Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Invallen bij maaltijd- en boodschappenbezorgers EU om kartel

Invallen bij maaltijd- en boodschappenbezorgers EU om kartel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat het Duitse Delivery Hero en andere bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen, verboden prijsafspraken maken. Bij meerdere bedrijven in twee EU-landen zijn daarom onaangekondigd inspecteurs binnengestapt, meldt de commissie.

Eén van de geïnspecteerde bedrijven is Delivery Hero, erkent het bedrijf. Het hoofdkantoor in Berlijn is doorzocht. De maaltijdbezorger zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, zegt "voor zover wij weten niet onderzocht te worden door de Europese Commissie". Ingewijden melden dat ook Uber Eats geen onderdeel uitmaakt van het onderzoek.

De commissie vreest dat de bedrijven afspraken hebben gemaakt of samen zijn opgetrokken om "nationale markten voor het online bestellen van voedsel, boodschappen en andere consumentenproducten te verdelen", laat zij weten. Daarmee zouden ze Europese mededingingsregels overtreden. Die verbieden kartelvorming en andere praktijken die de vrije concurrentie inperken.

Hoge boetes

Voor bedrijven die zich daaraan schuldig hebben gemaakt, dreigen hoge boetes. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet. Maar wie nu naar voren treedt, open kaart speelt en meewerkt aan het onderzoek, mag hopen op coulance, benadrukt de commissie. Dan valt aan straf nog te ontkomen.

Het Duitse equivalent van de Autoriteit Consument en Markt zegt vorige week maandag de commissie te hebben geholpen bij een onderzoek naar bezorgdiensten, meldt persbureau Reuters.

Meer uit Financieel

Meer fysieke winkels in Nederland, tweede stijging sinds 2010

DEN HAAG (ANP) - Het aantal fysieke winkels in Nederland is in een jaar tijd gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 1 januari waren er ruim 83.000 fysieke winkels in Nederland, 1100 meer dan begin vorig jaar. Het is de tweede keer sinds 2010 dat er onderaan de streep stenen winkels bijkwamen.

21 minuten geleden
RAI Amsterdam laat slechte coronajaren verder achter zich

AMSTERDAM (ANP) - Evenementencentrum RAI Amsterdam zag de bezoekersaantallen vorig jaar met zo'n 20 procent stijgen tot bijna 1,5 miljoen. De omzet groeide met ruim een kwart tot 151,4 miljoen euro, maakte de organisatie bekend.

21 minuten geleden
Eindhovense chipfabrikant NXP optimistisch ondanks moeilijke markt

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse chipfabrikant NXP kijkt "voorzichtig optimistisch" naar de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf met een beursnotering in New York boekte de eerste maanden van dit jaar een ongeveer even hoge omzet als vorig jaar in het eerste kwartaal. "We blijven doen wat we kunnen om de winstgevendheid en inkomsten op peil te houden in deze uitdagende markt", zegt topman Kurt Sievers.

1 uur geleden
Tesla wint flink in New York na Chinese goedkeuring autosoftware

NEW YORK (ANP) - Tesla was maandag de grote uitblinker op de aandelenbeurs in New York na goed nieuws vanuit de belangrijke Chinese markt. Topman Elon Musk hoorde tijdens een verrassingsbezoek aan het land dat zijn bedrijf er goedkeuring heeft om zijn software voor zelfrijdende auto's in te zetten. Daarop steeg de fabrikant van elektrische auto's ruim 15 procent in beurswaarde.

1 uur geleden
G7-landen akkoord over sluiten kolencentrales voor 2036

TURIJN (ANP/AFP) - De landen van de G7 hebben een akkoord gesloten over het sluiten van kolencentrales in "de eerste helft van het volgende decennium". Dat bevestigde de Britse energieminister Andrew Bowie tegenover Amerikaanse media in Turijn, waar de industriële grootmachten de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Italië en Frankrijk twee dagen bijeen zijn. Bowie noemde het akkoord "historisch".

3 uur geleden
DNB-baas Knot bepleit voorzichtigheid na rentedaling in juni

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandsche Bank-president Klaas Knot zegt dat de Europese Centrale Bank na de hoogstwaarschijnlijke rentedaling van juni voorzichtig zal zijn met een volgende rentestap. Volgens de DNB-baas is het nog te vroeg om een moment aan te wijzen voor de volgende renteverlaging, omdat daar de recentste gegevens van de loonstijgingen voor nodig zijn. "Het tempo van de loonstijgingen moet nog best wat omlaag", zei Knot in een interview met de Japanse zakenkrant Nikkei.

4 uur geleden
Kantoorverhuurder WeWork lijkt bankroet te voorkomen na akkoord

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - WeWork lijkt een definitief bankroet te hebben afgewend. De werkplekkenverhuurder heeft een overeenkomst getekend met verschillende geldschieters voor een herstructurering van het bedrijf, dat ook locaties heeft in Nederland. Zij komen met zo'n 450 miljoen dollar over de brug, in ruil voor aandelen in WeWork.

5 uur geleden