Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internationaal Strafhof wil onderzoek oorlogsmisdaden Oekraïne

Internationaal Strafhof wil onderzoek oorlogsmisdaden Oekraïne

DEN HAAG (ANP/RTR) - De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag wil een formeel onderzoek instellen naar eventuele oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die gepleegd zijn in het militaire conflict in Oost-Oekraïne. Daar strijdt de regering sinds 2014 tegen separatistische groeperingen, die door Rusland worden gesteund.

Aanklager Fatou Bensouda onderzoekt sinds het uitbreken van het conflict al of er misdaden zijn gepleegd in het conflict tussen Kiev en de rebellen. Vrijdag zei ze "een redelijke basis" heeft "om te geloven dat een breed scala aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid is gepleegd" in het conflict.

Rusland annexeerde in 2014 het Oekraïense Krim-schiereiland, waarop ook in het Rusland-gezinde oosten van het land gevechten uitbraken tussen pro-Russische separatisten en de pro-westerse regering.

Gevangenen

Bensouda zegt dat de misdaden waarvoor zij bewijs heeft gevonden zijn gepleegd tijdens de gevechten, maar ook daarbuiten tegen gevangenen. Ook zouden enkele van de misdaden gepleegd zijn op de Krim. Ze gaf niet aan welke zijde zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, of welke personen zij verdenkt.

Voordat de aanklager kan overgaan tot een formeel onderzoek, moeten de rechters van het Internationaal Strafhof akkoord gaan. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koebela noemde Bensouda's verzoek "historisch". "Internationale rechtspraak is misschien niet snel, maar is zeker onvermijdelijk", schreef Koebela op Twitter. "Ooit zullen de Russische criminelen terechtstaan."

Rusland is niet aangesloten bij het Internationaal Strafhof, dat in 2002 werd opgezet om verdachten te vervolgen in verband met misdaden op het grondgebied van de aangesloten lidstaten als die zelf weigeren of niet in staat zijn om vervolging in te stellen.

Meer uit Buitenland

EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

1 uur geleden
Rusland zet moeder onder druk over snelle begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/RTR) - Aleksej Navalny's moeder moet van de Russische autoriteiten binnen drie uur besluiten over een besloten begrafenis, anders wordt zijn lichaam door de gevangenisautoriteit begraven op het strafkamp waar hij vastzat, meldt Navalny's woordvoerder op X. Navalny overleed daar vorige week onder volgens zijn team verdachte omstandigheden.

2 uur geleden
Bondsdag stemt voor legalisering cannabis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse Bondsdag heeft vrijdag ingestemd met het wetvoorstel van de regering om onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik te legaliseren. Het voorstel was omstreden, maar kon uiteindelijk rekenen op de steun van een grote meerderheid van de parlementariërs: 407 stemden voor, 226 tegen en 4 onthielden zich.

3 uur geleden
Autoriteiten melden tien doden door brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP/AFP/RTR) - Door de brand in een appartementencomplex in Valencia zijn zeker tien doden gevallen, meldt de burgemeester van de Spaanse stad. Donderdagmiddag brak een verwoestende brand uit in de torenflat.

4 uur geleden
Belgische youtuber Acid zamelt 127.000 euro in na veroordeling

BRUSSEL (ANP) - De populaire Belgische youtuber Acid heeft na zijn veroordeling al meer dan 127.000 euro opgehaald met een crowdfundingsactie. Nathan Vandergunst, zoals de youtuber eigenlijk heet, kreeg dinsdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van 800 euro opgelegd. De youtuber moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

6 uur geleden
Nieuwe EU-sancties twee jaar na Oekraïne-invasie raken ook China

BRUSSEL (ANP) - Een dag voordat het precies twee jaar geleden is dat Rusland Oekraïne binnenviel, heeft de Europese Unie een dertiende pakket strafmaatregelen genomen tegen de verantwoordelijken. Naast Russische personen en organisaties pakt de EU nu ook bedrijven uit onder meer China, India en Turkije aan.

6 uur geleden
Ex-jihadiste verliest bezwaar tegen verlies Brits burgerschap

LONDEN (ANP/DPA/AFP) - Shamima Begum, die als 15-jarige haar ouderlijk huis in Londen verliet en als moslimstrijdster naar Syrië ging, is terecht haar Britse nationaliteit kwijtgeraakt. Dat concluderen rechters in een beroepszaak. De nu 24-jarige verloor haar staatsburgerschap nadat ze in 2019 was aangetroffen in een vluchtelingenkamp in Syrië, waar ze nog steeds leeft.

7 uur geleden