Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Instituut Roosevelt verhuisd naar Zeeuws Archief

Instituut Roosevelt verhuisd naar Zeeuws Archief

MIDDELBURG - Het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS) viert vrijdag dat ze is verhuisd naar het Zeeuws Archief in Middelburg.

Deze zomer verruilde het instituut haar oude locatie in het Abdijcomplex in Middelburg, waar het sinds 1986 was gevestigd, voor een onderkomen in het Zeeuws Archief. 

Bibliotheek

Het RIAS is hier vanaf donderdag (1 oktober) op afspraak geopend voor bezoekers. Zij kunnen de omvangrijke bibliotheek- en archiefcollecties over de Verenigde Staten en relatie tussen Nederland en Amerika raadplegen. 

Het onderzoeks- en conferentiecentrum bevordert wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, collectievorming en publieksinformatie over de moderne Amerikaanse geschiedenis. Het instituut is vernoemd naar drie beroemde Amerikanen: president Theodore Roosevelt (1858-1919), president Franklin D. Roosevelt (1882-1945) en Eleanor Roosevelt (1884-1962). Het is in Zeeland gevestigd, omdat de voorouders van de Roosevelts vanuit Zeeland naar de Verenigde Staten emigreerden.

Heropening

Bij de besloten viering vrijdag presenteert Hans Krabbendam, vroeger verbonden aan het RIAS en nu directeur van het Katholieke Documentatiecentrum aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zijn boek ‘Saving the Overlooked Continent: American Protestant Missions in Western Europe, 1940-1975’. Om de verbinding tussen het RIAS en Zeeuws Archief te beklinken, overhandigt Krabbendam het eerste exemplaar aan directeur Hannie Kool-Blokland van het Zeeuws Archief. Het RIAS filmt de heropening en deelt de beelden na afloop via sociale media. 

Meer uit Middelburg

Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance 'Met pek en veren'

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance 'Met pek en veren' plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

10 uur geleden
Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

11 uur geleden
Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

14 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

15 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

15 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

16 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

16 uur geleden