Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie heeft vervalst diabetesmedicijn hier nog niet gezien

Inspectie heeft vervalst diabetesmedicijn hier nog niet gezien

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat vervalste diabetesmedicatie in Nederlandse apotheken terecht is gekomen. Ook zijn tot dusver geen meldingen binnengekomen over patiƫnten met klachten na gebruik van nepmiddelen. De inspectie vraagt apotheken en groothandels wel om "extra te letten op mogelijke vervalsingen en het meegeven van de juiste pennen".

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) waarschuwde vorige week dat via groothandels in Oostenrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk injectiepennen zijn verkocht die valselijk waren gelabeld als het diabetesmedicijn Ozempic. In werkelijkheid zit dat middel er echter helemaal niet in.

De toezichthouder in Oostenrijk meldde begin deze week dat daar daadwerkelijk meerdere mensen in het ziekenhuis zijn beland. Het lijkt er volgens de Oostenrijkse inspectie op dat zij insuline hadden binnengekregen in plaats van Ozempic. Hoewel niet helemaal duidelijk is hoe mensen aan het middel zijn gekomen, lijkt het erop dat dit uit "een andere bron dan een apotheek" was.

Hype

Ook de IGJ waarschuwt dat gebruik van de verkeerde injectiepennen "kan leiden tot gezondheidsschade". De inspectie voegt er het dringende advies aan toe om medicijnen alleen via arts en apotheek aan te schaffen en niet zelf te kopen.

Ozempic is bedoeld voor mensen met diabetes, maar het is de laatste tijd ook in trek als afslankmiddel. Daar is het niet voor goedgekeurd en gezondheidsdiensten raden het af. Mogelijk liften criminelen nu mee op de hype door nep-Ozempic te verkopen.

Meer uit Gezond

Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

2 dagen geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

2 dagen geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

2 dagen geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiƫnten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

2 dagen geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

2 dagen geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

2 dagen geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

2 dagen geleden