
Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen
UTRECHT (ANP) - Meer handelingen in schoonheidssalons moeten door artsen worden uitgevoerd. Dat stelt de gezondheidsinspectie dinsdag. Het gaat om het gebruik van de mesogun en hyaluronpen, apparaatjes om rimpels en of lippen op te vullen.
Gezondheidsinstituut RIVM heeft de werking van deze apparaten bekeken. Op basis van de onderzoeksresultaten beschouwt de inspectie behandelingen met een mesogun of een hyaluronpen, net als andere apparaten met vergelijkbare techniek, als het zetten van een injectie. Daarmee is het volgens de bestaande wetgeving een "voorbehouden handeling", hetgeen betekent dat deze alleen door een arts mag worden uitgevoerd, zoals ook het geval is bij fillers en botox.
In de wet staan handelingen genoemd die uitsluitend door geregistreerde zorgverleners mogen worden verricht. Apparaten worden niet vermeld. "De eerste types hyaluronpen en mesogun spoten de vloeistof oppervlakkig in. Maar intussen zijn er ook van dit soort apparaten die dieper de huid indringen. Er ontstond daardoor ook discussie in het veld over het gebruik van deze apparaten", licht de inspectie toe. De organisatie spreekt zich nu voor de eerste keer expliciet uit over deze behandelmethoden.
Kennis
Bij schoonheidssalons mankeert het verder nogal eens aan de kennis van de wet- en regelgeving waaraan ze moeten voldoen, zegt de gezondheidsinspectie na achttien bezoeken aan dergelijke winkels. Dat heeft de inspectie een "gematigd positief beeld opgeleverd van de kwaliteit en veiligheid". Grote misstanden werden niet gezien en fillers en botox werden zoals het hoort overal toegediend door een arts.
Het vastleggen van protocollen en het opstellen van een klachtenregeling zijn echter wel punten van zorg. De inspectie merkte ook dat de bezochte schoonheidssalons lang niet altijd beseffen dat ze onder het toezicht van deze organisatie vallen. "Ze zijn daardoor ook lang niet altijd op de hoogte van de geldende wetten."
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
11 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden