Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING voorziet lagere omzetgroei voor detailhandel in 2023

ING voorziet lagere omzetgroei voor detailhandel in 2023

AMSTERDAM (ANP) - De omzetgroei in de Nederlandse detailhandel zal in 2023 terugvallen tot ongeveer 2,5 procent. Dat is fors lager dan de verwachte groei van 7,5 procent in 2022. Dat melden de sectorkenners van ING Research in het nieuwe vooruitzicht voor de detailhandel.

De omzetgroei is volgens ING uitsluitend te danken aan prijsstijgingen. Deze zullen volgend jaar wel minder groot zijn dan dit jaar. De aanhoudende druk op de consumentenbestedingen door de hoge inflatie leidt daarbij volgend jaar tot een verdere volumekrimp van 1 procent.

In de voedingssector is de volumekrimp naar verwachting lager dan in het non-foodsegment. Hogere prijzen zorgen in beide segmenten wel voor omzetgroei. Door de aanhoudend hoge kosten voor energie-, inkoop-, transport en personeel staat de winstgevendheid van de detailhandel daarmee echter wel onder druk, waarschuwt ING.

Waarde transacties lager

Pindata van de bank laten zien dat de betalingen gemeten in euro's sinds juni een stapje terug hebben gedaan. De waarde van de transacties was in het derde kwartaal 1,5 procent lager dan in het tweede kwartaal. Dankzij doorgevoerde prijsverhogingen is een verdere daling echter voorkomen.

Positieve signalen uit de markt over de verkopen rond Black Friday stemmen volgens ING hoopvol. De sectoreconomen merken wel op dat die ook het gevolg kunnen zijn van naar voren gehaalde aankopen voor Sinterklaas en Kerstmis. Ook de aan vele huishoudens uitgekeerde 190 euro energiecompensatie zou daarbij een rol kunnen spelen. ING denkt wel dat de omzetkrimp van ongeveer 5 procent in het onlinesegment in 2022 volgend jaar zal omslaan in een groei van 5 tot 10 procent, deels dankzij de inflatie.

Sombere verwachtingen

De bank verwacht dat de steeds hogere energierekeningen de koopbereidheid van consumenten ook begin 2023 zullen temperen, ondanks het energieprijsplafond. Ook wijzen de sectoreconomen erop dat hoewel het aantal faillissementen nog altijd lager is dan voor de coronacrisis, het aantal faillissementen nu wel oploopt. ING waarschuwt dan ook dat de levensvatbaarheid van een toenemend aantal winkels onder druk zal komen te staan door de getemperde consumentenbestedingen, kostenstijgingen en de terugbetalingsverplichtingen van de steun tijdens de coronapandemie.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

4 uur geleden
Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

6 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

13 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

15 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

20 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

21 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden