Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten'

'Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten'

NIJMEGEN (ANP) - In plaats van in toegangstesten zou de overheid moeten investeren in de vaccinatiestrategie voor de lange termijn, zegt vaccinoloog en emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot tegen het ANP. Er wordt volgens hem nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van de coronavaccins op de langere termijn, terwijl het maar zeer de vraag is hoe lang de vaccins bescherming bieden.

Volgende week stemt de Tweede Kamer over een kabinetsplan om toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Er lijkt al wel een Kamermeerderheid voor het voorstel te zijn. "We gaan investeren in het organiseren van evenementen, terwijl: het enige dat ons uit de coronapandemie helpt is vaccineren", zegt De Groot, die onder andere lid was van de Gezondheidsraad. "Als iedereen straks twee prikken heeft, komt namelijk de volgende fase in beeld: de coronavaccinatie is hetzelfde geworden als de griepprik. Dat wil zeggen dat mensen waarschijnlijk geregeld een extra prik nodig hebben om de bescherming op peil te houden. Je moet nú al nadenken over de vraag welke groepen in aanmerking komen voor zo'n zogeheten 'booster' en hoe je dat organiseert."

Op dit moment wordt er nauwelijks onderzoek gedaan naar de vraag hoe lang de coronavaccins bescherming bieden, terwijl zulke onderzoeken al wél kunnen volgens De Groot. "Je kunt al testen gaan ontwikkelen die kunnen voorspellen hoelang de vaccins beschermen en wanneer mensen dus eventueel een derde prik nodig hebben." Zo wordt in Engeland op dit moment een proef gedaan met een derde prik. Het opzetten van zulke onderzoeken duurt volgens De Groot zeker een half tot driekwart jaar. De coronavaccins die nu worden gegeven bieden mogelijk komende winter nog wel bescherming, maar zeker is dat niet.

Als we één ding hebben geleerd van het afgelopen coronajaar is dat we als Nederland altijd achter de feiten aanlopen, zegt de vaccinoloog. Hij verwijst daarvoor bijvoorbeeld naar het lopende vaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad kwam pas heel laat met een advies over de prikvolgorde, een van de redenen dat Nederland laat begon met vaccineren. "Als dadelijk blijkt dat heel veel mensen komende winter inderdaad een derde prik nodig hebben, dan moet je weten hoe je dat organiseert en ook hoe je mensen bereid vindt nog een prik te nemen. We moeten niet telkens reageren op wat er gebeurt, maar juist anticiperen."

6 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 1 maand geleden
"de coronavaccinatie is hetzelfde geworden als de griepprik." Dus Corona gedraagd zich net als de griep, en laat nu net de griep helemaal weg zijn. raaaaar
Louis53 1 maand geleden
Eindelijk eens een vaccinoloog die zegt waar het op staat, vooral richting RIVM/OMT/Rutte/de Jonge. Stop met die geldverslindende (door ons allen betaalde) testen en fieldlabs en zorg dat je klaar bent voor de toekomst. Jullie hebben ruim tijn gehad om na de 1ste lockdown orde op zaken te stellen en dingen te regelen maar wat is er gedaan jullie??? Gewoon helemaal nis met de shit van afgelopen maanden tot gevolg. Zelfs de vaccinatiestrategie en campagne, DE verantwoordelijkheid van de Jonge klopte niet en kwakkelde verder met steeds dezelfde IT problemen etc. En wat deed pipo, met zijn niet gemeende smilegezicht kijken op diverse locaties waar hij niets te zoeken had in plaats van zijn werk te doen. Schandelijk dat hij nog steeds op die stoel zit
Hans0166 1 maand geleden
meneer, of mevrouw Waggel vergeet even dat de bevolkingsgroei pas op gang gekomen is NA het ontdekken van antibiotica, betere hygiene en vaccins. ... zonder dat zouden we nog steeds in de middeleeuwen leven. (nou vooruit.. beetje meer vertrouwen in de mens.. we zouden nog steeds in de tijd van de industriele revolutie leven) .. ons imuunsysteem kan nog steeds niet omgaan met een heleboel ziektes, maar wel mbv vaccinaties..
montelotje1 1 maand geleden
Hoezo eindelijk iemand met verstand? Welk "corona"-virus bedoelde hij/zij? Er zijn er zovelen. Kennelijk bedoelde waggel1 COVID19 zoals de ziekte werd benoemd die het gevolg is van een kroonvirus. Jammer dat de intelligentia in Nederland het steeds steeds heeft over de naam van de virussoort en niet die van de ziekte. De WHO hoopte op een denkend volk in Nederland.
waggel1 1 maand geleden
Verstand? Meer een follow the money geval. Sinds het ontstaan van de mensheid hebben we met ons immuun systeem tot een bevolking van ca 8 miljard/8000 miljoen mensen geschopt. Ondanks alle oorlogen, virussen, hongersnoden en wat er nog meer te verzinnen valt om de menselijke soort te decimeren. Nou, niet gelukt dus. Overbevolking IS het grootste gevaar. Niet Corona.
Kwek 1 maand geleden
Eindelijk iemand met verstand!

