Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internationale troepen bewaken 'strategische' locaties Kazachstan

Internationale troepen bewaken 'strategische' locaties Kazachstan

ALMATY (ANP/RTR) - Een internationale troepenmacht onder leiding van Rusland heeft in Kazachstan de bewaking overgenomen van een aantal "strategische" locaties. Dat meldt het kantoor van president Kassym-Jomart Tokajev, zonder te laten weten om welke installaties het precies gaat.

Tokajev heeft een beroep gedaan op het militaire bondgenootschap CSTO vanwege de onrust in zijn land. Daar waren demonstraties tegen een verhoging van brandstofprijzen deze maand uit de hand gelopen. Er vielen tientallen doden bij ongeregeldheden. Overheidsgebouwen gingen in vlammen op.

De autoriteiten zeggen zeker 5800 mensen te hebben opgepakt vanwege de onrust, onder wie ook veel buitenlanders. Een van de bekendste arrestanten is Karim Masimov, een voormalige premier die onlangs was ontslagen als hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst KNB. Hij wordt verdacht van verraad, maar het is onduidelijk wat hem precies wordt verweten.

Volgens sommige waarnemers gaat achter de onrust mogelijk een machtsstrijd binnen de politieke elite schuil. Tokajev verstevigde tijdens de crisis zijn greep op de macht. Hij nam het presidentschap in 2019 over van Noersoeltan Nazarbajev, die tientallen jaren aan de macht is geweest en nog steeds veel invloed heeft. De opgepakte Masimov stond bekend als een van zijn bondgenoten.

Meer uit Buitenland

Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

1 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Zijn huurlingenleger veroverde Bachmoet na een maandenlange strijd en gaf het begin juni over aan de reguliere Russische strijdkrachten.

2 uur geleden
VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

2 uur geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

3 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

5 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

5 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

11 uur geleden