meldden zich de afgelopen weken aan voor de Borselse Voorwaarden Groep’, heeft de gemeente Borsele laten weten. De groep heeft volgens Borsele een representatieve verdeling tussen mannen en vrouwen, verschillende leeftijd en inwoners uit alle vijftien dorpen. ‘De drie kernen binnen een straal van vijf kilometer - Borssele, Nieuwdorp en ’s-Heerenhoek - en binnen acht kilometer - Driewegen, Ovezande en Lewedorp - hebben in verhouding meer deelnemers dan de andere dorpen.’ Naast deze ingelote deelnemers heeft ook elke dorpsraad een afgevaardigde.

Criteria

Vooraf zijn in overleg met de opgestelde raadswerkgroep en bureau Emma criteria opgesteld voor de loting. Locoburgemeester Kees Weststrate: ‘Dat we alle criteria hebben gehaald voor een goede loting, is blijkbaar uitzonderlijk. Dit bewijst dat we veel betrokken inwoners hebben en dat dit onderwerp leeft.’ 

De groep is nu nog groter dan de ‘benodigde’ honderd leden. ‘Op deze manier houden we er rekening mee dat mensen bij nader inzien toch niet willen aansluiten, niet vier van de vijf bijeenkomsten aanwezig kunnen zijn of wegens omstandigheden vroegtijdig afhaken.’  

Lokale Experts

Lokale experts ondersteunen de inwonersgroep. Ook zij hebben zich kunnen aanmelden. ‘Circa vijftien inwoners met kennis op het gebied van onder andere duurzame energie, klimaat, planologie, ruimtelijke ordening en historische en culturele wetenschap van de Zak van Zuid-Beveland zetten hun expertise in.’ 

Borsele speelt een belangrijke rol in de energietransitie voor Nederland. Zo is de gemeente voorkeurslocatie voor nieuwe kerncentrales, landen windparken op zee aan in Borsele en moet de opgewekte elektriciteit getransporteerd worden door de gemeente. ‘Deze ontwikkelingen zijn van invloed op onze leefomgeving.’ De Rijksoverheid beslist of deze projecten doorgaan, de gemeente Borsele heeft invloed op de voorwaarden waarop deze projecten worden uitgevoerd. Om deze voorwaarden te bepalen is de Borselse Voorwaarden Groep samengesteld. De voorwaarden die de groep opstelt, worden later voorgelegd aan de gemeenteraad van Borsele.

Meer uit Beveland

Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

8 uur geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

9 uur geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

12 uur geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

15 uur geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

1 dag geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

1 dag geleden
Ambachtenmarkt in Gasthuis Goes

GOES - Zaterdag 2 maart organiseert het activiteiten bureau van Zorggroep Ter Weel een ambachtenmarkt in het Gasthuis aan de Kievitlaan in Goes.

1 dag geleden