
Inspectie: GGD'en en labs niet klaar voor tweede golf coronavirus
DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse testsysteem voor het coronavirus is nog niet klaar voor een mogelijke tweede golf. De testcapaciteit moet verder omhoog, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek in alle 25 GGD-regio's. De inspectie noemt de uitbreiding die nog nodig is een "enorme opgave" voor de betrokken GGD'en en laboratoria.
Het onderzoek is uitgevoerd in juli en augustus. In die laatste maand was de keten van aanmelding, afname, laboratoriumanalyse en bron- en contactonderzoek "op orde", concludeert de inspectie. Toen lag het aantal besmettingen echter lager dan nu.
De GGD'en en laboratoria kunnen de knelpunten niet alleen oplossen, aldus de inspectie, die waarschuwt dat het systeem "spaak loopt" als ook mensen die geen klachten hebben zich laten testen. Daarnaast vindt de IGJ het problematisch voor het bron- en contactonderzoek als mensen veel nauwe contacten hebben onderhouden. Medewerking van het publiek is dus hard nodig.
Toenemende vraag
Voor de komende maanden voorziet de overheid een forse stijging van de vraag naar testen. Symptomen van corona komen immers overeen met die van een gewone verkoudheid. Vorige week lieten 195.545 mensen zich testen, gemiddeld bijna 28.000 per dag. In het inspectierapport staat de verwachting dat in november bijna het dubbele aantal nodig zal zijn: 55.000 testen per dag. In december stijgt dat verder naar 70.000 en in februari 2021 wordt rekening gehouden met een dagelijks aantal van 85.000.
Eerdere berekeningen over de toenemende vraag "komen niet overeen met de realiteit", schrijft de inspectie bovendien.
Knelpunten
De IGJ peilde ook laboratoria die de testen analyseren. Zij maken zich zorgen en signaleren knelpunten "op alle vlakken", van genoeg goed personeel tot een gebrek aan materialen, apparatuur en ruimte. Ze willen voorkomen dat hun reguliere werk opnieuw stilvalt, zoals afgelopen voorjaar.
De inspectie heeft overigens "grote waardering voor de manier waarop de GGD’en het testen en het bron- en contactonderzoek in korte tijd hebben opgezet". Ze hebben bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in het opleiden van medewerkers.
Verbeterpunten
Toch gaat niet alles goed. Zo moet er meer aandacht komen voor de "fysieke belasting en emotionele ondersteuning van medewerkers". Ook blijkt het afnemen van testen lang niet altijd volgens de regels te verlopen. GGD'en hebben eigen protocollen, die vaak afwijken van de RIVM-richtlijnen. Bij bijna de helft van de GGD'en zag de IGJ verbeterpunten.
De IGJ adviseert de landelijke richtlijnen aan te vullen en weinig ruimte open te laten voor interpretatie. "Heb hierbij aandacht voor de omgang met persoonlijke beschermingsmiddelen, scheiding schoon/vuil en het afvoeren van afval."
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden