Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internationale studenten in de knel door corona

Internationale studenten in de knel door corona

AMSTERDAM (ANP) - Zowel buitenlandse studenten in Nederland als Nederlandse studenten in het buitenland zitten met vragen en lopen tegen problemen aan als gevolg van de corona-uitbraak en beperkende maatregelen van overheden. Universiteiten en Nuffic zoeken met diverse overheidsinstanties naar oplossingen.

Een woordvoerder van Nuffic, een organisatie die zich bezighoudt met de internationalisering van Nederlandse universiteiten, zegt dat internationale studenten in Nederland veel zorgen hebben. "Bijvoorbeeld over studievertraging en aflopende visa. Sommigen willen, maar kunnen niet naar huis vanwege reisrestricties. Wij zijn hierover in gesprek met onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de ministeries van Onderwijs en Buitenlandse Zaken om tot oplossingen te komen." Volgens Nuffic hebben veel buitenlandse studenten zorgen over het verlies van hun baan, met als gevolg dat zij geen aanspraak meer kunnen maken op studiefinanciering, een basiszorgverzekering en zorgtoeslag.

Dat ziet ook Rianne Letschert, rector magnificus van de Universiteit Maastricht (UM). "Die studenten lopen reële financiële schade op en maken zich enorme zorgen. Zij willen ook op korte termijn duidelijkheid krijgen." De UM werkt momenteel aan een noodfonds voor de hardst getroffenen. "Aan de andere kant, zie je dat internationale studenten hele mooie maatschappelijke initiatieven opzetten zoals een vrijwillige boodschappenservice", aldus Letschert. Zij laat weten dat de universiteiten onderling in gesprek zijn over een gezamenlijk standpunt om bijvoorbeeld lagere collegegelden te bespreken met het ministerie van OCW.

Ongerust

Ook veel van de ongeveer 9000 internationale studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn ongerust. Zij vragen zich bijvoorbeeld af of zij terug naar huis moeten gaan. "Daarbij adviseren wij vooral met klem om geen onnodige risico's te nemen", aldus een woordvoerder. De UvA heeft veel van de eigen studenten en personeelsleden in het buitenland al medio januari teruggeroepen. Toch zitten er nog enkelen vast in landen als Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Korea, Jamaica en Congo. "De bemiddeling hierin laten we inmiddels over aan de bijzondere bijstand van het ministerie van BuZa", aldus de woordvoerder.

"Veel studenten willen graag bij hun familie zijn in deze tijd", laat de Erasmus Universiteit in Rotterdam weten. "Ze maken zich vooral zorgen of ze kunnen uitreizen, en of ze dan later wel weer terug kunnen komen naar Nederland als het onderwijs hervat wordt. We proberen studenten zoveel mogelijk te helpen en ondersteunen hierbij. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met terugreizen naar het thuisland, dan verwijzen we de student naar de eigen ambassade."

Meer uit Binnenland

Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

48 minuten geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

4 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

7 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

11 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

16 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

17 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

20 uur geleden