Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inval in Vaticaan om corruptie bij onderhoud Sint-Pietersbasiliek

Inval in Vaticaan om corruptie bij onderhoud Sint-Pietersbasiliek

ROME (ANP/RTR) - De Vaticaanse politie heeft een inval uitgevoerd bij het departement dat is belast met het onderhoud en de restauratie van de Sint-Pietersbasiliek. Documenten en computers werden in beslag genomen voor onderzoek naar een vermeend corruptieschandaal.

In een verklaring van de persdienst van het Vaticaan staat dat het in beslag genomen materiaal afkomstig is van de technische en administratieve dienst van de Fabbrica di San Pietro. Die instelling werd in de vijftiende eeuw opgericht, nog voor de huidige basiliek werd gebouwd.

De inval volgde op een tip van de algemene auditor, die de boekhouding van de Vaticaanse instellingen controleert. Paus Franciscus heeft volgens de verklaring tijdelijk een commissaris aangesteld aan het hoofd van de Fabbrica di San Pietro.

Hij moet de instelling gaan reorganiseren en inkoopprocedures aanpassen om het risico op aanbestedingsfraude terug te dringen. De paus maakte de maatregelen tegen corruptie begin deze maand al bekend.

Meer uit Buitenland

Rellen bij boerenbeurs waar Franse president Macron aanwezig is

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Boze boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd, waar de Franse president Emmanuel Macron net was aangekomen. Demonstranten van de bonden FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen binnen. Daar raakten ze in gevecht met beveiligers.

42 minuten geleden
Scholz: Duitsland en Europa moeten defensie verder versterken

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat Duitsland en de rest van Europa zich meer moeten inspannen om hun defensie op peil te krijgen. "Rusland valt niet alleen Oekraïne aan, maar verwoest ook de vrede in Europa", zei hij in een verklaring twee jaar na de Russische invasie.

1 uur geleden
Anatomy of a Fall grote winnaar bij César Awards

PARIJS (ANP) - De film Anatomy of a Fall is vrijdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de César Awards. De film werd onderscheiden met zes prijzen, waaronder die voor beste film. De César Awards, het Franse equivalent voor de Oscars, werden voor de 49e keer uitgereikt.

1 uur geleden
Von der Leyen en andere westerse leiders aangekomen in Kyiv

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is samen met de premiers van België, Canada en Italië in de Oekraïense hoofdstad Kyiv aangekomen. Ze komen op de dag waarop precies twee jaar geleden Rusland binnenviel, om hun steun betuigen. Ze zijn zaterdagochtend samen met de trein uit Polen aangekomen.

2 uur geleden
Twee jaar voorbij sinds Russische invasie in Oekraïne

KYIV (ANP) - Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel naar aanleiding van de burgeroorlog die er sinds 2014 woedt en de toenemende invloed van de VS in Oekraïne. De oorlog lijkt aan het front al geruime tijd te zijn vastgelopen en Oekraïne kampt met ernstige economische problemen en tekorten aan onder meer munitie. Het is de grootste oorlog in Europa sinds 1945. Volgens schattingen zijn er in 2023 1,4 miljoen militairen in de oorlog actief geweest langs een front van meer dan 1000 kilometer.

6 uur geleden
Voorverkiezingen in thuisstaat Trump-uitdager Nikki Haley

COLUMBIA (ANP) - In de Amerikaanse staat South Carolina worden voorverkiezingen gehouden voor de Republikeinse Partij. Kandidate Nikki Haley was er jarenlang gouverneur, maar lijkt toch af te stevenen op een nieuwe nederlaag. Oud-president Donald Trump gaat er ruim aan kop in de peilingen.

6 uur geleden
VK helpt Oekraïense artillerie met miljoenenpakket

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat 245 miljoen pond (ruim 286 miljoen euro) uitgeven om de munitiereserves voor de Oekraïense artillerie te vergroten, zei het Britse ministerie van Defensie in de nacht van vrijdag op zaterdag.

6 uur geleden