
Internationale studenten in de knel door corona
AMSTERDAM (ANP) - Zowel buitenlandse studenten in Nederland als Nederlandse studenten in het buitenland zitten met vragen en lopen tegen problemen aan als gevolg van de corona-uitbraak en beperkende maatregelen van overheden. Universiteiten en Nuffic zoeken met diverse overheidsinstanties naar oplossingen.
Een woordvoerder van Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met de internationalisering van Nederlandse universiteiten, zegt dat internationale studenten in Nederland veel zorgen hebben. "Bijvoorbeeld over studievertraging en aflopende visa. Sommigen willen, maar kunnen niet naar huis vanwege reisrestricties. Wij zijn hierover in gesprek met onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de ministeries van Onderwijs en Buitenlandse Zaken om tot oplossingen te komen." Volgens Nuffic hebben veel buitenlandse studenten zorgen over het verlies van hun baan, met als gevolg dat zij geen aanspraak meer kunnen maken op studiefinanciering, een basiszorgverzekering en zorgtoeslag.
Dat ziet ook Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht (UM). "Die studenten lopen reële financiële schade op en maken zich enorme zorgen. Zij willen ook op korte termijn duidelijkheid krijgen." De UM werkt momenteel aan een noodfonds voor de hardst getroffenen. "Aan de andere kant, zie je dat internationale studenten hele mooie maatschappelijke initiatieven opzetten zoals een vrijwillige boodschappenservice", aldus Letschert. Zij laat weten dat de universiteiten onderling in gesprek zijn over een gezamenlijk standpunt om bijvoorbeeld lagere collegegelden te bespreken met het ministerie van OCW.
Ongerust
Ook veel van de ongeveer 9000 internationale studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn ongerust. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of zij terug naar huis moeten gaan. "Daarbij adviseren wij vooral met klem om geen onnodige risico's te nemen", aldus een woordvoerder. De UvA heeft veel van de eigen studenten en personeelsleden in het buitenland al medio januari teruggeroepen. Toch zitten er nog enkelen vast in landen als Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Korea, Jamaica en Congo. "De bemiddeling hierin laten we inmiddels over aan de bijzondere bijstand van het ministerie van BuZa", aldus de woordvoerder.
"Veel studenten willen graag bij hun familie zijn in deze tijd", laat de Erasmus Universiteit in Rotterdam weten. "Ze maken zich vooral zorgen of ze kunnen uitreizen, en of ze dan later wel weer terug kunnen komen naar Nederland als het onderwijs hervat wordt. We proberen studenten zoveel mogelijk te helpen en ondersteunen hierbij. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met terugreizen naar het thuisland, dan verwijzen we de student naar de eigen ambassade."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle vindt dat Geert Wilders een voorbeeld kan nemen aan zijn stad. De gemeenteraad stemde maandagavond in met de komst van een asielzoekerscentrum voor vierhonderd vluchtelingen in een nieuwbouwbuurt in Zwolle. PVV-leider Wilders had voorafgaand aan de vergadering tegenstanders van een azc opgeroepen om het "niet te accepteren" als de raad zo'n besluit zou nemen.
12 uur geledenZWOLLE (ANP) - De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum in een nieuw deel van de wijk Stadshagen. In het azc, dat in 2027 wordt gebouwd, moet ruimte komen voor maximaal vierhonderd asielzoekers. Een deel van de omwonenden en inwoners van Zwolle verzet zich tegen de komst van een COA-opvanglocatie in De Tippe.
13 uur geleden