Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het een "hopeloos zwarte dag voor lhbti-rechten en voor Oeganda". Amnesty vindt de "afschuwelijke" wet een ernstige aanval op de mensenrechten en de grondwet van Oeganda. De nieuwe antihomowet "zal niets anders doen dan discriminatie, haat en vooroordelen tegen lhbti-Oegandezen en hun bondgenoten in de wet vastleggen. Het is gewetenloos dat zij hun leven, hun vrijheid, hun privacy, hun vrijheid van meningsuiting en hun mogelijkheid om vrij van discriminatie te leven, dreigen te verliezen." Ook de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties haalt fel uit naar de wet.

Het Aidsfonds maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de wet voor de hiv-zorg. In de nieuwe wet staat expliciet dat mensen met hiv de doodstraf kunnen krijgen als ze seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht, verder staat er een levenslange straf op homoseksualiteit. "Het aantal hiv-infecties zal door de nieuwe maatregelen explosief stijgen. Dit zien we in meer landen waar conservatieve religieuze krachten op stoom raken. Mensen durven zich niet te laten testen of openlijk uit te komen voor hun hiv-status, uit angst opgepakt te worden vanwege hun geaardheid", aldus het Aidsfonds.

Bekritiseerd

De wet geldt wereldwijd als een van de strengste tegen lhbti'ers en was als voorstel al bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht waren al illegaal in Oeganda.

De lhbti-gemeenschap in Oeganda heeft te maken met arrestaties en intimidatie door wetshandhavers en de situatie zou al erger zijn geworden door het wetsvoorstel, dat op verzoek van de president iets is afgezwakt. Zo wordt het niet strafbaar om lhbti'er te zijn.

Meer uit Buitenland

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

1 uur geleden
Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

3 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

8 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

10 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

13 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

13 uur geleden
Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

PRAAG/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

14 uur geleden