
Informateurs: partij Richard de Mos niet in stadsbestuur Den Haag
DEN HAAG (ANP) - Andere partijen willen niet met Hart voor Den Haag, de grootste fractie van de stad, in een nieuw stadsbestuur. Aanleiding is het strafrechtelijk onderzoek dat nog loopt tegen onder andere Richard de Mos, de oprichter en leider van de partij. Dat concluderen de informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard, die voor Hart voor Den Haag hebben gekeken naar de mogelijkheden voor een coalitie.
De Mos wordt verdacht van ambtelijke corruptie toen hij eerder wethouder was. Hij zou bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij. Het onderzoek loopt nog en de zaak moet nog voor de rechter komen. De Mos zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan.
Hart voor Den Haag kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen vorige maand de meeste stemmen, net als vier jaar geleden. Toen kwam de lokale partij in het stadsbestuur. De Mos en zijn rechterhand Rachid Guernaoui werden wethouder. Een jaar later viel de Rijksrecherche hun kantoren binnen vanwege de vermeende corruptie.
Regenteske gedrag
Vanwege de verdenkingen werd Hart voor Den Haag uit de coalitie gezet. De andere partijen (D66, VVD en GroenLinks) verruilden de partij van De Mos voor CDA en PvdA. Die coalitie breidde zijn meerderheid bij de gemeenteraadsverkiezingen uit en kan dus zonder De Mos verder. Meerdere partijen lieten weten dat ze ook nu niet met De Mos willen samenwerken.
Hart voor Den Haag laat in een reactie weten: "Het is een gotspe dat partijen, die zeggen zich zorgen te maken over de steeds lager wordende opkomst bij verkiezingen, doen aan uitsluiting en obstructie van de grootste partij van de stad. Dat regenteske gedrag doet geen recht aan de verkiezingsuitslag en het niet willen samenwerken van partijen draagt niet bij aan het herstel van vertrouwen in de politiek."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) heeft 24 nieuwe gebieden aangewezen waar ze haast wil maken met woningbouw. Door zich te bemoeien met projecten in deze gebieden hoopt ze 'doorbraken' te forceren, waardoor deze sneller worden afgerond dan de gebruikelijke zeven tot tien jaar.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet sluit niet uit dat het in de EU zal pleiten om de twee uiterst rechtse Israëlische ministers Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich op de Europese sanctielijst te zetten. "Ik houd de optie open", zei premier Dick Schoof in de Tweede Kamer. Hij voegde eraan toe dat het kabinet zich er binnenkort over zal buigen.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Meerdere Nederlandse activisten van de Global March to Gaza die woensdag vanaf Schiphol vertrokken, zijn donderdagavond weer geland op de luchthaven. Dat meldt een ANP-fotograaf ter plaatse.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie verwacht een tekort van tientallen miljoenen in 2026 dat oploopt tot 300 miljoen euro in 2030, meldt justitieminister David van Weel (VVD) in een Kamerbrief. Gemeenten en het Openbaar Ministerie reageren geschokt in een brief aan de demissionaire minister. Zij vrezen voor bezuinigingen, met als gevolg minder agenten op straat of die zich bezighouden met opsporing en vervolging.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voetballer Quincy Promes is gearresteerd in Dubai. Zijn advocaat Cem Polat bevestigde donderdag berichtgeving hierover door De Telegraaf. Verder geeft hij geen commentaar.
4 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Een volwassen persoon is deze week overleden na een besmetting met mazelen. Het gaat om iemand die een ernstige afweerstoornis had. De patiënt was gevaccineerd, maar "we zien vaker dat bij een afweerstoornis de vaccinatie niet goed werkt", meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De voormalige advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi komt op vrije voeten. De voorlopige hechtenis van Vito Shukrula is "met ingang van heden" opgeheven, meldt de rechtbank Amsterdam donderdag.
7 uur geleden