Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

De opbrengst van die hogere bankbelasting moet worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. Ook zijn andere voorstellen aangenomen om bedrijven zwaarder te belasten, waaronder bij de inkoop van eigen aandelen. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben kritisch gereageerd omdat Nederland bijvoorbeeld onaantrekkelijker zal worden als vestigingsplaats voor bedrijven.

De AEX-index op Beursplein 5 ging met een min van 0,2 procent op 730,09 punten het weekend in. De MidKap was vrijwel onveranderd op 842,40 punten. Parijs en Frankfurt verloren tot 0,4 procent. Londen sloot een fractie hoger.

Prosus

Techinvesteerder Prosus was koploper bij de hoofdfondsen met een winst van 4,7 procent, na de stevige daling een dag eerder. Ook betalingsverwerker Adyen liet wat herstel zien met een plus van ruim 3 procent.

In de MidKap nam logistiek vastgoedbedrijf CTP de leiding met een winst van 3 procent, gevolgd door kunstmestproducent OCI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway die plussen tot 1,6 procent optekenden. Winkelvastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties sloot de rij met een min van 1,6 procent.

PostNL

Bij de kleinere bedrijven op het Damrak was post- en pakketbezorger PostNL een behoorlijke daler met een verlies van 3,6 procent, zonder een direct aanwijsbare reden.

In Parijs won het Franse computerspelbedrijf Ubisoft 3,8 procent. De Britse toezichthouder neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door Microsoft goed te keuren. Vorige maand beloofde Microsoft om vijftien jaar lang af te zien van de rechten op games van Activision die via de cloud worden gestreamd. Die rechten zouden dan worden verkocht aan Ubisoft.

De euro was 1,0662 dollar waard, tegen 1,0668 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 90,10 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 93,53 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Cryptobedrijven en Spotify omhoog op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street is maandag onder druk van winstnemingen lager geëindigd. Beleggers deden het voorzichtig aan in afwachting van een belangrijk banenrapport later deze week. Muziekstreamingdienst Spotify maakte wel een koerssprong van 7,5 procent. Het bedrijf kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken.

1 uur geleden
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade trucks Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen hebben Polen aangesproken op de grensblokkades voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs. Die moeten "zo snel mogelijk" uit de weg, vinden demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) en "een groot aantal" medestanders.

2 uur geleden
Zwitserse bank Pictet biecht hulp bij belastingontduiking in VS op

NEW YORK (ANP) - De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft toegegeven dat het Amerikaanse belastingbetalers heeft geholpen om meer dan 5,6 miljard dollar, bijna 5,2 miljard euro, te verbergen voor de federale belastingdienst in de Verenigde Staten, de IRS. De bank heeft een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de kwestie af te sluiten, schrijft persbureau Reuters.

4 uur geleden
Chipbedrijven omlaag na lange winstreeks, AEX doet stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters in Amsterdam zijn maandag lager geëindigd, mede door een negatieve start van de aandelenhandel op Wall Street. Vooral chipaandelen, die de laatste maanden flink omhooggingen, werden lager gezet. Zo verloor ASMI 6,4 procent en Besi 3,4 procent. Toch hebben beleggers niets te klagen, de aandelenkoers van ASMI is sinds de start van het jaar nog altijd bijna verdubbeld. Het aandeel Besi is ruim twee keer zoveel waard geworden.

5 uur geleden
OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

6 uur geleden
Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

7 uur geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

7 uur geleden