Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiezorgen door stijgende producentenprijzen China

Inflatiezorgen door stijgende producentenprijzen China

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De snel stijgende kosten voor grondstoffen hebben de prijzen die Chinese producenten voor hun waren rekenen harder doen oplopen dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden. Daarmee worden de zorgen over wereldwijde inflatie verder aangewakkerd.

De producentenprijzen stegen in China in april met bijna 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat was het snelste tempo sinds oktober 2017, meldt het Chinese statistiekbureau. In vergelijking met een maand eerder stegen de prijzen in doorsnee met 4,4 procent. De consumentenprijzen stegen op jaarbasis met nog geen 1 procent, waar dat een maand eerder nog 0,4 procent was. Vooral de lagere prijzen voor varkensvlees dit jaar in vergelijking met een jaar eerder drukten de inflatie.

Bij grondstoffen is wereldwijd sprake van een grote vraag en een tekort aan aanbod. Dat wakkert de bezorgdheid over de inflatie over de hele wereld aan. Dit omdat China de grootste exporteur ter wereld is. Extra kosten voor fabrieken zullen naar verwachting worden doorberekend aan onder andere de detailhandel.

Binnenlandse en internationale factoren

Volgens kenners van ING zijn de stijgende fabrieksprijzen het gevolg van een combinatie van binnenlandse en internationale factoren. Zo is er sprake van een sterke binnenlandse vraag naar grondstoffen door infrastructuur- en vastgoedprojecten in China. Ook voedt het omvangrijke plan van de Amerikaanse president Joe Biden om de infrastructuur van de Verenigde Staten aan te pakken de verwachting van hogere materiaalprijzen.

Daar komt volgens ING nog bij dat de chiptekorten de inflatie sterker laten oplopen. Naast de producten waar chips in worden verwerkt gaat het ook om simpelere producten, waarvoor bij de vervaardiging ervan chips nodig zijn. Wereldwijd kampen meerdere producenten met verstoringen door de tekorten van chips. Volgens de kenners zijn de prijzen van onder andere tv's, wasmachines, laptops en auto's afgelopen maand al gestegen als gevolg van de tekorten.

Meer uit Financieel

Woningverkopen flink gestegen, vooral jongeren kopen meer huizen

APELDOORN (ANP) - In het tweede kwartaal van dit jaar zijn veel meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Kadaster registreerde bijna 48.000 verkochte huizen, 7,7 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar, meldt de organisatie. De gemiddelde koopsom steeg met 8,5 procent tot 441.000 euro.

9 minuten geleden
Terughoudende werkgevers drukken resultaten Randstad

DIEMEN (ANP) - Uitzendconcern Randstad heeft de resultaten in het tweede kwartaal zien teruglopen, doordat werkgevers voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van extra personeel en uitzendkrachten. "De marktomstandigheden bleven in veel van onze werkgebieden uitdagend", zegt Randstad-topman Sander van 't Noordende.

27 minuten geleden
AkzoNobel ziet winst dit jaar aan onderkant verwachtingen

AMSTERDAM (ANP) - Verfproducent AkzoNobel, met merken als Sikkens en Flexa, denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen zal uitkomen. Het bedrijf kampt met hogere kosten. Volgens AkzoNobel worden maatregelen genomen om de kosten te verlagen.

36 minuten geleden
Bedrijfsinvesteringen krimpen weer na forse groei

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven hebben in mei 6,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen, vliegtuigen, personenauto's, machines (waaronder defensiematerieel) werd minder geld gestoken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In april namen de bedrijfsinvesteringen nog met 6,5 procent toe.

1 uur geleden
Consumentenvertrouwen opnieuw fractie lager in juli

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in juli opnieuw een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni en mei was ook al sprake van een lichte afname, na acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand iets negatiever over de economie dan in juni en vrijwel even negatief over de koopbereidheid.

1 uur geleden
Cybersecurity-start-up Wiz wijst miljardenbod Google af

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Cybersecurity-start-up Wiz heeft een overnamebod van 23 miljard dollar van Google-moederbedrijf Alphabet afgewezen. In plaats van te worden ingelijfd door Alphabet blijft het bedrijf vasthouden aan de plannen voor een eigen beursgang, meldt persbureau Bloomberg.

1 uur geleden
Congres VS wil baas CrowdStrike horen na computerstoringen

WASHINGTON (ANP) - Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft topman George Kurtz van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike gevraagd om te getuigen over een gebrekkige software-update die wereldwijd grote storingen veroorzaakte.

4 uur geleden