
Inflatievrees leidt tot forse minnen op aandelenbeurzen New York
NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager geëindigd. De brede graadmeter S&P 500 kende de sterkste daling sinds februari. Een sterker dan verwachte inflatie in april zorgde voor een uitverkoop, nu beleggers rekening houden met hogere rentes. Vooral techaandelen verloren terrein.
De S&P 500 eindigde uiteindelijk 2,1 procent in de min op 4063,04 punten. De Dow-Jonesindex zakte 2 procent tot 33.587,66 punten en techbeurs Nasdaq ging 2,7 procent onderuit tot 13.031,68 punten.
De inflatie in de VS kwam in april uit op 0,8 procent op maandbasis. Dat is de sterkste stijging sinds 2009 en veel meer dan de 0,2 procent waar economen in doorsnee op rekenden. Het rendement op obligaties schoot daarop omhoog, waardoor aandelen relatief minder aantrekkelijk zijn voor beleggers.
Veelbelovende techbedrijven
Dit treft vooral aandelen die vorig jaar veel duurder zijn geworden, zoals van grote of veelbelovende techbedrijven. Apple, Google-moeder Alphabet, Microsoft, Tesla en Facebook eindigden tot 4,4 procent in het rood.
Dat de inflatie toeneemt heeft te maken met het economische herstel. Daarnaast is er veel nieuw geld in de economie gepompt door stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken. Op aandelenmarkten zijn nu zorgen dat te bruuske prijsstijgingen het economisch herstel ook kunnen dwarsbomen.
Amerikaanse banken
Bij grote Amerikaanse banken verdwenen eerdere winsten tijdens de sessie uiteindelijk ook. Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo en Goldman Sachs verloren tot 1,5 procent.
Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 65,85 dollar. Brentolie won 0,8 procent tot 69,10 dollar per vat. De euro was 1,2074 dollar waard, tegenover 1,2071 dollar bij het slot van de Europese beurzen.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
11 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
17 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
1 dag geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
1 dag geleden