'Investeer in vaccinatie in plaats van in toegangstesten'
NIJMEGEN (ANP) - In plaats van in toegangstesten zou de overheid moeten investeren in de vaccinatiestrategie voor de lange termijn, zegt vaccinoloog en emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Ronald de Groot tegen het ANP. Er wordt volgens hem nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van de coronavaccins op de langere termijn, terwijl het maar zeer de vraag is hoe lang de vaccins bescherming bieden.
Volgende week stemt de Tweede Kamer over een kabinetsplan om toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Er lijkt al wel een Kamermeerderheid voor het voorstel te zijn. "We gaan investeren in het organiseren van evenementen, terwijl: het enige dat ons uit de coronapandemie helpt is vaccineren", zegt De Groot, die onder andere lid was van de Gezondheidsraad. "Als iedereen straks twee prikken heeft, komt namelijk de volgende fase in beeld: de coronavaccinatie is hetzelfde geworden als de griepprik. Dat wil zeggen dat mensen waarschijnlijk geregeld een extra prik nodig hebben om de bescherming op peil te houden. Je moet nú al nadenken over de vraag welke groepen in aanmerking komen voor zo'n zogeheten 'booster' en hoe je dat organiseert."
Op dit moment wordt er nauwelijks onderzoek gedaan naar de vraag hoe lang de coronavaccins bescherming bieden, terwijl zulke onderzoeken al wél kunnen volgens De Groot. "Je kunt al testen gaan ontwikkelen die kunnen voorspellen hoelang de vaccins beschermen en wanneer mensen dus eventueel een derde prik nodig hebben." Zo wordt in Engeland op dit moment een proef gedaan met een derde prik. Het opzetten van zulke onderzoeken duurt volgens De Groot zeker een half tot driekwart jaar. De coronavaccins die nu worden gegeven bieden mogelijk komende winter nog wel bescherming, maar zeker is dat niet.
Als we één ding hebben geleerd van het afgelopen coronajaar is dat we als Nederland altijd achter de feiten aanlopen, zegt de vaccinoloog. Hij verwijst daarvoor bijvoorbeeld naar het lopende vaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad kwam pas heel laat met een advies over de prikvolgorde, een van de redenen dat Nederland laat begon met vaccineren. "Als dadelijk blijkt dat heel veel mensen komende winter inderdaad een derde prik nodig hebben, dan moet je weten hoe je dat organiseert en ook hoe je mensen bereid vindt nog een prik te nemen. We moeten niet telkens reageren op wat er gebeurt, maar juist anticiperen."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Artsenfederatie KNMG en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) hebben kritiek op het voorstel van NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger om een onderzoek in te stellen naar de toegenomen euthanasiewens van jongeren die geestelijk in de knel zitten. Zij diende daartoe begin oktober een initiatiefnota in.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil een speciale regeling voor mantelzorgers: betaald 'familieverlof' voor bijvoorbeeld zorgende partners, ouders, kinderen, broers en zussen. Zij lopen nu door de geboden mantelzorg vaak geld mis, zegt de FNV. Ze hebben volgens de organisatie veelal minder loon doordat ze minder kunnen werken, minder pensioen en minder loopbaankansen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer is diep teleurgesteld over het uitblijven van nieuwe plannen of maatregelen om de problemen aan te pakken waar huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten tegenaan lopen. Ook de coalitiepartijen drongen aan op een meer proactieve en concrete houding van zorgminister Fleur Agema en staatssecretaris Vicky Maeijer. CDA-Kamerlid Harmen Krul verweet hun dat ze de "riedeltjes herhalen" van hun voorgangers, terwijl Agema en Maeijer dat gevoel destijds als Kamerlid zelf ook al hadden, hield hij de twee PVV-bewindslieden voor.
11 uur geledenSHENZHEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De topman van medicijnfabrikant AstraZeneca in China is opgepakt door de Chinese autoriteiten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Tegen AstraZeneca loopt een groot fraudeonderzoek in China.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Websites van zorgaanbieders zijn een belangrijke bron van informatie voor patiënten, maar die van de medisch-specialistische zorg moeten wel beter, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De organisatie deed onderzoek naar de informatie op websites over staaroperaties, knie- en heupprotheses en over operaties bij slokdarm- en dikkedarmkanker.
12 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De onderhandelingen over een nieuwe cao voor personeel in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg zijn opgeschort. Volgens beroepsorganisatie NU'91 is er een te groot gat tussen het bod van de werkgevers en de eisen van de vakbonden, "onder de huidige omstandigheden is doorpraten niet zinvol". De cao geldt voor ongeveer 500.000 mensen.
14 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Bij meer dan 27.000 mensen is vorig jaar kanker of een voorstadium ervan gevonden dankzij hun deelname aan een van de bevolkingsonderzoeken naar darmkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker. Dat meldt gezondheidsinstituut RIVM.
16 uur geleden