
ING laat Milieudefensie 'geen keus' in stap naar rechter
AMSTERDAM (ANP) - ING laat Milieudefensie "geen keus" in de klimaatrechtszaak tegen de bank. Dat zei Winnie Oussoren van Milieudefensie tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING in Amsterdam. Milieudefensie eist dat ING tegen 2030 de CO2-uitstoot in de gehele keten met minimaal 48 procent laat afnemen vergeleken met 2019 en wilde daarbij een "duidelijk ja" van ING-topman Steven van Rijswijk horen, maar daar ging hij niet in mee.
"Als het niet gebeurt, dan is de volgende ontmoeting in de rechtbank. U laat ons geen keus", verklaarde Oussoren. Milieudefensie wijst onder meer op de recordwinst van 7,2 miljard euro die ING vorig jaar boekte. "En die gaat voor een groot deel terug naar aandeelhouders."
Dezelfde vraag over de uitstoot werd meermaals herhaald door activisten in de zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ. Topman Van Rijswijk zei in een reactie op de rechtszaak van Milieudefensie dat hij vertrouwen heeft in de klimaatkoers van ING. "Wij geloven dat onze aanpak de juiste is. Het is aan de rechter."
Goede kant
Ook zei de topman dat het niet om de financiële resultaten van ING draait als het over verduurzaming gaat. "Wat wél relevant is, is dat we de goede kant op bewegen richting CO2-neutraliteit."
Milieudefensie reageerde teleurgesteld op het antwoord van Van Rijswijk. "CEO Van Rijswijk zegt wel dat klimaatverandering hem aan het hart gaat, maar blijkbaar niet genoeg om tot concrete actie over te gaan", zei campagneleider Peer de Rijk van Milieudefensie. "Het is heel teleurstellend dat ING nog steeds vasthoudt aan intensiteitsdoelen en weigert een absoluut reductiedoel te stellen."
Zingende activisten
De activisten in de zaal stonden op een gegeven moment op en zongen tijdens hun vertrek: "Hey ING, dit is niet oké. De klimaatcrisis is hier, met jullie als bankier".
Milieudefensie heeft eerder dit jaar al aangekondigd dat het een rechtszaak tegen ING aanspant, maar nu gaat de actiegroep dus verder met het proces daarvoor. Eerder won Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell waardoor het olie- en gasconcern de uitstoot met 45 procent moet verlagen tot 2030. Shell is daarop in hoger beroep gegaan.
Meer uit Financieel
CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar met een tiende gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt deels doordat meer mensen een hypotheek afsluiten om hun woning te verbouwen of te verduurzamen. Ook het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning zit nog steeds in de lift, meldt hypotheekadviesketen De Hypotheker.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag verder omhoog en sloten op recordniveaus. Beleggers bleven optimistisch op de laatste dag van de sterke beursmaand juni. Zij hopen dat de Amerikaanse regering binnenkort nieuwe handelsdeals sluit met belangrijke partners.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is bereid een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten waarin een importheffing van 10 procent geldt voor veel van haar exportproducten. In ruil daarvoor wil de EU dat de VS lagere tarieven hanteren voor belangrijke producten zoals geneesmiddelen, alcohol, halfgeleiders en vliegtuigen, zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak gingen maandag over tot winstnemingen na de stevige koerswinsten van afgelopen vrijdag. Nieuwe recordstanden op Wall Street boden geen soelaas; de koersen in Amsterdam gingen over een breed front omlaag.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) neemt langer de tijd om te beslissen over de toekomst van TenneT Duitsland. Hij wilde oorspronkelijk rond deze tijd de keuze maken tussen een beursgang en een onderhandse verkoop, maar dat wordt september. Aan mogelijke kopers is geen gebrek, verzekert hij in een Kamerbrief. "Veel investeerders" hebben interesse getoond.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de handelsbesprekingen met Canada onmiddellijk hervatten, nu Canada een belasting op digitale diensten heeft ingetrokken. Dat heeft Kevin Hassett maandag gezegd, de economisch adviseur van het Witte Huis.
11 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en Oekraïne hebben een nieuwe, meerjarige handelsovereenkomst gesloten voor landbouwproducten. Daarbij is rekening gehouden met de gevoeligheid van bepaalde landbouwsectoren die door EU-lidstaten en landbouwers aan de orde is gesteld, verzekert de Europese Commissie. De overeenkomst "beschermt de belangen van EU-landbouwers en biedt de stabiliteit en voorspelbaarheid die Oekraïne in deze onzekere tijden nodig heeft", zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) maandag op een persconferentie.
11 uur geleden