Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Invoering Duitse vaccinatieplicht kan nog maanden duren

Invoering Duitse vaccinatieplicht kan nog maanden duren

BERLIJN (ANP) - Het gaat de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz niet meer lukken om in maart een algemene vaccinatieplicht in te voeren. Dat zeggen bronnen rond zijn regeringscoalitie tegen de krant Der Tagesspiegel.

De sociaaldemocraat Scholz heeft zich uitgesproken voor een vaccinatieplicht om te zorgen dat meer Duitsers zich laten inenten tegen het coronavirus. Daar is nieuwe regelgeving voor nodig en dat schiet tot dusverre niet erg op. Het parlement heeft waarschijnlijk pas op 26 of 27 januari een oriënterend debat over het gevoelige onderwerp.

De bondskanselier heeft eerder aangegeven zo'n vaccinatieplicht in februari of maart te willen, maar dat lijkt onhaalbaar. Dat komt onder meer doordat ook de Bondsraad met vertegenwoordigers van deelstaten zich nog over de kwestie moet kunnen uitspreken. Daardoor kan nieuwe regelgeving volgens de krant op zijn vroegst begin april definitief worden goedgekeurd.

Binnen de Duitse oppositie bestaat onvrede over de opstelling van Scholz. Critici vinden dat de bondskanselier het initiatief te veel bij het parlement heeft gelegd en zich actiever zou moeten opstellen. Ook als in april definitief wordt besloten tot een vaccinatieplicht, is het mogelijk dat de nieuwe regels pas in juni van kracht worden.

Andere Europese landen maken ondertussen ook werk van een algemene vaccinatieplicht. Dat gebeurt onder meer in Oostenrijk, waar de nieuwe regels komende maand al moeten ingaan.

Meer uit Buitenland

Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

4 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

5 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

6 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

8 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

8 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

9 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

10 uur geleden