
Inreisverbod VS zorgt voor veel onduidelijkheid
DEN HAAG (ANP) - Het door de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigde inreisverbod voor Europeanen uit 26 landen zorgt voor veel onduidelijkheid. Reizigers gaan dit zeker voelen, aldus een woordvoerder van Schiphol. Nederland heeft met Schiphol een van de belangrijkste luchtverbindingen met de Verenigde Staten. Vanaf de luchthaven vertrekken wekelijks ruim tweehonderd vluchten naar de VS.
Bekeken wordt wat het inreisverbod betekent voor deze vluchten. De maatregel gaat vrijdag in. Reisorganisatie TUI laat Nederlanders donderdag al niet meer naar Amerika reizen omdat onduidelijk is of mensen nog wel terug kunnen reizen.
Op Schiphol geven net gearriveerde Amerikaanse toeristen aan dat ze direct terug naar huis willen. Zij willen niet het risico nemen dat ze niet terug kunnen. "Wat vandaag is, kan morgen weer anders zijn", is de gedachte. Met het verbod wil Trump voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt in de Verenigde Staten.
Stef Blok
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft vanuit Indonesië laten weten dat de gevolgen worden geïnventariseerd en dat praktische oplossingen worden gezocht. Volgens de bewindsman heeft het besluit van Trump "potentieel grote gevolgen voor een handelsland als Nederland".
Luchtvaartmaatschappij KLM overlegt over "passende maatregelen". KLM-baas Pieter Elbers noemde de financiële impact van de maatregel van Trump nog ongewis. KLM vliegt wekelijks bijna honderd keer naar de VS.
Gevolgen
Ook luchthaven Schiphol brengt de gevolgen van het inreisverbod nog in beeld. Het informeren van reizigers is donderdag de eerste zorg, aldus topman Dick Benschop. En: "Het raakt natuurlijk het netwerk van Nederland. Daarover zal naar verwachting ook overleg volgen met de overheid."
De Europese Unie beraadt zich eveneens op de ontstane situatie. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zegt dat geprobeerd wordt "economische ontregeling" te voorkomen.
Meer uit Binnenland
BASEL (ANP) - Claude is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zwitserse Basel. De Nederlandse inzending wist met het lied C'est La Vie genoeg punten te krijgen van het internationale publiek om in de halve finale een plek bij de beste tien landen te bemachtigen. De finale van het songfestival is zaterdagavond.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Holiday Inn hotel in Voorburg zou tijdens de NAVO-top 125 kamers beschikbaar hebben voor medewerkers van veiligheidsdiensten. Maar toen het pand waarin het hotel zit een andere eigenaar kreeg, veranderde de zaak. Dat komt het hotel op een boete te staan, oordeelde de rechter dinsdag.
1 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Basel getrakteerd op een luid applaus van het publiek. Fans in de zaal reageerden enthousiast nadat de Nederlander was uitgezongen. Ook in het perscentrum kon Claude rekenen op applaus.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "twijfelachtig" of het kabinet zijn eigen doelen om drinkwater te besparen haalt. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de plannen op dit gebied. Maatregelen om minder drinkwater te gebruiken, komen traag op gang.
2 uur geledenALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Alphen aan den Rijn is uitgesteld. Dat heeft de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Wouter Kolff dinsdag besloten vanwege "de opgelopen politiek-bestuurlijke spanningen in de gemeente en het delen van vertrouwelijke informatie met de media". Hij gaat na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar opnieuw in gesprek met de gemeenteraad om te kijken of de procedure kan worden opgestart.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Een oud-medewerker van het ministerie van Defensie is maandag opgepakt op Schiphol omdat hij verdacht wordt van ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. De 58-jarige Rotterdammer zou zich in 2023 mogelijk hebben laten omkopen rond de gunning van aankoopcontracten, toen hij nog werkte voor het ministerie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zegt "zeer bedroefd" te zijn door het overlijden van oorlogsveteraan Max Wolff. De Arnhemmer was de laatst levende Nederlander die in 1944 meedeed aan de geallieerde invasie van Normandië. Hij overleed op 99-jarige leeftijd.
4 uur geleden