Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inwonersbijeenkomst over Rillandse energiecoöperatie

Inwonersbijeenkomst over Rillandse energiecoöperatie

RILLAND - Genoeg groene stroom produceren voor alle inwoners en bedrijven in en om Rilland en Bath en die stroom tegen een schappelijk tarief aan hen leveren. Dat is de droom van een achttal enthousiaste vrijwilligers uit Rilland en Bath. Daarvoor willen ze de Energiecoöperatie 4411 oprichten, verwijzend naar het gebied waarbinnen men lid kan worden van de coöperatie. De winst van de coöperatie wordt geïnvesteerd in de toekomst van de dorpen. Donderdag is er een bijeenkomst in dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland om inwoners meer te vertellen en te horen wat ze ervan vinden.

Acht inwoners van Rilland en Bath hebben elkaar gevonden rond het idee om, samen met zoveel mogelijk inwoners en bedrijven uit het postcodegebied 4411, zelf duurzame energie te produceren en daarvoor een coöperatie op te richten. “De winst die dit oplevert willen we niet in eigen zak steken, maar gebruiken voor de leefbaarheid en de maatschappelijke verduurzaming van het gebied”, vertelt Frank Zilverentand, één van de initiatiefnemers. Leden van de coöperatie beslissen dan over de besteding van de winst. Daarnaast is er een net rendement voor diegene die lid wordt van de coöperatie en die er geld insteekt door obligaties te kopen. Maar het allerbelangrijkste vinden ze dat men zelf bijdraagt aan de energietransitie, zelf de beslissingen neemt en zo werkt aan een goede toekomst voor de volgende generaties.

Droom

De initiatiefnemers willen op termijn net zoveel duurzame energie opwekken als er in het postcodegebied 4411 gebruikt wordt. Hun droom is zelfs dat ooit de energie die de coöperatie produceert direct en tegen een net tarief aan de leden geleverd wordt. Maar daarvoor moet nog wel nieuwe techniek beschikbaar komen.
Het plan is niet zomaar een wild idee, maar is ook elders in Zeeland opgezet. In Koudekerke heeft men ook een eigen energiecoöperatie, die ook haar winst gebruik voor de toekomstbestendigheid van het dorp. Op 29 juni wordt daar meer over verteld in het dorpshuis.

“Als Zeeuwind gebruiken we onze jarenlange kennis en ervaring graag om duurzame, lokale initiatieven van de grond te helpen, zoals deze in Rilland”, vertelt Marjan Brandes, manager coöperatie van Zeeuwind. “Dat doen we overigens niet alleen met kennis en ervaring, maar ook financieel kunnen we dit soort initiatieven ondersteunen.”

Bijeenkomst

Op donderdag 29 juni vindt er een informatie- en gespreksavond plaats in het dorpshuis in Rilland, om te horen wat de inwoners van het idee van een eigen energiecoöperatie vinden en welke vragen en ideeën zij nog hebben. De zaal is open vanaf 19.45 uur.

Meer uit Reimerswaal

Beginnende woningbrand aan de Langeville snel onder controle

YERSEKE - De brandweer is zondagmiddag met spoed ter plaatse gekomen bij een beginnende woningbrand aan de Langeville. Door de snelle inzet van de brandweer was de brand snel onder controle.

6 uur geleden
Nieuw honk voor jeugd Yerseke: Lighthouse

YERSEKE - Sinds 24 november 2023 is er in Yerseke een ontmoetingsplek voor jongeren van boven de zestien jaar. Het initiatief komt vanuit een samenwerking tussen vier kerken in het dorp en is er voor bedoeld om jongeren eens in de maand op vrijdagavond een plek te geven om samen te komen. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, maar er is nog altijd plek voor nog meer jeugd.

7 uur geleden
Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

1 dag geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

1 dag geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

1 dag geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

2 dagen geleden
Lintjesregen Reimerswaal: drie inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

HANSWEERT - Burgemeester José van Egmond heeft vrijdagmorgen in Hansweert drie inwoners van de gemeente Reimerswaal verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen. Mevrouw Zuijdwegt en meneer Van der Hart uit Yerseke en meneer Traas uit Rilland zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

2 dagen geleden