
Inflatiezorgen VS drukken op Japanse beurs
TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers verwerkten het Amerikaanse inflatiecijfer, dat hoger uitviel dan verwacht. De sterke stijging van het algemene prijspeil wakkerde de vrees aan dat de Federal Reserve mogelijk eerder zal beginnen met de afbouw van de steunmaatregelen of de rente zal verhogen. De markten keken dan ook vooral uit naar de verklaringen die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell woensdag en donderdag zal afleggen voor het Congres.
De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde 0,4 procent in de min op 28.608,49 punten. In de voorgaande twee handelsdagen wist de graadmeter nog bijna 3 procent te winnen. Op macro-economisch vlak bleek uit definitieve cijfers van de Japanse overheid dat de industriële productie in mei sterker is afgenomen dan eerder gemeld. De Japanse bandenfabrikanten Yokohama Rubber en Bridgestone behoorden tot de grootste dalers met verliezen van meer dan 3 procent.
Ook de luchtvaartmaatschappijen stonden in de staartgroep door de aanhoudende zorgen over de snelle opmars van de Delta-variant van het coronavirus. ANA Holdings en Japan Airlines zakten dik 2 en ruim 3 procent. Sumitomo Mitsui Financial Group daalde 0,7 procent. Volgens zakenkrant Nikkei wil de Japanse bank een belang van 5 procent nemen in de Amerikaanse investeringsbank Jefferies.
De Chinese beurzen verloren eveneens terrein. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 0,5 procent lager en de Hang Seng-index daalde ook 0,5 procent. In Zuid-Korea, waar de coronamaatregelen werden aangescherpt, verloor de Kospi 0,2 procent. De Australische All Ordinaries won 0,4 procent. In Sydney werd de lockdown met minstens twee weken verlengd. De grootste stad van Australië zit al in de derde lockdownweek om een door de Delta-variant aangewakkerde uitbraak van het coronavirus onder controle te krijgen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - UnitedHealth Group is dinsdag flink onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse zorgconcern heeft onverwacht topman Andrew Witty vervangen door voormalig topman Stephen Hemsley. UnitedHealth kelderde 17,8 procent.
7 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google heeft dinsdag de grootste update van zijn besturingssysteem Android in jaren aangekondigd. Android is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld en zit bijvoorbeeld in smartphones van Samsung, Oppo, Xiaomi en de eigen Pixel-smartphones.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich geen zorgen over de onafhankelijkheid van centrale banken in de eurozone. "In het eurogebied voelen we ons helemaal niet onder druk staan, want ik denk dat we van alle centrale banken wereldwijd waarschijnlijk de sterkste wettelijke onafhankelijkheid hebben die mogelijk is", zei hij dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Foreign Bankers' Association (FBA) in Amsterdam.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam sloot dinsdag opnieuw hoger. Beleggers waren wel terughoudender geworden, na de opluchting maandag over de afspraken tussen de Verenigde Staten en China om de importheffingen op elkaars goederen flink te verlagen. Laadpalenmaker Alfen ging fors onderuit bij de kleinere fondsen op het Damrak na tegenvallende resultaten en vooruitzichten. Het bedrijf raakte meer dan een kwart van zijn beurswaarde kwijt.
12 uur geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Softwareconcern Microsoft gaat duizenden banen schrappen, met name in de hogere managementlagen. Volgens een woordvoerder gaat het om minder dan 3 procent van het totale personeelsbestand. Microsoft had eind juni wereldwijd 228.000 medewerkers in dienst.
12 uur geledenRIYADH (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent stelt dat de Europese Unie mogelijk een "collectief actieprobleem" heeft en dat lidstaten niet op één lijn zitten om deals te sluiten. Dat belemmert de handelsbesprekingen die het landenblok voert met de Verenigde Staten. Dit zei Bessent dinsdag.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Russische economie staat er veel slechter voor dan de Russen zelf zeggen, aldus Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Onderzoek van het Stockholm Institute of Transition Economics, dat dinsdag is besproken op een vergadering van de EU-ministers van Financiën, wijst dat uit. "Hun analyse benadrukt de onbetrouwbaarheid van Russische statistieken. De Russische economie presteert niet zo goed als de officiële statistieken suggereren", zei Dombrovskis na afloop.
13 uur geleden