Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inspectie: GGD'en en labs niet klaar voor tweede golf coronavirus

Inspectie: GGD'en en labs niet klaar voor tweede golf coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse testsysteem voor het coronavirus is nog niet klaar voor een mogelijke tweede golf. De testcapaciteit moet verder omhoog, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na onderzoek in alle 25 GGD-regio's. De inspectie noemt de uitbreiding die nog nodig is een "enorme opgave" voor de betrokken GGD'en en laboratoria.

Het onderzoek is uitgevoerd in juli en augustus. In die laatste maand was de keten van aanmelding, afname, laboratoriumanalyse en bron- en contactonderzoek "op orde", concludeert de inspectie. Toen lag het aantal besmettingen echter lager dan nu.

De GGD'en en laboratoria kunnen de knelpunten niet alleen oplossen, aldus de inspectie, die waarschuwt dat het systeem "spaak loopt" als ook mensen die geen klachten hebben zich laten testen. Daarnaast vindt de IGJ het problematisch voor het bron- en contactonderzoek als mensen veel nauwe contacten hebben onderhouden. Medewerking van het publiek is dus hard nodig.

Toenemende vraag

Voor de komende maanden voorziet de overheid een forse stijging van de vraag naar testen. Symptomen van corona komen immers overeen met die van een gewone verkoudheid. Vorige week lieten 195.545 mensen zich testen, gemiddeld bijna 28.000 per dag. In het inspectierapport staat de verwachting dat in november bijna het dubbele aantal nodig zal zijn: 55.000 testen per dag. In december stijgt dat verder naar 70.000 en in februari 2021 wordt rekening gehouden met een dagelijks aantal van 85.000.

Eerdere berekeningen over de toenemende vraag "komen niet overeen met de realiteit", schrijft de inspectie bovendien.

Knelpunten

De IGJ peilde ook laboratoria die de testen analyseren. Zij maken zich zorgen en signaleren knelpunten "op alle vlakken", van genoeg goed personeel tot een gebrek aan materialen, apparatuur en ruimte. Ze willen voorkomen dat hun reguliere werk opnieuw stilvalt, zoals afgelopen voorjaar.

De inspectie heeft overigens "grote waardering voor de manier waarop de GGD’en het testen en het bron- en contactonderzoek in korte tijd hebben opgezet". Ze hebben bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in het opleiden van medewerkers.

Verbeterpunten

Toch gaat niet alles goed. Zo moet er meer aandacht komen voor de "fysieke belasting en emotionele ondersteuning van medewerkers". Ook blijkt het afnemen van testen lang niet altijd volgens de regels te verlopen. GGD'en hebben eigen protocollen, die vaak afwijken van de RIVM-richtlijnen. Bij bijna de helft van de GGD'en zag de IGJ verbeterpunten.

De IGJ adviseert de landelijke richtlijnen aan te vullen en weinig ruimte open te laten voor interpretatie. "Heb hierbij aandacht voor de omgang met persoonlijke beschermingsmiddelen, scheiding schoon/vuil en het afvoeren van afval."

Meer uit Gezond

CBS: hoeveelheid huishoudelijk afval iets toegenomen in 2024

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders gooiden vorig jaar in totaal 8,2 miljard kilo huishoudelijk afval weg, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt neer op 459 kilo gft-afval, oud papier, glas en ander vuil per inwoner, 8 kilo meer dan in 2023. Na jaren van daling is de hoeveelheid ingezameld huishoudelijk afval daarmee weer iets toegenomen. Een verklaring voor de stijging geeft het CBS niet.

2 dagen geleden
Postbezorgers deden zeker 1000 meldingen bij sociaal werk

UTRECHT (ANP) - Sinds post- en pakketbezorgers een melding kunnen maken als ze het gevoel hebben dat het niet goed gaat met iemand bij wie ze post bezorgen, hebben ze dat zeker duizend keer gedaan. Dat melden Sociaal Werk Nederland en PostNL dinsdag. Het initiatief ging in april 2024 van start.

3 dagen geleden
Oude NS-wagons mogelijk omgebouwd tot noodhospitaals Defensie

DEN HAAG (ANP) - Defensie en de NS praten over een mogelijke verkoop van oude treinwagons, die omgebouwd kunnen worden tot noodhospitaals voor gewonde militairen. Dat heeft een woordvoerder van de NS bevestigd na berichtgeving door het AD.

4 dagen geleden
Sjoemelende verpleegkundigen krijgen beroepsverbod

ZWOLLE (ANP) - Twee verpleegkundigen mogen nooit meer in de zorg werken, nadat ze waren betrapt op het indienen van foute declaraties. Het regionaal tuchtcollege in Zwolle schrapt ze uit het register waarin alle zorgmedewerkers moeten staan.

6 dagen geleden
Let op bij gebruik balsem voor verkouden kind, waarschuwt Lareb

DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.

1 week geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

1 week geleden
Analyse: bevolkingsonderzoeken kanker redden jaarlijks duizenden

ROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.

1 week geleden