Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie SZW onderzoekt schijnconstructies regionale omroepen

Inspectie SZW onderzoekt schijnconstructies regionale omroepen

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie SZW doet op verzoek van vakbond FNV onderzoek naar schijnzelfstandigheid en het onderbetalen van medewerkers van regionale omroepen RTV Oost en Omroep Brabant. Dat bevestigt de inspectie na berichtgeving in de Volkskrant. Ze wil weten of de omroepen en hr-dienstverlener Tentoo, waarmee de omroepen werken, zich aan de regels houden.

Volgens de vakbond gebruiken de omroepen schijnconstructies om de cao te omzeilen en onder bijbehorende plichten zoals pensioen, vakantierecht en doorbetaling bij ziekte uit te komen. Journalisten en technici worden volgens de bond ingehuurd met een fictief dienstverband, waarbij ze geen werknemer zijn en geen zelfstandige, en onbeperkt flexibel ingezet kunnen worden. Bij de meeste andere regionale omroepen zou hetzelfde aan de hand zijn, aldus de vakbond.

De inspectie gaat via een steekproef en de administratie van Tentoo onderzoek doen. De inspectie verwacht zeker een half jaar met het onderzoek bezig te zijn. Daarna komt er een rapport, waarmee de vakbond eventuele stappen, zoals bijvoorbeeld een rechtszaak, kan zetten. Volgens de bond komen dit soort constructies ook in andere sectoren voor, zoals de horeca, bouw en bij uitgeverijen.

Onduidelijkheid

De stichting Regionale Publieke Omroep, het overkoepelend orgaan van de regionale omroepen, zegt dat er al geruime tijd onduidelijkheid is over de manier waarop werknemers flexibel worden ingehuurd bij regionale omroepen. Bestuurder Mark Minkman denkt dat het goed zou zijn als er een einde aan die onduidelijkheid komt.

In totaal werkt volgens Minkman 10 tot 20 procent van de mensen bij de 13 regionale omroepen op deze manier. Wel hebben "enkele tientallen" mensen bij wie de zaken niet goed geregeld waren inmiddels enkele honderden tot duizenden euro’s nabetaald gekregen, aldus Minkman. De kosten daarvan zijn verdeeld over de omroepen en Tentoo.

RPO, die namens Omroep Brabant en RTV Oost reageert, laat weten dat er nog niet eerder gekeken is naar de constructies, omdat de betreffende mensen werken via Tentoo. Alle omroepen hebben toegezegd de contracten met Tentoo op te zeggen in de loop van komend jaar. Minkman denkt dat omroepen altijd behoefte zullen hebben aan flexibele krachten. Omroepen zullen dat nu wel op een andere manier moeten regelen, aldus Minkman.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden