Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Instituut Roosevelt verhuisd naar Zeeuws Archief

Instituut Roosevelt verhuisd naar Zeeuws Archief

MIDDELBURG - Het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS) viert vrijdag dat ze is verhuisd naar het Zeeuws Archief in Middelburg.

Deze zomer verruilde het instituut haar oude locatie in het Abdijcomplex in Middelburg, waar het sinds 1986 was gevestigd, voor een onderkomen in het Zeeuws Archief. 

Bibliotheek

Het RIAS is hier vanaf donderdag (1 oktober) op afspraak geopend voor bezoekers. Zij kunnen de omvangrijke bibliotheek- en archiefcollecties over de Verenigde Staten en relatie tussen Nederland en Amerika raadplegen. 

Het onderzoeks- en conferentiecentrum bevordert wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, collectievorming en publieksinformatie over de moderne Amerikaanse geschiedenis. Het instituut is vernoemd naar drie beroemde Amerikanen: president Theodore Roosevelt (1858-1919), president Franklin D. Roosevelt (1882-1945) en Eleanor Roosevelt (1884-1962). Het is in Zeeland gevestigd, omdat de voorouders van de Roosevelts vanuit Zeeland naar de Verenigde Staten emigreerden.

Heropening

Bij de besloten viering vrijdag presenteert Hans Krabbendam, vroeger verbonden aan het RIAS en nu directeur van het Katholieke Documentatiecentrum aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zijn boek ‘Saving the Overlooked Continent: American Protestant Missions in Western Europe, 1940-1975’. Om de verbinding tussen het RIAS en Zeeuws Archief te beklinken, overhandigt Krabbendam het eerste exemplaar aan directeur Hannie Kool-Blokland van het Zeeuws Archief. Het RIAS filmt de heropening en deelt de beelden na afloop via sociale media. 

Meer uit Middelburg

Boekpresentatie 'Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren' in Museum Veere

VEERE - Op donderdag 30 maart 2023 verzamelden genodigden zich in de Schotse Huizen teVeere voor de boekpresentatie van ‘Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren’. De schrijvers presenteerden met trots het eerste deel in de reeks over Walcheren. De burgemeester van gemeente Veere, Frederiek Schouwenaar, opende de bijeenkomst. 

6 uur geleden
Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

7 uur geleden
Museum Arnemuiden weer open voor publiek

ARNEMUIDEN - Vanaf zaterdag 1 april is het Museum Arnemuiden weer open voor bezoekers. Het museum is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ga op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leer meer over de visserij, bewonder de streekdracht compleet met -sieraden en breng een bezoekje aan ’t Uusje van Eine.

8 uur geleden
(Her) huisvesting Oekraïners binnen gemeente Veere

DOMBURG - De gemeente Veere heeft twee nieuwe locaties gevonden voor het (her)huisvesten van een deel van de Oekraïense vluchtelingen die al in de gemeente wonen. Aan de Keiweg in Koudekerke en de Mezgerweg in Domburg worden voor 1 juli ongeveer 19 tijdelijke woonunits in elke kern geplaatst. Op 6 april en 11 april organiseert de gemeente informatieavonden voor omwonenden.  

8 uur geleden
Project Dorpsdijk Vrouwenpolder afgerond

VROUWENPOLDER - Eind februari 2023 zijn de werkzaamheden rondom de Dorpsdijk in Vrouwenpolder volgens planning en naar tevredenheid van de gemeente Veere afgerond. Na het al eerder heringerichte deel van de Dorpsdijk in 2012-2013, is nu ook het laatste deel van de Dorpsdijk voorzien van groot onderhoud. Dat vierde wethouder Marcel Steketee gisteren samen met de betrokkenen.

8 uur geleden
Middelburg roept inwoners op om tegels te wippen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft zich aangesloten bij het initiatief NK Tegelwippen en roept haar inwoners op om massaal mee te doen aan deze actie. Het NK Tegelwippen is een landelijke actie waarbij gemeenten samen met inwoners strijden om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Middelburg wil met deze actie haar inwoners inspireren en motiveren om bij te dragen aan een groenere en gezondere leefomgeving.

9 uur geleden
Perry Moree geeft lezing over Nescio in Veere

VEERE - Op zondag 16 april geeft Perry Moree een lezing over de schrijver Nescio die vele voetstappen heeftgezet in Veere. Nescio die in 1908 aanvankelijk Veere maar ‘nix an’ vond, raakte gaandeweg steeds meer onder de bekoring van Walcheren en vooral Veere. De stad Veere figureert in Nescio’s bekendste verhaal De uitvreter, gepubliceerd in 1911.

1 dag geleden