Meer uit Gezond

Dodental door coronavirus in VS boven de 600.000

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het coronavirus heeft in de Verenigde Staten het leven gekost aan meer dan 600.000 mensen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van eigen onderzoek. Uit de cijfers komt naar voren dat de grootschalige vaccinatiecampagne in het land vermoedelijk flink de rem heeft gezet op de stijging van het dodental.

11 uur geleden
Pfizer/BioNTech effectiever tegen Delta-variant dan AstraZeneca

LONDEN (ANP) - Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech blijkt in 79 procent van de gevallen effectief tegen de in India ontdekte, zogenoemde Delta-virusvariant. AstraZeneca doet het wat minder en slaat aan bij 60 procent.

12 uur geleden
'Mensen houden zich te weinig aan beperkingen, risico opleving'

DEN HAAG (ANP) - Mensen gedragen zich nu alsof de aangekondigde verruiming van de coronamaatregelen van eind juni al is doorgevoerd. En dat daarna de basismaatregelen meteen van tafel zijn, constateren deskundigen in de Tweede Kamer. "De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan". De experts waarschuwen daarom voor nieuwe oplevingen van het coronavirus, ook al zijn die kleiner dan de vorige omdat veel mensen al (deels) zijn ingeënt. Ook na vaccinatie kunnen mensen het virus onder de leden hebben.

14 uur geleden
Apneupatiënten én longartsen zitten met vragen na bericht Philips

ROTTERDAM (ANP) - Longartsen krijgen veel vragen van patiënten met slaapapneu die een apparaat van Philips gebruiken, waarvan de fabrikant het gebruik ontraadt wegens gezondheidsrisico's. Om goed antwoord daarop te geven, ontbreekt het ze echter nog aan informatie. "Er is nog heel veel onduidelijkheid. Dit overvalt ons als beroepsgroep enorm", zegt longarts Monique Klaaver. Zij is voorzitter van de sectie van longartsenvereniging NVALT, die zich bezighoudt met ademhalingsstoornissen tijdens de slaap.

14 uur geleden
Afgelopen week bijna 1,7 miljoen mensen geprikt, nieuw record

DEN HAAG (ANP) - Bijna 1,7 miljoen Nederlanders hebben vorige week een vaccinatie tegen het coronavirus gekregen. Dat is een nieuw record. Het exacte aantal is 1.667.613. Volgens het ministerie van Volksgezondheid komen er veel vaccinleveringen binnen en zijn er veel mensen beschikbaar om te vaccineren.

15 uur geleden
Minder dan 900 nieuwe coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 899 besmettingen vastgesteld. Voor het eerst sinds 10 september vorig jaar, aan het begin van de tweede golf, zijn er minder dan 900 positieve tests in een etmaal.

16 uur geleden
Kabinet wil versoepelingen coronaregels vier dagen vervroegen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de eerstvolgende versoepelingen van de coronamaatregelen vier dagen eerder doorvoeren, op zaterdag 26 juni in plaats van dinsdag 30 juni. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS. Horecagelegenheden mogen dan bijvoorbeeld langer openblijven en meer gasten ontvangen. Ook de regels voor thuisbezoek worden verder versoepeld.

17 uur geleden