Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie keurt meer dan de helft van getest 'kindervuurwerk' af

Inspectie keurt meer dan de helft van getest 'kindervuurwerk' af

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet opnieuw meer 'kindervuurwerk' dat niet voldoet. Bij controles naar dit zogeheten F1-vuurwerk heeft de toezichthouder dit jaar 65 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd en uit de handel laten halen. Dat is fors meer dan de afgelopen jaren.

In 2022 werd nog 20 procent afgekeurd, in 2023 was het 42,5 procent. Dit jaar voldeed slechts 16 procent van al het door de ILT gecontroleerde vuurwerk aan alle eisen, bij de rest was sprake van kleinere onvolkomenheden.

De inspectie onderzocht dit jaar vooral fonteinen. Er werden 74 verschillende producten getest, met namen als Barrage, Evo Eruption, Heaven Jewels en Volcano. In veel gevallen waren de producten te licht, waardoor ze bij een zuchtje wind al kunnen omvallen. Ook zag de inspectie veel producten waarvan de brandende delen, de zogeheten crackling, verder dan een meter bij het vuurwerk vandaan kwamen. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld brandwonden bij degene die het vuurwerk afsteekt, of bij omstanders.

Buitengewoon teleurstellend

Voorzitter Reinder Auwema van de vuurwerkvakgroep van de ILT noemt de resultaten van het onderzoek "buitengewoon teleurstellend" en "echt een hele slechte zaak". Hij vindt dat de vuurwerkbranche haar verantwoordelijkheid moet nemen. "Vaak is het een geldkwestie. Als ze er een extra laagje klei in doen, dan blijft dat ding gewoon staan", zegt hij over fonteinen die omvallen omdat ze te licht zijn.

Auwema wijst erop dat de inspectie al een paar jaar tegen de branche zegt dat het veiliger moet. "Maar de branche zegt dat het dan te duur wordt. Terwijl ik wel denk dat ze de kennis en kunde hebben om het te verbeteren."

Serieuze brandwonden

Het F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk genoemd. Zonder gevaren is het vuurwerk echter niet, zegt Auwema. "Als je dat niet met voorzorgsmaatregelen afsteekt, dan loop je het risico op serieuze brandwonden." Cijfers van VeiligheidNL over de afgelopen jaarwisseling bevestigen dat beeld. 15 procent van de patiƫnten die op de huisartsenspoedpost terechtkwamen tijdens oud en nieuw, had verwondingen opgelopen door F1-vuurwerk.

Het afgekeurde vuurwerk is op last van de ILT uit de handel gehaald, maar kan nog wel bij mensen thuis liggen. Dat komt doordat F1-vuurwerk het hele jaar door verkocht mag worden.

Meer uit Gezond

Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

2 dagen geleden
Engeland registreert vijfde besmetting met nieuwe mpox-variant

LONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).

2 dagen geleden
Kamer: geld mag zorg in laatste levensfase niet in de weg zitten

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.

3 dagen geleden
Opkomst bij coronaprik blijft lager dan vorig jaar

BILTHOVEN (ANP) - Minder mensen hebben zich laten vaccineren tegen het coronavirus dan bij de boosterronde van vorig jaar. In de afgelopen tien weken hebben iets meer dan 2,3 miljoen mensen een prik laten zetten. Vorig jaar stond de teller in deze fase op zo'n 2,5 miljoen inentingen, en het jaar daarvoor op ruim 3,8 miljoen. De prikronde loopt nog tot en met volgende week vrijdag.

4 dagen geleden
Fondsen: meer preventie nodig om gezondheidsramp te voorkomen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de levensverwachting waarschijnlijk blijft stijgen, maken gezondheidsfondsen zich grote zorgen. Ze zien in de woensdag verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM een bevestiging dat het "steeds slechter gaat met de gezondheid van Nederlanders". De overheid moet volgens de 22 organisaties meer werk maken van preventie en duidelijke gezondheidsdoelen stellen "in al het beleid".

4 dagen geleden
RIVM: levensverwachting stijgt naar 86,5 jaar in 2050

BILTHOVEN (ANP) - De levensverwachting stijgt naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Dat is bijna vijf jaar langer dan in 2022, meldt het gezondheidsinstituut RIVM in de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning, die elke vier jaar verschijnt.

4 dagen geleden
Onderzoek: aantal zorgcentra ouderen moet fors worden uitgebreid

AMSTERDAM (ANP) - Tot 2040 moeten er zeker 2000 woonzorglocaties worden gebouwd, om aan 110.000 extra zorgplekken voor ouderen te komen. Volgens vastgoedadviesbureau Colliers is het sterk uitbreiden van het aantal woonzorgcentra, van 3000 nu tot 5000 straks, nodig om de groei van het aantal ouderen met een zorgindicatie op te vangen. Het bureau heeft becijferd dat hun aantal tot en met 2040 met 66 procent zal toenemen.

4 dagen geleden