Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ING denkt dat 'malaise in winkelstraat' nog niet voorbij is

ING denkt dat 'malaise in winkelstraat' nog niet voorbij is

AMSTERDAM (ANP) - De "malaise in de winkelstraat" is nog niet voorbij, ondanks dat de kooplust onder consumenten toeneemt. Dat zegt econoom Katinka Jongkind van ING. Volgens haar krimpen de verkopen van winkels in Nederland dit jaar waarschijnlijk nog licht, met name door een verkoopdaling bij supermarkten. Ook is de ruimte om de flink opgelopen consumentenprijzen weer te laten dalen beperkt.

Vorig jaar gingen de verkopen in de detailhandel al met 3 procent omlaag. Dit jaar zakken ze waarschijnlijk nog eens 0,5 procent, stelt de econoom van de bank in een nieuw rapport. Daarbij daalt de omzet in het foodsegment, waartoe ook de supermarkten behoren, waarschijnlijk met 2 procent.

Jongkind stelt dat de supermarkten hun verkopen met name zien terugvallen door het aankomende verbod op de verkoop van onder meer sigaretten bij de supers. "Door het tabaksverbod dat per 1 juli aanstaande ingaat verliezen supermarkten in 2024 ruim 1,5 miljard euro omzet", becijfert ze.

Tabaksomzet

Veel rokers zullen hun tabak waarschijnlijk elders inslaan. De bank verwacht dat shops van tankstations en tabaksspeciaalzaken hierdoor juist extra omzet zullen boeken. Maar de tabaksomzet verschuift voor een deel waarschijnlijk ook naar winkels over de grens.

Consumenten zullen volgens ING wel meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld kleding, meubels en persoonlijke verzorgingsproducten. Door de sterke stijging van de lonen hebben ze dit jaar namelijk meer te besteden.

Opgebouwde belastingschuld

Maar de winkelstraat verkeert volgens Jongkind "al langere tijd in zwaar weer". "Winkeliers hebben de afgelopen jaren de ene crisis na de andere crisis voor de kiezen gekregen", geeft ze aan. "Daarbovenop moeten winkeliers hun tijdens de coronapandemie opgebouwde belastingschuld terugbetalen." Het gevolg is dat er bij winkels soms geen geld is om te investeren in bijvoorbeeld personeel.

Een aantal jaar waren er relatief weinig faillissementen, maar de laatste tijd neemt het aantal bankroeten weer toe. "Zo gingen onder meer elektronicaketen BCC, sportretailers Perry Sport en Aktiesport en de koopjesketen Big Bazar over de kop. Het aantal faillissementen is hiermee weer bijna terug op het pre-coronaniveau van 2019."

Meer faillissementen

ING denkt dat er dit jaar nog meer bedrijfsbeƫindigingen en faillissementen bijkomen. De bank ziet ook dat veel webwinkels stoppen. Volgens ING is de tijd dat webwinkels heel sterke groei laten zien inmiddels "verleden tijd". De e-commerceomzet blijft wel verder oplopen, maar in een langzamer tempo.

Meer uit Financieel

Alliander en Saxion maken robothond die gaslekken kan opsporen

APELDOORN (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

23 minuten geleden
Activistische aandeelhouder teleurgesteld in grote Shell-beleggers

LONDEN (ANP) - Mark van Baal, oprichter van de klimaatactivistische beleggersclub Follow This, is teleurgesteld in grote beleggers die niet voor zijn voorstel op de aandeelhoudersvergadering van Shell hebben gestemd. Enkele van 's werelds grootste beleggers, zoals het Noorse staatsinvesteringsfonds en BlackRock, zeggen daarmee volgens hem ten onrechte achter het klimaatakkoord van Parijs te staan.

25 minuten geleden
Eerste nieuwe Europese AI-regels over halfjaar van kracht

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe EU-regels voor kunstmatige intelligentie (AI) gaan dit jaar niet meer in. De verboden op de gevaarlijkste toepassingen worden begin 2025 van kracht, denkt een woordvoerder van de raad van EU-ministers, die de regels dinsdag definitief bekrachtigde.

50 minuten geleden
Cybersecuritybedrijf Palo Alto zakt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar gaf een teleurstellende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtig blijven met hun uitgaven. Het aandeel werd daarop bijna 6 procent lager gezet. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike zakten tot 2,5 procent.

56 minuten geleden
Minder steun Shell-beleggers voor activistische klimaatresolutie

LONDEN (ANP) - Het klimaatvoorstel van activistische aandeelhouder Follow This om Shell tot meer actie tegen CO2-uitstoot te dwingen heeft dit jaar minder steun gekregen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Dit jaar dienden 27 institutionele beleggers het voorstel voor het eerst samen met de door Mark van Baal opgerichte organisatie in, maar dit zorgde niet voor meer steun.

2 uur geleden
Shell verdedigt op jaarvergadering opvoeren productie fossiel lng

LONDEN (ANP) - Shell heeft het opvoeren van de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verdedigd op zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, betoogde voorzitter Andrew Mackenzie. Ook olie blijft "lange tijd een vitale rol spelen" omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben, verklaarde hij.

3 uur geleden
Vakbond kondigt nieuwe staking bij metaalbedrijven aan

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV kondigen opnieuw stakingen in de metaalsector aan. Werknemers van metaalbedrijven dreigen donderdag 24 uur het werk neer te leggen in Drenthe en vrijdag in Noord-Holland en Utrecht. Werkgevers blijven zich volgens de bonden verzetten tegen een goede cao voor de ongeveer 360.000 medewerkers.

4 uur geleden