Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Initiatiefnemer Namenmonument krijgt koninklijke onderscheiding

Initiatiefnemer Namenmonument krijgt koninklijke onderscheiding

AMSTERDAM (ANP) - De initiatiefnemer van het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam, Jacques Grishaver, is bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Naussau. Burgemeester Femke Halsema gaf Grishaver de koninklijke onderscheiding vanwege "zijn grote maatschappelijke inzet".

Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, nam het initiatief voor de bouw van de herdenkingsplek aan de Weesperstraat. Vorige maand onthulde hij het monument samen met Koning Willem-Alexander. Het kunstwerk bevat alle namen van de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust en bestaat uit muren in de vorm van vier Hebreeuwse letters, die samen het woord weergeven dat 'in herinnering' betekent. "Na meer dan 75 jaar hebben nabestaanden eindelijk een plek in de stad om hun familie te herdenken", aldus de gemeente.

Personen die zich lange tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de staat of het koningshuis kunnen een koninklijke onderscheiding krijgen. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid. In 2006 werd Grishaver benoemd tot Ridder voor zijn verdiensten voor het Nederlands Auschwitz Comité.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Katwijk, geen gewonden

KATWIJK (ANP) - Bij een woning in Katwijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een explosie plaatsgevonden. Volgens de politie raakte de woning beschadigd. Er zijn geen gewonden. Wat de explosie rond 00.10 uur aan de Blekerij heeft veroorzaakt, wordt onderzocht. Ook de brandweer kwam vanwege de ontploffing ter plaatse.

1 uur geleden
Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

3 uur geleden
Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

6 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

8 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

8 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

10 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

10 uur geleden