Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiezorgen zetten techfondsen op Damrak flink lager

Inflatiezorgen zetten techfondsen op Damrak flink lager

AMSTERDAM (ANP) - Techaandelen op de Amsterdamse beurs zijn woensdag flink lager geëindigd. Nu rentes op obligaties weer stijgen zijn schuldpapieren voor beleggers weer aantrekkelijker, ten koste van aandelen van snelgroeiende bedrijven. Daardoor eindigden in de AEX bijvoorbeeld maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, chiptoeleverancier ASMI en betalingsverwerker Adyen diep in het rood.

Winsten voor olie- en gasconcern Shell (plus 3,7 procent) en verzekeraar Aegon (plus 4,2 procent) boden wat tegenwicht waardoor het verlies voor de hoofdgraadmeter op het Damrak beperkt bleef tot 0,2 procent. De AEX eindigde op 694,76 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 1038,09 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen juist tot 0,8 procent.

Just Eat Takeaway, ASMI en Adyen tekenden verliezen op tot wel 8,1 procent. Beleggers verwerkten de veel hoger dan verwachte inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Door hogere inflatieverwachtingen stijgt ook de rente. De Amerikaanse inflatie bedroeg in april 0,8 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is de sterkste toename van het prijspeil sinds 2009.

Shell

Shell profiteerde juist van de opgelopen olieprijzen. Aegon steeg dankzij een goed ontvangen kwartaalbericht. Kostenbesparingen bij de verzekeraar leverden de voorbije verslagperiode resultaat op, waardoor de winst hoger uitviel. Daarnaast zijn hogere rentes voor de beleggingsportefeuilles van verzekeraars goed nieuws.

Ahold Delhaize was met een plus van ruim 3 procent ook een sterke stijger. Het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com presteerde afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Met name online deed het concern goede zaken door de pandemie en de lockdownmaatregelen.

ABN AMRO

In de MidKap raakte ABN AMRO 5,8 procent kwijt. De bank leed afgelopen kwartaal een verlies als gevolg van de megaschikking vanwege tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis maakte bij zijn kwartaalcijfers indruk met een goed gevuld orderboek en steeg 5,7 procent. Volgens analisten van ING maakt het bedrijf ook een goede kans op een groot baggerproject in het Suezkanaal. Laadpalenfabrikant Alfen wist de kwartaalwinst flink op te voeren en werd ruim 2 procent hoger gezet.

In Frankfurt dikte Commerzbank bijna 9 procent aan. De Duitse bank boekte tegen de verwachting in toch winst in het eerste kwartaal en schroefde zijn vooruitzichten op. Ubisoft werd in Parijs 11 procent minder waard na een winstalarm van de Franse ontwikkelaar van computergames.

De euro was 1,2071 dollar waard, tegenover 1,2170 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 66,16 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent meer, op 69,44 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Elektronicaketen BCC failliet verklaard

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.

22 minuten geleden
Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

1 uur geleden
Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

2 uur geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

2 uur geleden
Duits staatsbedrijf krijgt kritiek voor handel in Russische lng

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een door de Duitsland genationaliseerd energiebedrijf is in opspraak geraakt omdat het in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland handelt. De transactie is niet verboden, maar binnen Europa is Duitsland tegenstander van de handel in lng uit Rusland omdat dit land Oekraïne is binnengevallen.

3 uur geleden
Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

PERTH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

3 uur geleden