
Inspectie keurt meer dan de helft van getest 'kindervuurwerk' af
UTRECHT (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet opnieuw meer 'kindervuurwerk' dat niet voldoet. Bij controles naar dit zogeheten F1-vuurwerk heeft de toezichthouder dit jaar 65 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd en uit de handel laten halen. Dat is fors meer dan de afgelopen jaren.
In 2022 werd nog 20 procent afgekeurd, in 2023 was het 42,5 procent. Dit jaar voldeed slechts 16 procent van al het door de ILT gecontroleerde vuurwerk aan alle eisen, bij de rest was sprake van kleinere onvolkomenheden.
De inspectie onderzocht dit jaar vooral fonteinen. Er werden 74 verschillende producten getest, met namen als Barrage, Evo Eruption, Heaven Jewels en Volcano. In veel gevallen waren de producten te licht, waardoor ze bij een zuchtje wind al kunnen omvallen. Ook zag de inspectie veel producten waarvan de brandende delen, de zogeheten crackling, verder dan een meter bij het vuurwerk vandaan kwamen. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld brandwonden bij degene die het vuurwerk afsteekt, of bij omstanders.
Buitengewoon teleurstellend
Voorzitter Reinder Auwema van de vuurwerkvakgroep van de ILT noemt de resultaten van het onderzoek "buitengewoon teleurstellend" en "echt een hele slechte zaak". Hij vindt dat de vuurwerkbranche haar verantwoordelijkheid moet nemen. "Vaak is het een geldkwestie. Als ze er een extra laagje klei in doen, dan blijft dat ding gewoon staan", zegt hij over fonteinen die omvallen omdat ze te licht zijn.
Auwema wijst erop dat de inspectie al een paar jaar tegen de branche zegt dat het veiliger moet. "Maar de branche zegt dat het dan te duur wordt. Terwijl ik wel denk dat ze de kennis en kunde hebben om het te verbeteren."
Serieuze brandwonden
Het F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk genoemd. Zonder gevaren is het vuurwerk echter niet, zegt Auwema. "Als je dat niet met voorzorgsmaatregelen afsteekt, dan loop je het risico op serieuze brandwonden." Cijfers van VeiligheidNL over de afgelopen jaarwisseling bevestigen dat beeld. 15 procent van de patiënten die op de huisartsenspoedpost terechtkwamen tijdens oud en nieuw, had verwondingen opgelopen door F1-vuurwerk.
Het afgekeurde vuurwerk is op last van de ILT uit de handel gehaald, maar kan nog wel bij mensen thuis liggen. Dat komt doordat F1-vuurwerk het hele jaar door verkocht mag worden.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
1 dag geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
5 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden