Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING: rek is uit goederenvervoer, passagier redt transportsector

ING: rek is uit goederenvervoer, passagier redt transportsector

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven die actief zijn in het goederenvervoer staan voor steeds moeilijkere tijden, nu de internationale handel afneemt en de industrie krimpt. Dat raakt onder andere de scheepvaart, havens en wegtransporteurs, waarschuwen kenners van ING.

Zo valt het op dat de binnenvaart in de eerste zeven maanden van dit jaar 8 procent minder vervoerde dan een jaar eerder, terwijl grote rivieren in 2022 last hadden van lage waterstanden. n. Dat komt onder andere door een gedaalde vraag uit Duitsland, de grootste afzetmarkt voor Nederland. ING verwacht wel enig herstel in de tweede helft van het jaar, maar die zal beperkt zijn.

Transport- en mobiliteitseconoom Rico Luman en sector-banker Machiel Bode van ING wijzen ook op de effecten die de coronapandemie twee jaar lang op ons koopgedrag had. Tijdens de lockdown ging veel opgepot geld op aan spullen, zoals elektronische gadgets of laptops. Maar nu consumenten ook weer meer geld aan uitjes en diners kunnen uitgeven, zitten veel bedrijven met grote voorraden die ze eerst moeten afbouwen. Dat drukt de vraag naar goederentransport.

Afname wereldhandel

Ook de geopolitieke ontwikkelingen zitten het goederenvervoer dwars. Doordat landen hun eigen economieën meer willen beschermen tegen import neemt de wereldwijde handel mogelijk af. Onlangs waarschuwde de Wereldhandelsorganisatie al voor de gevolgen van het uiteenvallen van de wereldeconomie in afzonderlijke blokken, waarbij vooral China en de Verenigde Staten tegenover elkaar komen te staan.

ING rekent dit jaar nog wel op groei voor de transportsector als geheel, maar dat komt alleen doordat het personenvervoer verder groeit. Ook dat heeft te maken met de naweeën van de coronacrisis. Die zorgde ervoor dat ov-bedrijven en luchtvaartmaatschappijen hun passagiersaantallen zagen instorten, en het herstel van die klap is nog altijd gaande.

Minder zakelijke reizigers

"Scholieren en studenten zijn terug, maar zakelijke reizigers forenzen minder dan voor corona. Tegelijkertijd reizen mensen in hun vrije tijd meer en is het in het weekend vaak al drukker dan voor de pandemie", zo schetsen de kenners van de bank de situatie in het openbaar vervoer. Ze wijzen er bovendien op dat steeds meer mensen het vliegtuig pakken. Daarmee zit de luchtvaart in Nederland op zo'n 92 procent van het niveau van voor de coronapandemie, waardoor Schiphol dit jaar zou afstevenen op 440.000 vluchten per jaar.

Meer uit Financieel

Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

13 minuten geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

22 minuten geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

1 uur geleden
Schiphol weerspreekt versoepelde voorwaarden natuurvergunning

SCHIPHOL (ANP) - De voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen, waren voor Schiphol hetzelfde als voor andere bedrijven. Dat zegt de luchthaven na mediaberichten van eerder deze week, waarin werd gesteld dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de regels had afgezwakt.

2 uur geleden
Vakbonden stellen Staat ultimatum om uitblijven zwaarwerkregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP hebben woensdag - op de Dag van de Arbeid - een ultimatum gesteld aan de Staat. De bonden willen dat de Staat meer doet om tot een permanente regeling te komen voor mensen met zware beroepen die eerder met pensioen willen. Gebeurt dat niet, dan dreigen acties en stakingen in verschillende sectoren. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) belooft met de bonden en werkgevers in gesprek te gaan.

2 uur geleden
Veel kritiek op duurzaamheid moederbedrijf Knorr en Dove

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders hebben veel kritiek geuit op de duurzaamheidsambities van Unilever, een bedrijf dat zich vaak laat voorstaan op zijn maatschappelijke engagement. Op het vlak van klimaat en mensenrechten zou het moederbedrijf van merken als Knorr, Dove en Persil tekortschieten, klonk het op de aandeelhoudersvergadering.

3 uur geleden
Starbucks hard onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Starbucks ging woensdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De koffieketen zag de verkopen in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis afnemen. Vooral in China liep de omzet hard terug. Volgens financieel topvrouw Rachel Ruggeri merkt Starbucks dat consumenten over de hele wereld het zuiniger aan doen. De koffieketen verlaagde ook zijn vooruitzichten voor de rest van het boekjaar. Het aandeel werd daarop 15 procent lager gezet.

3 uur geleden