Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inloop over herinrichting havens Yerseke

Inloop over herinrichting havens Yerseke

YERSEKE - De havens van Yerseke krijgen een flinke oppepper en vrijdag is iedereen welkom op het havenplateau om de plannen te bekijken. “We hebben opties voor de herinrichting op een rij gezet en er valt heel wat te kiezen”, vertelt wethouder Martien van Overloop van de gemeente Reimerswaal. Daarom hoopt hij dat veel belangstellenden hun mening geven.

De strekdammen in de havens behoeven onderhoud. Als er dan toch gewerkt wordt wil de gemeente de haven meteen aantrekkelijker maken. Hiervoor overlegt ze met allerlei partijen en Bosch Slabbers landschapsarchitecten heeft een toekomstbeeld geschetst. ‘Een plan waarmee de havens in de toekomst optimaal kunnen blijven functioneren, waarin de toeristische potentie van Yerseke als vissersdorp beleefbaar wordt en visserij en toerisme elkaar versterken in plaats van hinderen’, aldus het architectenbureau.

Parkeren

Op 16 mei beslist de gemeenteraad over de precieze aanpak voor de komende jaren en het budget dat ze daarvoor wil vrijmaken. Vrijdag presenteren medewerkers van de gemeente en het aannemersbedrijf het voorlopig ontwerp voor de herinrichting aan het publiek om de meningen te peilen. De wethouder hoopt op en verwacht veel belangstelling voor de inloop, die plaatsvindt van 15.00 tot 20.00 uur op het havenplateau bij de Prins Willem-Alexanderhaven. “De haven ís voor veel inwoners Yerseke. Dit project leeft enorm in het dorp.”

Voor de herinrichting zijn allerlei opties bekeken en berekend, zoals het verbeteren van parkeerterrein ‘Kijkuit’. Hier zou ook een uitzichtpunt over de Oosterschelde kunnen komen. Om toeristisch verkeer te verminderen in het dorp is het een wens om parkeren mogelijk te maken in de Molenpolder en Burenpolder. “Hiervoor kunnen we een studie doen naar de realisatie van een oprit naar de Bakenweg voor een betere bereikbaarheid. Dan zou er geparkeerd kunnen worden in deze oksel.”

Belevingspunt

Een belevingspunt op de kop van de Meerpaalweg, met bijvoorbeeld een kunstobject, is ook een optie. “Beroepsvissers zouden graag een parkeermogelijkheid hebben bij de Meerpaalweg, tussen de beroeps- en jachthaven. Hier kunnen mosselvissers die naar het wad gaan hun auto kwijt.” In samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), gevestigd aan de Korringaweg, zouden er getijdenbakken kunnen komen om kinderen spelenderwijs te leren over de flora en fauna van de Oosterschelde. Andere opties zijn bijvoorbeeld het verder verbreden van de wandelpromenade tot aan de Breedsendijk, een extra dijktrap bij de Kettingweg, het vernieuwen van de toegangsbrug tot de havens en een extra toiletvoorziening bij de parkeerplaats in de Burenpolder. Een nieuwe attractie aan het einde van de strekdam van de Prinses Beatrixhaven van twee in elkaar grijpende vierkanten, eentje de hoogte in en eentje drijvend op het water, blijkt niet haalbaar. “Dat lukt niet in een getijdenhaven.”

Businesscase

Een businesscase naar de uitbreiding van ligplaatsen in de jachthaven door een havendam weg te halen, zou gekoppeld kunnen worden aan dit project. “Dat zou ruimte kunnen bieden aan een aanlegsteiger voor tien vaste ligplaatsen en twaalf plaatsen voor passanten. Deze wens leeft al langer, maar werd niet mogelijk geacht, omdat de grond vervuild zou zijn. Maar de grond blijkt schoon. Dat is een grote meevaller in dit project.”

2024

Na het verzamelen van alle suggesties gaat er een raadsvoorstel naar de gemeenteraad. Als zij op 16 mei akkoord gaat, moeten de vergunningen voor de uitvoering aangevraagd worden. “Het eerste kwartaal van 2024 zou de herinrichting moeten kunnen beginnen.” De wethouder raamt de kosten op dit moment tussen de vier en vijf miljoen euro.

Meer uit Reimerswaal

Voor Pim Fontijn is dansen zijn lust en zijn leven: 'Sinds mijn 19e heb ik niet meer gewerkt'

KRABBENDIJKE - Pim Fontijn is bekend van zijn zumbalessen in Kruiningen en Krabbendijke. Hij staat vol energie op het podium. Tegenwoordig is dat in de buurt, maar Pim heeft jaren als danser door Europa getoerd met de Duitse danceact Scooter. "Ik was een party animal. Iedere dag, bam! Gaan met die hap!", vertelt Pim. Totdat hij een burn-out kreeg.

1 dag geleden
Yerseke staat volgende week in teken van avondvierdaagse

YERSEKE - In Yerseke begint maandag een nieuwe editie van de jaarlijkse avondvierdaagse.

1 dag geleden
Jubileum voor Franse Slag Mars in en om Kapelle

KAPELLE - Zaterdag 18 mei is het tijd voor de tiende editie van de Franse Slag Mars vanuit Kapelle. Vanwege het lustrum splitst de organisatie van de Franse Slag Mars de route van tien kilometer op in twee keer vijf kilometer wandelen en een tocht met een historisch militair voertuig.

2 dagen geleden
Herdenking Lancaster-bemanning maandag in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Bij het monument aan de Noorddijk in Krabbendijke wordt maandagochtend het vliegtuigongeluk met de Engelse Lancaster in de Tweede Wereldoorlog herdacht. 

2 dagen geleden
Muzikaal cabaret van Maartje & Kine vrijdagavond in Rilland

RILLAND - Maartje & Kine brengen vrijdagavond muzikaal cabaret met 'Hoge Noot' in dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland.

3 dagen geleden
Rommelroute door Kapelse wijk Eliwerve zaterdag

KAPELLE - Zaterdag (11 mei) vanaf 9.30 uur houden bewoners van de wijk Eliwerve in Kapelle voor de derde keer een rommelroute.

3 dagen geleden
Gemeente Reimerswaal verloot 440 regentonnen

KRUININGEN - Tweehonderd inwoners van de gemeente Reimerswaal hebben eind vorig jaar een gratis regenton gekregen. 'Omdat nog meer inwoners een steentje willen bijdragen aan een beter klimaat, krijgt deze actie een vervolg', laat de gemeente weten. 'Vanaf maandag 13 mei kunnen inwoners zich inschrijven voor een regenton. In totaal verloten we 440 tonnen.'

4 dagen geleden