
Inspectie tevreden over drinkwaterkwaliteit
DEN HAAG (ANP) - Het water dat drinkwaterbedrijven vorig jaar uit de kraan lieten komen bij Nederlanders was van goede kwaliteit, concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Van de ruim 540.000 metingen die werden gedaan om de kwaliteit te toetsen, voldeed het water in 99,9 procent aan alle normen, stelt de inspectie, die zijn bevindingen over 2021 aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Volgens de ILT reageerden de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven vorig jaar ook goed op incidenten zoals vervuiling van het water waaruit drinkwater wordt gewonnen. Als voorbeeld noemt de inspectie twee incidenten waarbij de E.coli-bacterie in het water terecht was gekomen. Dat gebeurde onder meer in Twente, waardoor een ziekenhuis in de regio uit voorzorg de polikliniek dichthield. "In beide gevallen is aan zo’n 20.000 tot 26.000 huishoudens in de betreffende regio’s het advies gegeven om het water voor gebruik te koken", aldus de inspectie.
In 2021 kwamen er 127 meldingen van normoverschrijdingen binnen bij de ILT. Dan ging het vooral om meldingen waarbij er microbiologische overtredingen waren. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er te veel ziekteverwekkers in het water zaten. Volgens de inspectie namen de waterbedrijven nadat ze die overtredingen hadden ontdekt steeds de juiste maatregelen.
Volgend jaar gaat de prijs van drinkwater flink omhoog. Alle drinkwaterbedrijven verhogen hun tarieven, omdat de bedrijven te maken hebben met fors gestegen kosten van energie, materialen en grondstoffen. Daarnaast moet er veel geïnvesteerd worden om de beschikbaarheid van leidingwater in de toekomst te kunnen garanderen, aldus de bedrijven. De kostenstijging loopt uiteen van ongeveer 20 euro tot rond de 50 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden, afhankelijk van het bedrijf dat voor het water zorgt. Volgens drinkwaterbedrijf Vitens, de grootste waterleverancier in Nederland, verbruikt een gemiddeld huishouden van vier personen zo'n 163 kubieke meter water per jaar.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Ruim een op de drie kinderen met ADHD heeft daarnaast ook dyslexie of dyscalculie. Onderzoekers van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam concluderen in een studie onder ruim 19.000 kinderen dat de stoornissen op het gebied van lezen, spellen en rekenen niet worden veroorzaakt door de ADHD. Veel waarschijnlijker is het dat de stoornissen een gedeelde genetische oorzaak hebben.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - In Nederland gaan levensgevaarlijke nagemaakte oxycodonpillen rond. In de pillen zit geen oxycodon, maar de potentieel dodelijke stof isotonitazepyne. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft dinsdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor de pillen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een op de vijf mensen zegt geen elektronische sigaretten meer te roken sinds het verbod op vapes met smaakjes begin vorig jaar is ingegaan. Dat meldt het RIVM op basis van een eerste evaluatie van het smaakjesverbod, waarvoor ruim vijfhonderd jongvolwassenen en 450 volwassenen zijn ondervraagd. Ongeveer 40 procent van de deelnemers aan het onderzoek zegt het gebruik van e-sigaretten te hebben verminderd.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vrouwen die nog een spiraaltje van het merk Ballerine hebben om te voorkomen dat ze zwanger raken, en die zich daar zorgen over maken, doen er goed aan om daar met hun huisarts of een specialist over te praten. Ze kunnen dan bijvoorbeeld de Ballerine-spiraal laten weghalen en een ander middel krijgen. Dat zegt minister Fleur Agema (Volksgezondheid) maandag in de uitzending van het programma Radar van AVROTROS.
1 dag geledenLEIDEN (ANP) - De man die zich donderdagmiddag met een mogelijk zeer besmettelijke tropische ziekte bij een huisartsenpost in het Noord-Hollandse Heemskerk meldde, heeft toch geen besmettelijke ziekte. Dat meldt een woordvoerder van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar de man donderdagavond werd opgenomen. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland blijkt het malaria te zijn.
4 dagen geledenHEEMSKERK (ANP) - Bij een huisartsenpraktijk in Heemskerk (Noord-Holland) heeft zich donderdagmiddag een man gemeld die mogelijk een zeer besmettelijke ziekte heeft, bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio berichtgeving door NH Nieuws. De praktijk is afgesloten en onder quarantaine geplaatst.
5 dagen geledenKAAPSTAD (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft in Kaapstad aangekondigd dat de EU ruim 4,7 miljard euro gaat investeren in Zuid-Afrika. Daarvan is vier miljard bedoeld voor de financiering van de overgang naar schone energie. De resterende 700 miljoen euro moet worden gebruikt om de productie van vaccins te stimuleren.
5 dagen geleden