Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen

Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen

UTRECHT (ANP) - Meer handelingen in schoonheidssalons moeten door artsen worden uitgevoerd. Dat stelt de gezondheidsinspectie dinsdag. Het gaat om het gebruik van de mesogun en hyaluronpen, apparaatjes om rimpels en of lippen op te vullen.

Gezondheidsinstituut RIVM heeft de werking van deze apparaten bekeken. Op basis van de onderzoeksresultaten beschouwt de inspectie behandelingen met een mesogun of een hyaluronpen, net als andere apparaten met vergelijkbare techniek, als het zetten van een injectie. Daarmee is het volgens de bestaande wetgeving een "voorbehouden handeling", hetgeen betekent dat deze alleen door een arts mag worden uitgevoerd, zoals ook het geval is bij fillers en botox.

In de wet staan handelingen genoemd die uitsluitend door geregistreerde zorgverleners mogen worden verricht. Apparaten worden niet vermeld. "De eerste types hyaluronpen en mesogun spoten de vloeistof oppervlakkig in. Maar intussen zijn er ook van dit soort apparaten die dieper de huid indringen. Er ontstond daardoor ook discussie in het veld over het gebruik van deze apparaten", licht de inspectie toe. De organisatie spreekt zich nu voor de eerste keer expliciet uit over deze behandelmethoden.

Kennis

Bij schoonheidssalons mankeert het verder nogal eens aan de kennis van de wet- en regelgeving waaraan ze moeten voldoen, zegt de gezondheidsinspectie na achttien bezoeken aan dergelijke winkels. Dat heeft de inspectie een "gematigd positief beeld opgeleverd van de kwaliteit en veiligheid". Grote misstanden werden niet gezien en fillers en botox werden zoals het hoort overal toegediend door een arts.

Het vastleggen van protocollen en het opstellen van een klachtenregeling zijn echter wel punten van zorg. De inspectie merkte ook dat de bezochte schoonheidssalons lang niet altijd beseffen dat ze onder het toezicht van deze organisatie vallen. "Ze zijn daardoor ook lang niet altijd op de hoogte van de geldende wetten."

Meer uit Gezond

Schadelijke weekmakers gevonden in drinkfles en skippybal

UTRECHT (ANP) - Het bedrijf A.I.&E. waarschuwt voor verschillende speelgoedartikelen waar te veel weekmakers in zitten. Het gaat om ftalaten. Die chemische stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen en kunnen schade aan hun voortplantingsorganen veroorzaken.

16 minuten geleden
Zwangere vrouw kan vanaf 10 oktober afspraak herhaalprik maken

UTRECHT (ANP) - Zwangere vrouwen kunnen vanaf 10 oktober een afspraak maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Dat meldt GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de regionale gezondheidsdiensten die de prikken zetten. De aanstaande moeders krijgen voorrang op de rest van de bevolking omdat zij ook de griepprik kunnen krijgen. Die groep loopt mogelijk meer risico's bij een coronabesmetting.

1 uur geleden
Vergeetachtige muizen gebaat bij knuffelhormoon

MAASTRICHT (ANP) - Onderzoekers van de universiteit in Maastricht denken een lichtpuntje te zien in de strijd tegen Alzheimer. Ze dienden het hormoon oxytocine toe aan muizen met aan Alzheimer-verwante problemen. "Het geheugen van deze muizen herstelde binnen enkele weken", meldt Maastricht University nu. De wetenschappers gaan er niet van uit dat oxytocine mensen ook echt kan genezen van Alzheimer, maar hebben hoop dat het hun geheugen mogelijk kan ondersteunen.

2 uur geleden
Producten met sporen van 'bijendodend' gif mogen EU niet meer in

BRUSSEL (ANP) - Landbouwproducten met sporen van twee voor bijen gevaarlijke bestrijdingsmiddelen komen de Europese Unie binnenkort niet meer in. Clothianidine en thiamethoxam worden in de EU zelf in principe al niet meer gebruikt.

2 uur geleden
Ruim 100 meisjes onder de 15 lieten zwangerschap afbreken in 2021

UTRECHT (ANP) - Het aantal meisjes tot 15 jaar dat een abortus onderging steeg in 2021 voor het eerst in jaren tot boven de honderd, zo meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De inspectie spreekt van een "opvallende toename", maar geeft geen verklaring voor de cijfers.

2 uur geleden
Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer dan afgelopen vrijdag. Dat is de snelste toename over het weekeinde sinds half juli.

1 dag geleden
Een vijfde zorg- en welzijnsmedewerkers heeft vaak hoofdpijn

ZEIST (ANP) - Een op de vijf zorg- en welzijnsmedewerkers heeft vaak tot altijd hoofdpijn, bijvoorbeeld door de werkdruk, stress of vermoeidheid, stelt PGGM&CO op basis van onderzoek in samenwerking met Stichting IZZ. De medewerkers geven hun mentale fitheid gemiddeld een 6,8.

1 dag geleden