Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Inflatiezorgen door stijgende producentenprijzen China

Inflatiezorgen door stijgende producentenprijzen China

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - De snel stijgende kosten voor grondstoffen hebben de prijzen die Chinese producenten voor hun waren rekenen harder doen oplopen dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden. Daarmee worden de zorgen over wereldwijde inflatie verder aangewakkerd.

De producentenprijzen stegen in China in april met bijna 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat was het snelste tempo sinds oktober 2017, meldt het Chinese statistiekbureau. In vergelijking met een maand eerder stegen de prijzen in doorsnee met 4,4 procent. De consumentenprijzen stegen op jaarbasis met nog geen 1 procent, waar dat een maand eerder nog 0,4 procent was. Vooral de lagere prijzen voor varkensvlees dit jaar in vergelijking met een jaar eerder drukten de inflatie.

Bij grondstoffen is wereldwijd sprake van een grote vraag en een tekort aan aanbod. Dat wakkert de bezorgdheid over de inflatie over de hele wereld aan. Dit omdat China de grootste exporteur ter wereld is. Extra kosten voor fabrieken zullen naar verwachting worden doorberekend aan onder andere de detailhandel.

Binnenlandse en internationale factoren

Volgens kenners van ING zijn de stijgende fabrieksprijzen het gevolg van een combinatie van binnenlandse en internationale factoren. Zo is er sprake van een sterke binnenlandse vraag naar grondstoffen door infrastructuur- en vastgoedprojecten in China. Ook voedt het omvangrijke plan van de Amerikaanse president Joe Biden om de infrastructuur van de Verenigde Staten aan te pakken de verwachting van hogere materiaalprijzen.

Daar komt volgens ING nog bij dat de chiptekorten de inflatie sterker laten oplopen. Naast de producten waar chips in worden verwerkt gaat het ook om simpelere producten, waarvoor bij de vervaardiging ervan chips nodig zijn. Wereldwijd kampen meerdere producenten met verstoringen door de tekorten van chips. Volgens de kenners zijn de prijzen van onder andere tv's, wasmachines, laptops en auto's afgelopen maand al gestegen als gevolg van de tekorten.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

2 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

4 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

12 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

15 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

17 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden