Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en Shell grote winnaars op Amsterdamse beurs

ING en Shell grote winnaars op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - ING en Shell waren maandag grote winnaars op de aandelenbeurs in Amsterdam. De aandelen van de bank en het olie- en gasconcern profiteerden van een positieve stemming op de Europese markten. De hoop op een stevig economisch herstel van de coronacrisis gaf de aandelenhandel een steuntje in de rug.

ING (plus 6,5 procent) dankte zijn stevige plus tevens aan een adviesverhoging door analisten van Morgan Stanley. De bank was daardoor opnieuw koploper in de AEX-index aan het Damrak. Het aandeel steeg vrijdag al bijna 7 procent dankzij sterke resultaten van de bank. Olie- en gasconcern Shell kreeg er daarnaast bijna 6 procent aan beurswaarde bij, mede dankzij de oplopende olieprijzen.

Geholpen door de koerswinsten van ING en Shell zette de AEX de opmars richting de 700 punten voort. De graadmeter ging 1,2 procent hoger de handel uit op 685,18 punten. De laatste keer dat de hoofdindex de psychologische grens van 700 punten wist te bereiken was tijdens het hoogtepunt van de internetzeepbel in 2000. De MidKap won 0,2 procent tot 1013,34 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 1,5 procent. Wall Street was de hele dag gesloten vanwege President's Day.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk ging de beurs extra sterk omhoog. De Londense FTSE-index dikte 2,5 procent aan. In het land heeft inmiddels bijna een kwart van de bevolking de eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Door de succesvolle vaccinatiecampagne hoopt premier Boris Johnson over een week de strenge coronamaatregelen wat te versoepelen.

Ook in Parijs was er in het oog springend beursnieuws. Daar maakte het aandeel Vivendi een koerssprong van bijna 20 procent. De mediagroep mikt met de Amsterdamse beursgang van UMG op een waardering van minstens 30 miljard euro. UMG is het muzieklabel achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish.

De beurs in Amsterdam is al langer geliefd voor noteringen van investeringsvehikels. Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, wil zijn investeringsfonds Pegasus Europe naar het Damrak brengen. Met de beursgang wil de oprichter van luxegoederenconcern LVMH honderden miljoenen euro's ophalen om te investeren in Europese financiële bedrijven.

De euro noteerde op 1,2137 dollar, tegen 1,2127 dollar op vrijdag. De olieprijzen stonden rond het hoogste niveau in ruim een jaar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 60,16 dollar. Brentolie klom 1,4 procent in prijs tot 63,28 dollar.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

3 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

9 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

12 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

17 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

18 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

18 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

19 uur geleden