
Inspecties zien onbevoegde zorgverleners, risico voor veiligheid
DEN HAAG (ANP) - Bemiddelingsbureaus zenden bewust onbevoegde mensen uit naar zorgaanbieders. Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de onderwijsinspectie in een onderzoek dat donderdag met de Tweede Kamer is gedeeld. Zorgaanbieders verbonden met het criminele circuit leveren "hoge risico's voor de kwaliteit en veiligheid van zorg" op.
Het onderzoek van de inspecties volgt op een brandbrief die een groep anonieme zorgmedewerkers begin dit jaar verstuurde. Daarin stonden onder meer signalen over fraude met diploma's en Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG). "Diploma's worden op meerdere manieren vervalst", bevestigen de inspecties.
De IGJ krijgt sinds 2022 steeds meer meldingen van ongekwalificeerde zzp'ers, soms met een criminele achtergrond. In sommige gevallen zouden ze geen begeleiding geven, maar videogames spelen. Zulke medewerkers weten niet hoe ze met ingewikkelde problemen moeten omspringen, en dat heeft volgens meldingen tot meerdere "ernstige calamiteiten" geleid.
Misleiding
De zorginspectie vermoedt dat sommige 'zorgverleners' proberen cliënten aan te zetten om misdaden te plegen, en merkt op dat zij ook bij persoonlijke informatie van kwetsbare mensen kunnen. "Dit is informatie die mogelijk interessant is voor criminele netwerken."
Eigenlijk moeten zorgaanbieders controleren of zzp'ers geschikt zijn, maar vaak laten ze dit volgens de IGJ over aan bureaus die namens de zzp'ers bemiddelen. Hoewel de meeste bureau's van goede wil zijn, "misleidt een deel van de bureaus de zorgaanbieders door zorgverleners met vervalste papieren te bemiddelen". Er zouden ook bureaus zijn die zzp'ers aan een vals diploma of VOG helpen.
"De Inspecties zijn geschrokken van wat ze tegen zijn gekomen, en wij delen die zorg", schrijven demissionair ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Conny Helder (Volksgezondheid) in een brief. "Zorg verlenen aan mensen in een kwetsbare positie zonder bevoegd- en bekwaamheid is een zeer ernstig en onaanvaardbaar risico." Over vervolgacties wordt in het najaar meer bekend.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
6 dagen geledenHUIZEN (ANP) - Supermarkt Lidl waarschuwt voor het Verspakket Paella. In het pakket zit een blikje doperwten waar mogelijk stukjes glas in zitten. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag vergoed.
1 week geledenDEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 week geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
2 weken geleden