Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Informateur Remkes: ook lastigere thema's aan bod op Zwaluwenberg

Informateur Remkes: ook lastigere thema's aan bod op Zwaluwenberg

DEN HAAG (ANP) - Informateur Johan Remkes verwacht de komenden dagen "een aantal heel stevige inhoudelijke discussies" te voeren met de partijen aan de formatietafel. Dat zei hij voorafgaand aan een overlegmarathon waarvoor de onderhandelaars zich drie dagen lang opsluiten op landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum.

Volgens Remkes komen ook thema's aan bod waarover de partijen het waarschijnlijk niet makkelijk eens zullen worden. De aanpak van de stikstofcrisis is er daar een van. Maar: "problemen zijn er om opgelost te worden". Hij verwacht op sommige terreinen ook echt knopen te kunnen doorhakken.

Dat laatste beaamt collega-informateur Wouter Koolmees. Volgens hem moeten er meters worden gemaakt, en duurt de formatie al lang genoeg. "Het einde moet nu wel echt in zicht komen." Toch is nog steeds zorgvuldigheid geboden, benadrukt hij.

Hoge verwachtingen

VVD-leider Mark Rutte wil ook snel een nieuw kabinet, maar "we gaan niet morgenavond al een regeerakkoord presenteren". Volgende week is er nog overleg in Groningen en hij verwacht dat ook daarna de onderhandelingen nog niet klaar zijn.

Sigrid Kaag, partijleider van D66, heeft hoge verwachtingen van de aankomende dagen. Volgens de voormalig diplomate ontstaan vaak doorbraken als de onderhandelingen zich naar een andere plek verplaatsen, zoals nu ook in de formatie gebeurt. Ook CDA-leider Wopke Hoekstra hoopt dat er de komende dagen "knopen worden doorgehakt".

Schuren

D66-secondant Rob Jetten zegt dat de afgelopen weken ook de "moeilijke thema's zijn beetgepakt" en dat het volgens hem toch snel tot een nieuw kabinet moet komen. Hij hoopt dat in goede sfeer te doen, maar "het mag ook schuren". Sophie Hermans, secondante voor de VVD, vindt het juist goed als het schuurt en "idealen botsen". Zij denkt dat dit "zeker deze dagen ook wel gaat gebeuren".

De afgelopen dagen is een inventarisatie gemaakt van de belangrijke vraagstukken waar in de formatie over gesproken moet worden. Daar zijn naast de secondanten van de partijleiders ook specialisten uit de fracties bij betrokken geweest. Koolmees zegt dat er inmiddels "goed zicht is op wat de partijen willen".

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

1 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

1 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

2 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

2 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

3 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

3 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

3 uur geleden