
ING voorziet lagere omzetgroei voor detailhandel in 2023
AMSTERDAM (ANP) - De omzetgroei in de Nederlandse detailhandel zal in 2023 terugvallen tot ongeveer 2,5 procent. Dat is fors lager dan de verwachte groei van 7,5 procent in 2022. Dat melden de sectorkenners van ING Research in het nieuwe vooruitzicht voor de detailhandel.
De omzetgroei is volgens ING uitsluitend te danken aan prijsstijgingen. Deze zullen volgend jaar wel minder groot zijn dan dit jaar. De aanhoudende druk op de consumentenbestedingen door de hoge inflatie leidt daarbij volgend jaar tot een verdere volumekrimp van 1 procent.
In de voedingssector is de volumekrimp naar verwachting lager dan in het non-foodsegment. Hogere prijzen zorgen in beide segmenten wel voor omzetgroei. Door de aanhoudend hoge kosten voor energie-, inkoop-, transport en personeel staat de winstgevendheid van de detailhandel daarmee echter wel onder druk, waarschuwt ING.
Waarde transacties lager
Pindata van de bank laten zien dat de betalingen gemeten in euro's sinds juni een stapje terug hebben gedaan. De waarde van de transacties was in het derde kwartaal 1,5 procent lager dan in het tweede kwartaal. Dankzij doorgevoerde prijsverhogingen is een verdere daling echter voorkomen.
Positieve signalen uit de markt over de verkopen rond Black Friday stemmen volgens ING hoopvol. De sectoreconomen merken wel op dat die ook het gevolg kunnen zijn van naar voren gehaalde aankopen voor Sinterklaas en Kerstmis. Ook de aan vele huishoudens uitgekeerde 190 euro energiecompensatie zou daarbij een rol kunnen spelen. ING denkt wel dat de omzetkrimp van ongeveer 5 procent in het onlinesegment in 2022 volgend jaar zal omslaan in een groei van 5 tot 10 procent, deels dankzij de inflatie.
Sombere verwachtingen
De bank verwacht dat de steeds hogere energierekeningen de koopbereidheid van consumenten ook begin 2023 zullen temperen, ondanks het energieprijsplafond. Ook wijzen de sectoreconomen erop dat hoewel het aantal faillissementen nog altijd lager is dan voor de coronacrisis, het aantal faillissementen nu wel oploopt. ING waarschuwt dan ook dat de levensvatbaarheid van een toenemend aantal winkels onder druk zal komen te staan door de getemperde consumentenbestedingen, kostenstijgingen en de terugbetalingsverplichtingen van de steun tijdens de coronapandemie.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als Belgiƫ, Spanje en Polen."
2 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
2 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
3 uur geleden