
Inflatievrees leidt tot forse minnen op aandelenbeurzen New York
NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager geëindigd. De brede graadmeter S&P 500 kende de sterkste daling sinds februari. Een sterker dan verwachte inflatie in april zorgde voor een uitverkoop, nu beleggers rekening houden met hogere rentes. Vooral techaandelen verloren terrein.
De S&P 500 eindigde uiteindelijk 2,1 procent in de min op 4063,04 punten. De Dow-Jonesindex zakte 2 procent tot 33.587,66 punten en techbeurs Nasdaq ging 2,7 procent onderuit tot 13.031,68 punten.
De inflatie in de VS kwam in april uit op 0,8 procent op maandbasis. Dat is de sterkste stijging sinds 2009 en veel meer dan de 0,2 procent waar economen in doorsnee op rekenden. Het rendement op obligaties schoot daarop omhoog, waardoor aandelen relatief minder aantrekkelijk zijn voor beleggers.
Veelbelovende techbedrijven
Dit treft vooral aandelen die vorig jaar veel duurder zijn geworden, zoals van grote of veelbelovende techbedrijven. Apple, Google-moeder Alphabet, Microsoft, Tesla en Facebook eindigden tot 4,4 procent in het rood.
Dat de inflatie toeneemt heeft te maken met het economische herstel. Daarnaast is er veel nieuw geld in de economie gepompt door stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken. Op aandelenmarkten zijn nu zorgen dat te bruuske prijsstijgingen het economisch herstel ook kunnen dwarsbomen.
Amerikaanse banken
Bij grote Amerikaanse banken verdwenen eerdere winsten tijdens de sessie uiteindelijk ook. Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo en Goldman Sachs verloren tot 1,5 procent.
Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 65,85 dollar. Brentolie won 0,8 procent tot 69,10 dollar per vat. De euro was 1,2074 dollar waard, tegenover 1,2071 dollar bij het slot van de Europese beurzen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
6 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
7 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
8 uur geleden