Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

Dankzij de toevoeging wordt een abonnement bij Spotify in de Verenigde Staten weer als een 'bundel' verkocht, met boeken en muziek. Via een ingewikkeld systeem van de Amerikaanse auteursrechtenorganisatie Copyright Royalty Board kan Spotify hierdoor een lager tarief betalen aan songwriters, omdat het bedrijf voor de licenties van boeken én muziek betaalt onder dezelfde abonnementsprijs.

Brancheorganisatie National Music Publishers' Association (NMPA) stelt in haar klacht dat de bundel onwettig is, omdat abonnees automatisch in het nieuwe abonnement rolden zonder dat ze de keuze kregen om alleen voor muziek te betalen. De betalingen aan songwriters kunnen het komende jaar met ongeveer 150 miljoen dollar dalen (bijna 139 miljoen euro), stelt de NMPA.

'Meerdere abonnementen'

Een woordvoerder van Spotify zegt tegen persbureau Bloomberg dat de aanbiedingen en prijzen van het platform standaard zijn in de branche. "We brengen gebruikers een maand van tevoren op de hoogte van eventuele prijsverhogingen en bieden makkelijke annuleringen aan, evenals meerdere abonnementen die gebruikers kunnen overwegen", aldus de woordvoerder. Het bedrijf gaat niet mee in wat het "ongegronde beschuldigingen" noemt van de NMPA.

Andere muziekuitgevers kregen het eerder ook al aan de stok met Spotify. De royaltyincassodienst Mechanical Licensing Collective klaagde de streamingdienst vorige maand ook aan om de bundeling.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

57 minuten geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

4 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

5 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

5 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

7 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

8 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

8 uur geleden